Dodatkowe godziny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Peonia
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: Dodatkowe godziny

Postautor: Peonia » 2013-10-05, 22:07

U mnie 2 maja jest wolne (szkoła zamknięta) i takie wolne mamy po Bożym Ciele. W pozostałe dni mamy dyżury tzn. jest u mnie 75 nauczycieli, każdy wybrał sobie jeden dzień, z puli wolnych dni, również z przerw miedzy świętami, i pełni dyżur w świetlicy szkolnej. 14 października pracuje 5 osób w świetlicy, Reszta ma wolne. Ale są i "szczęśliwcy", tacy jak ja, którzy zamiast świętować swoje święto, świętują z dziećmi na ślubowaniu klas I.

Jeśli chodzi o dodatkowe godziny zwane społecznymi, to prowadzę takie ze swoja klasą w postaci zajęć komputerowych. Nie chcę, by przy jednym komputerze siedziało dwoje dzieci. Dzielimy więc klasę na grupy i z tego względu pojawiły się godziny społeczne. Mam tak każdego roku od 5 lat. W poprzednich latach miałam godzin społecznych więcej, głównie zajęć wyrównawczych, dla dobra dzieci, ale ostatnio już się "wyleczyłam" z nadgorliwości, bo zauważyłam, że im więcej robię tak sama z siebie, to to z czasem staje się standardem i wymogiem dyrektora, a nie moją dobrą wolą. Dyrektor jakoś nie dziękuje nauczycielom za dodatkowy trud, tak jakby go nie dostrzegał. Buntuję się i sprzeciwiam wykorzystywaniu, i odmawiam. Mam prawo. Potrafię udokumentować 40 godzin pracy, bo mam tej "innej" pracy bardzo dużo, jako przewodnicząca różnych zespołów.

Zauważyłam, że do dodatkowej pracy garną się jedynie wieloletni nauczyciele, a nie garną się młodzi nauczyciele. Oni to zupełnie olewają. Ciekawa jestem, czy u was też tak jest.

koma

Postautor: koma » 2013-10-05, 22:14

Peonia pisze:Jeśli chodzi o dodatkowe godziny zwane społecznymi, to prowadzę takie ze swoja klasą w postaci zajęć komputerowych. Nie chcę, by przy jednym komputerze siedziało dwoje dzieci. Dzielimy więc klasę na grupy i z tego względu pojawiły się godziny społeczne. Mam tak każdego roku od 5 lat.

Czy ja dobrze zrozumiałam?
Podzialu na grupy oficjalnie nie ma, ale w rzeczywistości jest i Ty z jedną grupą prowadzisz zajęcia bezpłatnie???
Przecież to nieprawne??Za pracę, którą ci zlecił, dyrektor ma OBOWIĄZEK zapłacić, inaczej podlega karze.

Peonia
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Peonia » 2013-10-05, 22:41

A no właśnie. W pierwszym roku padło zapytanie ze strony dyrektora, czy się zgadzamy, w kolejnych latach zrobił się standard. Na dziennikach każą nam umieszczać napis "zajęcia społeczne" i nie płacą. Dawniej narzucano nam dodatkowe zajęcia wyrównawcze lub terapeutyczne, w zależności od kwalifikacji. Czasem jedną godzinę tygodniowo, czasem trzy. Zależnie od widzimisię dyrektora, który wszystko robił, by podlizać się rodzicom. Miałyśmy dyrektorkę, która na nas krzyczała jak na uczniaków i nie znosiła sprzeciwów. Strasznie mnie to denerwowało. Despotka nie do strawienia. Teraz przy zmianie całej dyrekcji jest znośniej i można wyrażać swoje zdanie, więc wyrażam z uzasadnieniem. Zmęczone grono poprzednią dyrekcją buntuje się na każdym kroku, ale niektóre decyzje i standardy jednak pozostały.

koma

Postautor: koma » 2013-10-05, 23:01

Peonia pisze:A no właśnie.

Masakra...
Tu jest robota dla PIPu oraz sądu pracy.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2013-10-05, 23:22

Higgs pisze:Czas na sen: 6 godzin, co daje w sumie 42 od poniedziałku do niedzieli.

:shock:
<3

Wróć do „Prawo oświatowe”