kwalifikacje nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

AgnesG
Przedmiot: Inne

Re: kwalifikacje nauczyciela

Postautor: AgnesG » 2014-08-24, 22:52

nowa117 pisze:Posiadam tytuł magistra z Ekonomii i tytuł inżyniera z Zarządzania i Inżynierii Produkcji. Uczę przedmiotów logistycznych. Czy robiąc podyplomówkę z matematyki będę miała możliwość nauczania matematyki? Jeśli tak to w jakich szkołach? Dziękuję za odpowiedz.

Czy aby uczyć przedmiotów ekonomicznych muszę dodatkowo robić studia podyplomowe z: Ekonomii dla nauczycieli? Czy ktoś się orientuje czego jeszcze moglabym uczyc po moich kierunkach studiów?

Studiów podyplomowych nie mam, robiłam tylko kurs dla nauczycieli czynnych zawodowo.

Jeśli treści podstawowe i kierunkowe na studiach magisterskich z ekonomii pokrywałyby się z podstawą programową z matematyki na danym etapie edukacyjnym, to można by wtedy uczyć matematyki bez konieczności uzupełniania kwalifikacji na studiach podyplomowych. Jedynie należałoby uzupełnić przygotowanie pedagogiczne uprawniające do nauczania matematyki. Z wykształceniem magisterskim można uczyć na każdym etapie edukacyjny z wyjątkiem szkół, w których wymagane są dodatkowe kwalifikacje z oligofrenopedagogiki.

malinka77
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: malinka77 » 2014-08-26, 01:07

Czy mgr filologii angielskiej z blokiem metodycznym z tego kierunku po zdobyciu tytułu mgr z filologii hiszpańskiej musi osobno ukończyć kurs bądź studia podyplomowe z dydaktyki języka hiszpańskiego?

Melizabeth
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Postautor: Melizabeth » 2014-08-26, 08:38

tak, malinka

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2014-08-26, 08:44

Tak?
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Melizabeth

Postautor: Melizabeth » 2014-08-26, 09:55

Gdzie nie pójdę i nie spytam, to mówią mi to samo: uprawnienia do nauczania języka angielskiego nie dają uprawnień do nauczania języka hiszpańskiego. W sensie, magister hiszpańskiego bez przygotowania pedagogicznego nie ma uprawnień, chyba, że poprzednie przygotowanie pedagogiczne nie określa języka, do którego ma się uprawnienia. Ja mam ciut inny przypadek, mgr angielskiego + pp, zrobiłam podyplomówkę z dydaktyki hiszpańskiego, teraz robię mgr z hiszpańskiego. Jak chciałam się mianować, pani z Urzędu zakwestionowała moje uprawnienia, bo nie było w suplemencie dyplomu z ang ilości godzin dydaktycznych, a dyplom z dydaktyki hiszpańskiego wg niej nie daje mi uprawnień do nauczania angielskiego. Co innego, gdybym w dyplomie miała uprawnienia do nauczania języków obcych, a nie jakiegoś konkretnego. Malinka, możesz spróbować dowiedzieć się w twoim KO, może się zgodzą, u mnie niestety na wszystko trzeba mieć odpowiedni papier. Bo nauczanie angielskiego BAAAARDZO się różni od nauczania hiszpańskiego :x

malinka77

Postautor: malinka77 » 2014-08-26, 10:23

Melizabeth, dzięki za odpowiedź. Niestety też mi się wydawało, że tak jest. Gdzie robiłaś podyplomówkę z dydaktyki hiszpańskiego? W Poznaniu? Jak wrażenia? A słyszałaś coś o kursach kwalifikacyjnych SKK bo widziałam, że mają z hiszpańskiego?

Melizabeth

Postautor: Melizabeth » 2014-08-26, 10:37

W Poznaniu. Całkiem fajne, powtórka metodyki, tylko że po hiszpańsku :) Elementy historii, kultury i literatury - trochę mało, jak dla mnie, bo nie da się wszystkiego przerobić. Niektóre przedmioty nijak się miały do nauczania, np. na elementach kultury mieliśmy zajęcia o winie - gdzie, kwalifikowanie, przepisy. Niby pan dał ćwiczenie na opisywanie wina (tworzenie etykiety), ale jakoś takie zajęcia mi się w szkole nie widzą :) Może wzięli pod uwagę naszą ankietę, w której oceniliśmy pana negatywnie. Praca projektowa w porządku.
O kursach kwalifikacyjnych nie słyszałam.

