urlop wychowawczy na 2 tygodnie?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

astella27
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

urlop wychowawczy na 2 tygodnie?

Postautor: astella27 » 2015-09-09, 09:48

Witam, obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim, kończy mi się ok w kwietniu, roczny urlop, potem chcę wybrać zaległy
urlop wypoczynkowy za wakacje i ferie, wyliczyłam ze to będzie 56 dni i że mój powrót do pracy będzie w polowie czerwca. Chciałabym iść na te ostatnie 2 tygodnie na bezpłatny urlop wychowawczy ale nie wiem czy można iść tylko na 2 tygodnie i czy będę mieć wtedy zapłacone za wakacje. Czy byłabym na tym bardzo stratna? czy warto jednym słowem a czy może jednak wrócić na te ostatnie 2 tygodnie do pracy tyle że jest to bardzo niewygodne dla mnie i tej osoby która mnie zastępuje bo wiadomo jakie są ostatnie 2 tygodnie roku szkolnego. wolałabym wrócić do pracy od nowego roku szkolnego 206/2017. dziękuję za odpowiedzi jestem ciekawa też co z ZUS czy potem taki rok szkolny mi zaliczą jako cały rok szkolny czy przerwany ze wzgłedu na te 2 tygodnie wychowawczego i co z awansem zawodowym czy to też się liczy do awansu zawodowego taki rok szkolny.
Pozdrawiam.

astella27

Re: urlop wychowawczy na 2 tygodnie?

Postautor: astella27 » 2015-09-09, 09:51

mam umowę o prace na czas nieokreślony na pełny etat, urlop wychowawczy mi przysługuje ale cz spotkali się państwo z takim krótkim urlopem na 2 tygodnie tylko ?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2015-09-09, 19:46

A nie możesz po prostu na l4 iść?

astella27

Postautor: astella27 » 2015-09-11, 07:33

tej osobie co mnie zastępuje to niewygodne bedzie żegnac się z uczniami 2 tygodnie przed końcem roku szkolnego, lepiej jak sobie popracuje do końca i to co sobie zaplanowała to sobie zrobi a ja wejde od września
tak jest rozsądnie bo to małe dzieci i tylko zamieszanie bedą miały bo nowa pani wejdzie tak na sam koniec roku,
no zobaczymy jak sie to potoczy a czy ktos się orientuje cz gdybym poszła na wychowawczy urlop to czy wakacje byłyby płatne jak 2 tygodnie przed nimi byłam na tym wychowawczym bezpłatnym?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2015-09-11, 08:41

Jeszcze raz: najprościej będzie pójść na l4. Teoretycznie nie ma wytycznych co do najkrótszego czasu trwania UW, jednakże... o planowanym zakończeniu jego trwania masz obowiązek powiadomić pracodawcę na 30 dni przed końcem. BYĆ MOŻE pracodawca będzie oczekiwał więc przynajmniej 30dniowego UW.

Jak na mój gust za dużo papierologii z tym się wiąże, bez sensu.

Wróć do „Prawo oświatowe”