Zmniejszenie liczby godzin i utworzenie nowych etatów.

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

pelom
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Zmniejszenie liczby godzin i utworzenie nowych etatów.

Postautor: pelom » 2015-05-01, 23:42

Witam, sytuacja wygląda następująco:
wczoraj Dyr. na RP przedstawiła nam plan organizacyjny na kolejny rok. W przedszkolu pracuje nas 9 w tym 7 ma umowy na czas nieokreślony, 1 na zastępstwo i 1 na czas określony do końca sierpnia. Plan wygląda tak,że Dyr proponuje tylko 2 z nas pełny etat czyli 25/25 a reszcie grona po 19 lub 20 godz. uwzględniła w nim również te dwie nauczycielki, mówiąc, że chce dać wszystkim pracę! Czyli kosztem naszych godzin utworzyła 2 dodatkowe niepełne etaty. A my zostałyśmy bez pełnych etatów! Czy mogła tak postąpić ? Co zrobić żeby do tego nie dopuścić? Czy jest na to jakiś art. z KN?

Awatar użytkownika
linczerka

Re: Zmniejszenie liczby godzin i utworzenie nowych etatów.

Postautor: linczerka » 2015-05-02, 10:19

KN art.22 pkt 2
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

pelom

Postautor: pelom » 2015-05-02, 12:29

Ten art mówi o tym, gdy nie ma możliwości zatrudnienia n-la w pełnym wymiarze godzin, a U NAS TAKA MOŻLIWOŚĆ JEST, tylko te 2 n-lki nie miałyby etatu! Te które nie mają umowy na czas nieokreślony! Więc nadal proszę o pomoc!!!!

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2015-05-02, 12:56

pelom

Postautor: pelom » 2015-05-03, 10:55

Przeczytałam kilka postów z tej strony, ale tam były tylko przypadki gdy tych godz brakowało. A u nas godziny są tylko przydzielone n-lkom dla których nie powinno ich być ! W jaki sposób należy zareagować:złożyć pismo do OP że się nie zgadzamy czy do kuratorium? Jak powinno wyglądać to pismo? Boimy się, że minie termin! Nadal proszę o pomoc!!!!

koma

Postautor: koma » 2015-05-03, 12:43

Dyrektor proponuje ograniczenie, jeżeli nie ma warunków do zapewnienia pełnego etatu, zatem powinien dać pełne etaty nauczycielkom zatrudnionym na podstawie mianowania, a resztę zaproponować pozostałym.

Zwróć uwagę, że jedna z tych nauczycielek jest "na zastępstwo", być może zastępowana wróci, a jest zatrudniona na czas nieokreślony.
Myślę, że pozostaje do zwolnienia tylko jedna.
Przeczytaj dokładnie dyskusję na oskko - link podano wyżej. Masz tam też przepisy prawa oswiatowego.

Rozumiem dyrekcję - chce każdej z Was dać jakieś zatrudnienie, jednak nie jest to zgodne z przepisami (no, chyba że wyrazicie solidarnie zgodę).

Radziłabym pisemnie zwrócić się do dyrektora (wziąć podpis na kopii!!!), powołując się na przepisy prawa.

pelom

Postautor: pelom » 2015-05-03, 17:52

Tą n-lka powracającą jestem akurat ja i mam umowę na czas nieokreślony . Więc policzyłam wszystkich! Więc
1)Jednak teraz jestem na urlopie i czy mogę się podpisac pod tym pismem, że się nie zgadzam z tą organizacja. Bo boje się, że to będzie moja zgoda jak nie podpiszę? 2) Czy Dyr powinna mnie powiadomić że nie będzie dla mnie całego etatu mimo że ja na urlopie aż do sierpnia?
Piszesz,, a resztę zaproponować pozostałym? 3)Czyli tym które nie są mianowane rozdzielić godziny po równo tj u nas są 3 kontraktowe a (reszta mianowane i dyplomowane)? A tych 2 koleżanek z umową na czas określony nie brać pod uwagę tak?
4)Na piśmie powołać się na art.22 pkt2? I pismo skierować do Dyr czy Op bo ta organizacja już poszła do Op.?
A tak z innej beczki czy ktoś wie czy pracownik na swoją prośbę może przerwać urlop na 1 dzień? Powodem jest zebranie RP!!!
Dziękuję za każdą poradę!

koma

Postautor: koma » 2015-05-03, 19:05

Ty nie masz "nie zgodzić się z tą organizacją", bo to będzie podstawa do zwolnienia Cię z pracy z art.20

Aby dostać ograniczenie, musisz się na nie zgodzić - inaczej dyrektor nie może Ci go dać.

Pelon, idź poczytać na oskko dwa razy ze zrozumieniem, plisss...Nie kombinuj, tylko przeczytaj, jakie jest prawo.

