sierpniowa rada pedagogiczna

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

yustine
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

sierpniowa rada pedagogiczna

Postautor: yustine » 2015-06-23, 20:04

Witam,

mam następujące pytanie. Jestem nauczycielem stażystą, który pracuje na zastępstwo. Szkoła nie przedłużyła mi umowy na wakacje, sporządzi nową od 01. września. W związku z brakiem pracy podczas wakacji chcę wyjechać na 2 miesiące za granicę. I mam następujący problem: znalazłam pracę za granicą, która kończy się z dniem 30.08., a pod koniec sierpnia (25.08.) w szkole jest rada pedagogiczna , na której mam być. Czy w związku z tym, że w sierpniu nie będę jeszcze zatrudniona w szkole, dyrektor ma obowiązek wezwać mnie na radę? Tudzież czy przysługuje mi prawo do nieuczestniczenia w radzie, jeżeli mam ku temu ważny powód? Nie ukrywam, że zależy mi na wyjeździe do pracy za granicę ze względów finansowych, a nie mam możliwości przyjechania do Polski tydzień wcześniej...

Pozdrawiam,
Justyna

Melizabeth
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Re: sierpniowa rada pedagogiczna

Postautor: Melizabeth » 2015-06-23, 21:48

Myślę, że znacznie większym problemem będą formalności typu badania lekarskie, szkolenie BHP i zaświadczenie o niekaralności (ponieważ przerwa w umowie wynosi dłużej niż 30 dni trzeba wszystko robić od nowa), z niektórym dyrekcjami co do nieobecności na radzie da się dogadać, ale bez papierologii nie może podpisać umowy.

belfegorr
Przedmiot: Matematyka

Re: sierpniowa rada pedagogiczna

Postautor: belfegorr » 2015-06-23, 21:55

yustine pisze:Witam,

mam następujące pytanie. Jestem nauczycielem stażystą, który pracuje na zastępstwo. Szkoła nie przedłużyła mi umowy na wakacje, sporządzi nową od 01. września. W związku z brakiem pracy podczas wakacji chcę wyjechać na 2 miesiące za granicę. I mam następujący problem: znalazłam pracę za granicą, która kończy się z dniem 30.08., a pod koniec sierpnia (25.08.) w szkole jest rada pedagogiczna , na której mam być. Czy w związku z tym, że w sierpniu nie będę jeszcze zatrudniona w szkole, dyrektor ma obowiązek wezwać mnie na radę? Tudzież czy przysługuje mi prawo do nieuczestniczenia w radzie, jeżeli mam ku temu ważny powód? Nie ukrywam, że zależy mi na wyjeździe do pracy za granicę ze względów finansowych, a nie mam możliwości przyjechania do Polski tydzień wcześniej...

Pozdrawiam,
Justyna

W dniu 25 sierpnia nie będzie Pani pracownikiem szkoły i nie ma Pani obowiązku wykonywania pracy za darmo. Na radzie mogą być poruszane tematy objęte tajemnicą służbową. Jeżeli do tego będą poruszane sprawy prywatne uczniów, ich oceny czy też dane osobowe, to nie może mieć do nich dostępu osoba nieupoważniona. Oczywiście, może Pani wziąć udział w radzie jako osoba zaproszona, o ile nie będą tam poruszane sprawy objęte tajemnicą.

Wróć do „Prawo oświatowe”