Art. 27 ust. 1 : „Rozwiązanie umowy o pracę zawartej z nauczycielem na czas nieokreślony następuje z końcem roku szkolnego,
za trzymiesięcznym wypowiedzeniem.”
To jest artykuł, który nakłada na Ciebie
obowiązek 3-miesięcznego wypowiedzenia!
Ponieważ nie pracujesz w szkole, więc warunek rozwiązania umowy o pracę z końcem roku szkolnego całkowicie odpada. Wynika to z
art. 27 ust. 3, gdzie ustawodawca zapisał, iż: „Do rozwiązania stosunku pracy z nauczycielem zatrudnionym na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony stosuje się również przepisy
art.23 ust. 1 pkt 3, 5 i 6, ust. 2 pkt 3, 5 i 6 oraz
ust. 3-5.” Ten właśnie podkreślony
art.23 ust.3 mówi, że: „Rozwiązanie stosunku pracy z końcem roku szkolnego (…) nie dotyczy nauczyciela szkoły,
w której organizacji pracy nie przewidziano ferii szkolnych”, a Ty właśnie w takiej placówce jesteś zatrudniona.
Tak sobie myślę, że chyba niezbyt dokładnie czytałaś wskazane przeze mnie przepisy KN, bo w przeciwnym razie nie napisałabyś, że nie znalazłaś osobnego przepisu nakładającego na Ciebie obowiązek 3-miesięcznego wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony. Wiem, że przepisy zawarte w KN nie zawsze są łatwe do interpretacji, ale niestety trzeba pokusić się o ich „rozgryzienie”, przynajmniej w takim zakresie, który umożliwia nam, pracownikom, „normalne” funkcjonowanie. Mam tu na myśli choćby nawiązywanie i rozwiązywanie stosunku pracy oraz zasady awansu zawodowego. Skoro rozpoczęłaś staż na n-la mianowanego, to musisz tak, czy owak niektóre akty prawne poznać szerzej i lepiej, bo taki jest wymóg, którego spełnienie niewątpliwie sprawdzi awansowa komisja egzaminacyjna.
Życzę powodzenia i pozdrawiam cieplutko(?)