W razie niejasności - pytaj dalej.

pelom

Postautor: pelom » 2015-05-03, 20:09

Koma jestem pelom to po 1 a po 2 to nie kombinuje tylko zadaję konkretne pytanie od ktorych zależy moje być albo nie być. Przewertowalam te str i nie znalazłam odp dlatego poprosiłam o pomoc. A dalej nie wiem co robić?
A na RP po przedstawieniu przez Dyr organizacji 3 z koleżanek zaopiniowaly ją negatywnie tzn że z art.20 będą zwolnione!
Może mi trzeba jak krowie na m.... bo już nie wiem nic!

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2015-05-03, 21:35

Wyraziłaś zgodę na piśmie?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2015-05-03, 21:43

Opiniowano na razie arkusz i negatywna opinia RP niczym tu nie skutkuje.

Jeżeli otrzymasz ograniczenie i nie wyrazisz na nie zgody, to zwolnienie z art. 20.
A wtedy pozostaje sąd pracy.

pelom

Postautor: pelom » 2015-05-03, 22:08

Ja jeszcze niczego nie podpisałam, bo nic nie dostałam na piśmie. Bo jestem na urlopie wyp. po macierzyńskim. Tylko wiem , że taką organizację na kolejny rok funduje Dyr.
Więc co zrobić, aby uniknąć sądu pracy.
Bo nawet po przydzieleniu całych etatów koleżankom na podst. mianowania, zostają pełne etaty dla 3 pracujących na czas nieokreślony. A dyr chce te godz podzielić na 5 osób? Dla kontraktowego nie ma żadnej nadziei?

koma

Postautor: koma » 2015-05-03, 22:26

No to jaśniej:
- dyrektor do końca kwietnia musi zrobić projekt arkusza organizacyjnego na nowy rok i przedstawić go radzie do zaopiniowania. Twoja obecność na radzie w ogóle nie jest potrzebna!!! bo ta opinia rady nie jest wiążąca dla dyrektora
- dyrektor może zaproponować nauczycielowi zatrudnienie w niepełnym wymiarze, jeżeli nie ma możliwości zatrudnienia w pełnym. Przepis KN interpretuje się w taki sposób: dyrektor najpierw tworzy pełne etaty, a resztę - gdy już nie ma możliwości zatrudnienia w pełnym - daje ostatniemu (wybranemu... zatrudnionemu na czas określony...lub kierując się innymi kryteriami...)
- KAŻDY nauczyciel, któremu zaproponowano ograniczenie etatu MUSI wyrazić na to zgodę. Jeżeli nie wyrazi i nadal nie ma możliwości zatrudnienia go w pełnym, zostaje zwolniony z pracy, a więc: ten, któremu kończy się umowa 30 sierpnia - odchodzi sobie; ten, który jest zatrudniony przez mianowanie dostaje art. 20.(czyli przeniesienie w stan nieczynny na pół roku lub jednorazową odprawę)
- jeżeli dyrektor chce obniżyć kilku osobom, to konieczna jest zgoda wszystkich tych osób. Tylko wtedy kuratorium zatwierdzi arkusz. Może być też tak, że KO każe dyrekcji najpierw utworzyć pełne etaty, a końcówkę zaproponować jednemu. Różnie to bywa...

Co więc robić??
1. wszystkie wyrażacie solidarnie zgodę na ograniczenie czyli godzicie się, aby dziewczyna, której umowa kończy się 30 sierpnia, pracowała nadal...
albo
2. składacie na piśmie do dyrekcji sprzeciw wobec takiego projektu - powołujecie się na interpretację przepisów KN (najpierw pełne - na koniec reszta dla jednego). Wskazujecie, że umowa jednej kończy sie przecież ostatniego sierpnia.

Co powinien zrobić dyrektor:
- zakończyć umowę z tą, która ma zatrudnienie na czas określony
- utworzyć pełne etaty
- resztę - jeżeli jeszcze taka będzie - zaproponować komuś - lub dać jako ponadwymiarowe.

pelom

Postautor: pelom » 2015-05-03, 23:16

No i dotarło! Dziękuję bardzo! Wszystko tak jak myślałam!
Bo chodzi o to, żeby był etat dla mnie, a nie dla tej która mnie teraz zastępuje!
A jak zostaną godziny, to będzie zatrudniona. Niestety też tak kiedyś zaczynałam i brałam co było!
Jeszcze raz dziękuję za pomoc, wyrozumiałość i cierpliwość koma:)

koma

Postautor: koma » 2015-05-03, 23:36

Pelom, teraz zauważyłam, że jesteś kontraktowa, czyli jesteś zartudniona na czas nieokreślony a nie przez mianowanie.
To może być róznica..

Najlepiej poczytaj KN, art.20 - 27...

http://www.prawo.vulcan.edu.pl/przegdok ... &qplikid=2

Wróć do „Prawo oświatowe”