Szanowni Państwo,
jestem nauczycielką biologii. Pracowałam w szkole prywatnej. Umowa zlecenia na której byłam zatrudniona skończyła mi się wraz z zakończeniem roku szkolnego. Obecnie jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy. Na radzie pedagogicznej kończącej rok szkolny Dyrekcja prywatnej szkoły rozdała wszystkim nauczycielom do podpisania oświadczenia do podjęcia pracy w tej szkole na następny rok szkolny od września (był tam jakiś artykuł prawny ale nie znam się na tym). Podpisałam je, gdyż nie miałam wtedy żadnej innej pracy. W trakcie wakacji inna już państwowa szkoła zaproponowała mi korzystniejszą umowę o pracę na cały etat. Jest to dla mnie atrakcyjniejsza oferta, gdyż jest lepiej płatna i miałabym więcej godzin. Szkoła jest bliżej. Podpisałam jednak oświadczenie w szkole prywatnej. Niestety nie da się pogodzić planów w dwóch placówkach. Zwracam się z pytaniem czy mogę nie podejmować pracy w szkole prywatnej w której w czerwcu podpisałam oświadczenie. Dodam, że nie dostałam od wspomnianej szkoły kopii tego oświadczenia. Oświadczenie nie zawierało stawki na którą miałabym być zatrudniona ani wymiaru godzin. Umowy o pracę jeszcze nie podpisałam, to było tylko oświadczenie. Czy są jakieś konsekwencje związane z niepodjęciem zatrudnienia w szkole prywatnej mimo podpisania oświadczenia. Będę wdzięczna za pomoc i odpowiedź.