melman pisze: I tu dyrektor przedstawił mi wątpliwości co do studiów podyplomowy z przygotowania pedagogicznego. Powiedział że na świadectwie ukończenia powinno pisać że jest to przygotowanie pedagogiczne do nauczania teoretycznych o praktycznych przedmiotów zawodowych. Jedynie czego dowiedziałem się na uczelni to że podczas zajęć z dydaktyki będę mieć odpowiedniego nauczyciela właśnie do przedmiotów informatycznych. Ale na świadectwie nie wyszczególniają takich informacji.
Melman w przypadku ogólnego przygotowania pedagogicznego z tego, co się orientuje na dyplomie nie wpisuje się przedmiotów, do których zdobywasz przygotowanie. Gdybyś swoje pierwsze przygotowanie zdobył w czasie studiów to wtedy jest konkretnie określone w jakiej dziedzinie je się zdobywa. Na takim dyplomie jest po prostu mowa o przygotowaniu pedagogicznym (chyba, że się mylę).
§ 1. 2) przygotowaniu pedagogicznym – należy przez to rozumieć nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu psychologii,
pedagogiki i
dydaktyki szczegółowej, nauczanych w wymiarze nie mniejszym niż 270 godzin
w powiązaniu
z kierunkiem (specjalnością) kształcenia oraz pozytywnie ocenioną praktyką pedagogiczną – w wymiarze nie mniejszym
niż 150 godzin; w przypadku nauczycieli praktycznej nauki zawodu niezbędny wymiar zajęć z zakresu przygotowania
pedagogicznego wynosi nie mniej niż 150 godzin; o posiadaniu przygotowania pedagogicznego świadczy
dyplom ukończenia studiów lub inny dokument wydany przez uczelnię, dyplom ukończenia zakładu kształcenia nauczycieli
lub świadectwo ukończenia kursu kwalifikacyjnego;
W rozporządzeniu rzeczywiście jest mowa o tym, że przygotowanie należy zdobyć w powiązaniu z kierunkiem studiów. W praktyce nie jest tak do końca. Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że nauczyciel nie może w nieskończoność zdobywać przygotowania na kolejne przedmioty (chyba, że w formie studiów podyplomowych w zupełnie innej dziedzinie np. historyk chcący uczyć EDB) i nie wszystko na dyplomie z przygotowania będzie wypisane.
Przykład z życia wzięty. W znajomym mi publicznym technikum organizacji reklamy są nauczane różne przedmioty zawodowe. Jeden z nauczycieli, który uczy kilku tych przedmiotów skończył studia z tytułem magistra sztuki oraz przygotowaniem pedagogicznym w zakresie kształcenia plastycznego. Dyrektor na mocy własnej decyzji uznał jego kwalifikacje do nauczania tych przedmiotów.
Z przedmiotami w technikum jest jeszcze jedna kwestia - jest ich bardzo wiele, więc nie istnieją przygotowania do każdego z nich oddzielne.
Pamiętaj, że to dyrektor decyduje o zatrudnieniu nauczyciela. Jeżeli oczekuje, że na dyplomie ma się pojawić to, czy tamto to ma do tego prawo. Jednak uczelnia nie ma często wpływu na dyplomy, które wydaje. Posiadają one stały wzór dla wszystkich. Proponuję, żebyś zapytał się na uczelni, co da się zrobić, a jeżeli powiedzą, że nie ma możliwości dopisania nic na dyplomie to porozmawiaj z dyrektorem jeszcze raz. Moim zdaniem mając magistra z informatyki i przygotowanie pedagogiczne możesz uczyć w technikum informatycznym każdego przedmiotu, czy to ogólnego, czy zawodowego