Melizabeth

Postautor: Melizabeth » 2014-08-26, 10:41

Aha, naprawdę nie zaszkodzi zapytać się w KO albo bezpośrednio w szkole, bo mi pani w dziekanacie, jak szłam po zaświadczenie od rektora, że mam te kwalifikacje, powiedziała, że to dyrektor decyduje/zalicza kwalifikacje. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale może być tak, że jeśli macie mało hispanistów, to zaliczą już i pozwolą pracować, jeśli nauczyciel zobowiąże się do zdobycia kwalifikacji. I tak wyjdzie, że trzeba studiować, ale można zacząć pracować (i zarabiać) wcześniej. I wtedy mogą zaliczyć to w Poznaniu jako praktyki :D

malinka77

Postautor: malinka77 » 2014-08-26, 10:58

Na pewno zapytam. Najchętniej poszłabym na kurs bo trwa tylko kila miesięcy a nie trzy semestry jak podyplomówka no ale zobaczymy.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2014-08-26, 12:30

Czy mgr filologii angielskiej z blokiem metodycznym z tego kierunku po zdobyciu tytułu mgr z filologii hiszpańskiej musi osobno ukończyć kurs bądź studia podyplomowe z dydaktyki języka hiszpańskiego?
Ta filologia angielska to nauczycielska była? Przyjmuje się, że kwalifikacje pedagogiczne przenoszą się na inne przedmioty.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Melizabeth

Postautor: Melizabeth » 2014-08-26, 17:11

iluka pisze: Przyjmuje się, że kwalifikacje pedagogiczne przenoszą się na inne przedmioty.

Byłoby super, ale dziś byłam u kadrowej z pytaniem o moje kwalifikacje, bo chciałabym w gimnazjum kółko hiszpańskiego prowadzić, a nie jestem pewna czy certyfikat B2 + podyplomówka takie uprawnienia daje. Kadrowa szukała, szukała... i nic nie znalazła, obiecała, że poszuka dalej. Ale mówiła, że jest z tym problem, bo ważny jest papier. Jak papier mówi, że można nauczać języka obcego - to dowolnego, jak mówi, że angielskiego to żaden inny być nie może.

Może moje miasto jest takie zwariowane, bo już mi ktoś tu na forum odpowiadał, że w przypadku j. obcego już licencjat daje uprawnienia do nauczania w każdym typie szkoły - u nas kogo nie zapytać: tylko do poziomu gimnazjum. Koleżanka robiła lingwistykę stosowaną, i nawet praktyk nie mogli mieć w szkołach ponadgimnazjalnych, bo po samym licencjacie i tak nie będą mogli w takich pracować.

Melizabeth

Postautor: Melizabeth » 2014-08-26, 17:17

Chyba lepiej zrobić kurs pedagogiczny, bo może być ogólny - uprawnienia do nauczania (wszystkiego), a podyplomówka jest do konkretnego przedmiotu.

Casik
Przedmiot: Informatyka

Postautor: Casik » 2014-08-27, 07:34

to też mam pytanie jestem inżynierem informatyki zrobiłam kurs kwalifikacyjny pedagogiczny dla czynnych zawodowo nauczycieli na początku swej nauczycielskiej kariery więc mogę uczyć informatyki a pytanie tyczy się matematyki na studiach miałam ten przedmiot zakres materiału wiadomo jest wyższy niż sp (a w takiej uczę) czy mogę uczyć tego przedmiotu także czy muszę robić podyplomówkę?

AgnesG
Przedmiot: Inne

Postautor: AgnesG » 2014-08-27, 08:58

Osoba, która ukończyła studia na kierunku, którego zakres określony w standardzie kształcenia dla tego kierunku studiów w grupie treści podstawowych i kierunkowych obejmuje treści nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zajęć, oraz posiada przygotowanie pedagogiczne może uczyć matematyki. Jednak decyzja należy do dyrektora, czy zatrudni osobę, która ukończyła studia na kierunku matematycznym, czy "zbliżonym".

Casik
Przedmiot: Informatyka

Postautor: Casik » 2014-08-29, 22:51

Dzięki za odpowiedź

Wróć do „Prawo oświatowe”