Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
anitabobrowska pisze:czyli przygotowanie pedagogiczne ogólne nie wystarczy, a nie mogę zrobić kursu kwalifikacyjnego ogólne przygotowanie pedagogiczne?
anitabobrowska pisze:lic 2012 sie zaczął skończył 2014
anitabobrowska pisze:Taka odp dostałam od kuratorium w sprawie anglistów :
W nawiązaniu do pisma przekazanego drogą elektroniczną w dniu 23 lipca 2015 roku uprzejmie informuję, że wymagania niezbędne do prowadzenia zajęć z języka angielskiego określone zostały w § 11 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 marca 2009 roku w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli niemających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli (Dz.U. z 2013 roku, poz.1207). Na podstawie powyższych przepisów nauczanie języka angielskiego w szkołach i placówkach oświatowych może prowadzić osoba, która legitymuje się:
dyplomem ukończenia studiów magisterskich na kierunku filologia w specjalności danego języka lub lingwistyki stosowanej w zakresie danego języka obcego oraz posiada przygotowanie pedagogiczne lub
dyplomem ukończenia studiów wyższych w kraju, w którym językiem urzędowym jest język angielski oraz posiada przygotowanie pedagogiczne lub
dyplomem ukończenia studiów pierwszego stopnia (licencjackie) na kierunku filologia w specjalności język angielski oraz posiada przygotowanie pedagogiczne lub
dyplomem ukończenia studiów pierwszego stopnia (licencjackie) w specjalności język angielski lub lingwistyki stosowanej w zakresie języka angielskiego oraz posiada przygotowanie pedagogiczne lub
dyplomem ukończenia kolegium języków obcych w specjalności język angielski oraz posiada przygotowanie pedagogiczne lub
dyplomem ukończenia studiów wyższych na dowolnym kierunku (specjalności) i świadectwem złożenia państwowego nauczycielskiego egzaminu z języka angielskiego stopnia II oraz posiada przygotowanie pedagogiczne lub
dyplomem ukończenia studiów wyższych na dowolnym kierunku (specjalności) i świadectwem (certyfikatem) znajomości języka angielskiego w stopniu zaawansowanym lub biegłym oraz posiada przygotowanie pedagogiczne.
Posiadanie przygotowania pedagogicznego, zgodnie z § 1 pkt 3 cytowanego rozporządzenia, musi być udokumentowane:
dyplomem ukończenia studiów, zakładu kształcenia nauczycieli lub
świadectwem ukończenia studiów podyplomowych lub kursu kwalifikacyjnego lub
innym dokumentem wystawionym przez uczelnię.
Uprawnionym do oceny kwalifikacji nauczyciela, na podstawie oryginałów dyplomów, świadectw lub innych dokumentów przedłożonych przez kandydata, jest wyłączenie pracodawca czyli dyrektor szkoły.
nauczyciel30 pisze:Wg mnie tak. Bo taka osoba ukończyła licencjat wg "starych" zasad. Nie wiadomo tylko jak dyrektor do tego podejdzie i czy będzie chciał zatrudnić nauczyciela w gimnazjum po licencjacie. Ale jeśli ktoś taki już uczy w gimnazjum to uprawnień nie straci.
Tak przynajmniej ja to rozumiem.
jogarak pisze:Witam. Może ktoś z Państwa będzie wiedział, ile godzin muszą mieć studia podyplomowe żeby móc uczyć danego przedmiotu? Muszę się trochę przekwalifikować, a z dziedziny która mnie interesuje są tylko studia dwusemestrowe.
Lewkathi pisze:nauczyciel30 pisze:Wg mnie tak. Bo taka osoba ukończyła licencjat wg "starych" zasad. Nie wiadomo tylko jak dyrektor do tego podejdzie i czy będzie chciał zatrudnić nauczyciela w gimnazjum po licencjacie. Ale jeśli ktoś taki już uczy w gimnazjum to uprawnień nie straci.
Tak przynajmniej ja to rozumiem.
U mnie znów gorąco w pracy, bo i dyrektor zgłupiał. Licencjat (po kolegium nauczycielskim) skończyłam przed 2012 (czyli przed wprowadzeniem nowego systemu kształcenia), jestem zatrudniona w gimnazjum jako nauczyciel języka obcego. Czy wg nowego projektu rozporzedzenia nadal będę mogła uczyć?
anila1607 pisze:Witam, bardzo proszę o odpowiedź. Jeśli w 2011 r. uzyskałam mgr z historii, w 2012 licencjat z języka obcego plus kwalifikacje pedagogiczne zdobyte w CEN, a również od roku 2012 jestem zatrudniona w gimnazjum (umowy mam podpisywane na rok szkolny), natomiast od 2015 będę pracować w szkole ponadgimnazjalnej, to czy mam się czegoś obawiać w przyszłym roku? Na podstawie zamieszczonych informacji wynika, że nie, ale może ktoś mógłby utwierdzić mnie w tym przekonaniu.