Ciąża a umowa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Karola0310
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Ciąża a umowa

Postautor: Karola0310 » 2022-08-26, 15:03

Dzień dobry,
Mam pytanie odnoście umowy: Od września podpisuję umowę z placówką na rok. Czy zachodząc w ciążę pod koniec roku szkolnego, dnia 1 września 2023 mogę podpisać obiecaną mi umowę na czas nieokreślony, i w niedługim czasie po jej podpisaniu poinformować dyrektora o ciąży?

Z góry dziękuję za rady!

Klaudyna88
Kto: student
Przedmiot: Matematyka

Re: Ciąża a umowa

Postautor: Klaudyna88 » 2024-10-30, 15:29

Hej. I jak potoczyła się u Ciebie sytuacja ? Z tego co się orientuje to podpisanie umowy na czas nieokreślony 1 września 2023 roku, a następnie poinformowanie o ciąży jest zgodne z przepisami. Pracodawca nie może traktować ciąży jako podstawy do zmiany decyzji o zatrudnieniu na czas nieokreślony ani do rozwiązania umowy. Tak mi się przynajmniej wydaje, nie wiem jak to wygląda w praktyce, bo nigdy w takiej sytuacji nie byłam. Jeśli to twoja pierwsza ciąża była to na pewno warto wybrać się do szkoły rodzenia jak np. tutaj https://www.dobrypoczatek.pl/ Tego typu zajęcia pomagają, zwłaszcza jak się jest początkującą mamą ;)

dominicgarcia
Kto: pedagog
Przedmiot: Historia sztuki, Zajęcia zintegrowane

Re: Ciąża a umowa

Postautor: dominicgarcia » 2024-10-31, 11:31

Tak, możesz podpisać umowę na czas nieokreślony, nawet jeśli zajdziesz w ciążę krótko po jej podpisaniu. Prawo pracy w Polsce chroni pracowników przed dyskryminacją ze względu na ciążę. Po poinformowaniu dyrektora o ciąży, Twoje prawa i obowiązki jako pracownika pozostaną takie same. Warto jednak upewnić się, że wszelkie formalności są zgodne z przepisami i regulaminami obowiązującymi w danej placówce.

Wróć do „Prawo oświatowe”