Eksperyment pedagogiczny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
sharkinator
Kto: nauczyciel
Przedmiot: geografia, przyroda, wychowanie fizyczne

Eksperyment pedagogiczny

Postautor: sharkinator » 2015-01-06, 22:57

Wczoraj pani dyrektor stwierdziła, że skoro sobie tak dobrze radzę i mam (podobno) znajomości na mojej uczelni to mam załatwić dla szkoły eksperyment pedagogiczny. Jestem stażystą i nie mam zielonego pojęcia co to takiego. Wiem tylko, że chodzi o nawiązanie współpracy między szkołą, a ośrodkiem naukowym w ramach koła geograficznego, które niby prowadzę (w zasadzie to tylko przygotowuję uczniów do olimpiady). Nie wiem jak taka współpraca ma wyglądać..

Na stronie kuratorium nie mogę nic znaleźć, a w woj. śląskim tylko 10 szkół coś takiego zrobiło.
Czy w Waszych szkołach coś takiego funkcjonuje? Nie chodzi o innowację pedagogiczną tylko o eksperyment. Boję się, że nawalę, ale uważam że to trochę za trudne zadania jak na kogoś, kto dopiero poznaje tajniki pracy w szkole.

Awatar użytkownika
ms.elephant

Re: Eksperyment pedagogiczny

Postautor: ms.elephant » 2015-01-06, 23:14

Eksperymentem pedagogicznym, zwanym dalej "eksperymentem", są działania służące
podnoszeniu skuteczności kształcenia w szkole, w ramach których są modyfikowane warunki,
organizacja zajęć edukacyjnych lub zakres treści nauczania, prowadzone pod opieką jednostki
naukowej.

Uchwałę w sprawie wprowadzenia eksperymentu w szkole podejmuje rada pedagogiczna po
zapoznaniu się z celem, założeniami i sposobem realizacji eksperymentu.
Uchwała w sprawie wprowadzenia eksperymentu może być podjęta po uzyskaniu:
1) zgody nauczycieli, którzy będą uczestniczyć w eksperymencie,
2) opinii rady szkoły,
3) pisemnej zgody autora lub zespołu autorskiego eksperymentu na jego prowadzenie w szkole.

Prowadzenie eksperymentu w szkole wymaga zgody ministra właściwego do spraw oświaty
i wychowania. W przypadku eksperymentu dotyczącego kształcenia w danym zawodzie minister
właściwy do spraw oświaty i wychowania zasięga opinii ministra właściwego dla danego zawodu.

Szczegóły znajdziesz w Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu w sprawie warunków prowadzenia działalności innowacyjnej i eksperymentalnej przez publiczne szkoły i placówki.

http://www.kuratorium.lodz.pl/data/othe ... _dzia_.pdf

A jeszcze nowsze znalazłam: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA KULTURY I DZIEDZICTWA NARODOWEGO1) z dnia 5 maja 2011 r. w sprawie warunków prowadzenia działalności innowacyjnej i eksperymentalnej przez publiczne szkoły i placówki artystyczne

Wróć do „Prawo oświatowe”