Tygodniowy rozkład zajęć nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
dushka

Re: Tygodniowy rozkład zajęć nauczyciela

Postautor: dushka » 2008-06-17, 15:58

Nauczyciel to nie tylko lekcje + sprawdzanie sprawdzianów. To także arkusze ewaluacji, pisanie programów, pisanie obserwacji ucznia, pisanie planów terapeutycznych. I inne takie. I zapewniam, że spokojnie jest to 20 godzin tygodniowo - samych papierów. Przynajmniej w moim przypadku.

edzia

Postautor: edzia » 2008-06-17, 16:51

malleus, 18 godzin to tzw. pensum, czyli godziny przydzielone, wynikające z arkusza organizacyjnego, czyli mniej więcej z podziału godzin. A czas pracy nauczyciela to o wiele więcej.
Art. 42. 1. Czas pracy nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć nie może przekraczać 40 godzin na tydzień.

Nie myśl sobie, że jeśli pisze, że nie może przekroczyć, to nie przekracza! To martwy przepis! Mnie przekracza niemal zawsze, ale nikt nie ewidencjonuje czasu pracy nauczyciela, a szkoda! Wiem, że taka ewidencja byłaby trudna (uczymy różnych pprzedmiotów, pracujemy w różnym tempie, bardziej lub mniej solidnie do lekcji się przygotowujemy. Trudno byłoby zatem zmierzyć coś, co jest prawie niemierzalne. Gdyby jednak wyszło więcej niż 40, trzeba by za to zapłacić.

Wyobraź sobie reportera, który przygotowuje program telewizyjny. Poświęca na nagranie jakiegoś wydarzenia np. cały dzień (dojazd, nagranie, film, zdjęcia, przerwy, oczekiwanie, montaż wszystkiego itp.). Potem jego pracę widzimy w telewizji przez 5 minut. Czy tenże reporter miałby otrzymać zapłatę jedynie za te 5 minut, czyli za temn widoczny efekt swojej pracy?

Aby przygotować się do jednej lekcji, potrzebuję zwykle około godziny, półtorej. Gdybym miała więcej czasu, to 2 godziny też miałabym co robić - powtarzam, dalej do tej jednej llekcji. Min. to pół godziny (np., gdy powtarzam lekcję w równoległej klasie). Średnio zatem wychodzi ok. godziny.

Czyli masz 18 godzin przydzielonych lekcji
+ drugie tyle na przygotowanie tych lekcji
+ zajęcia pozalekcyjne (niepłatne!, choć ponoć powinny być płatne) dla słabszych uczniów, do egzaminu, do jakiegoś konkursu itp.
+ wywiadówki i spotkania z rodzicami, wraz z przygotowaniem się do nich
+ konferencje wraz z przygotowaniem dsię do nich
+ wszelkie szkolenia, szkolne i pozaszkolne
+ to o czym pisze dushka
+ wycieczki, dyskoteki itp. - ich organizowanie i opieka nad dziećmi w ich trakcie
+ jak ktoś jest wychowawcą klasy (za około 50 zł miesięcznie!): bieżące uzupełnienie dziennika, arkusze ocen, świadectwa, rozliczanie nieobecności i rozwiązywanie wszelkich problemów wychowawczych.
+ na pewno jeszcze coś umknęło mojej pamięci

2. W ramach czasu pracy, o którym mowa w ust. 1, oraz ustalonego wynagrodzenia nauczyciel obowiązany jest realizować:
1) zajęcia dydaktyczne, wychowawcze i opiekuńcze, prowadzone bezpośrednio z uczniami lub wychowankami albo na ich rzecz, w wymiarze określonym w ust. 3 lub ustalonym na podstawie ust. 4a albo ust. 7;
2) inne czynności i zajęcia wynikające z zadań statutowych szkoły, ze szczególnym uwzględnieniem zajęć opiekuńczych i wychowawczych wynikających z potrzeb i zainteresowań uczniów;
3) zajęcia i czynności związane z przygotowaniem się do zajęć, samokształceniem i doskonaleniem zawodowym.

Myślenie społeczeństwa, że nauczyciel pracuje tylko 18 godzin i ma 2 miesiące wakacji jest błędne i bardzo nas krzywdzące!

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-06-17, 16:59

A taka rzecz: jedziemy na zieloną szkołę, na wycieczkę 3 dniową - NIKT nam nie płaci za nocki, prawda? A to jest opieka 24 na dobę. Na zielonej szkole w 2 dni robię 48 godzin.

malleus
Przedmiot: Inne

Postautor: malleus » 2008-06-17, 19:47

I wszystko jest w porzadku. Trafialam w swym zyciu naprawde na swietnych nauczycieli i chwale ten zawod. Tylko prosze, nie zalcie sie, ze spotyka kogos cos strasznego ze piatek musi siedziec do 16... to polska rzeczywistosc spotykajaca innych ludzi codziennie, ktorzy tez nie koncza pracy z wyjsciem z miejsca pracy.

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2008-06-17, 19:57

malleus, jeżeli trafi się narzekający na wszystko nauczyciel to czy po słowach tego nauczyciela - należy osądzać wszystkich nauczycieli :wink:
Ostatnio zmieniony 2008-06-18, 18:49 przez renati23, łącznie zmieniany 1 raz.

malleus

Postautor: malleus » 2008-06-18, 08:18

i
Ostatnio zmieniony 2008-06-18, 12:41 przez malleus, łącznie zmieniany 1 raz.

edzia

Postautor: edzia » 2008-06-18, 08:51

malleus pisze:nei za taki czas pracy
Co masz na myśli?

AnnaAnna
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: AnnaAnna » 2008-06-18, 18:31

A ja w swojej pracy mam tak ułożony plan... 8rano 2lekcje potem okno potem 1lekcja potam 2 okna i 2 lekcje i czekam od 15:30 do 16:45 na zajecia pozalekcyjne,które znów trwają 2godziny lekcyjne-koncze prace 18:30!! i tak juz 2lata i nie da sie tego zmienic, 7lekcji a w szkole spedzam 10,5godziny
w pozostałe dni zaczynam ok południa i koncze o 17!

adner
Kto: uczeń

Postautor: adner » 2008-06-18, 18:32

O ludzie :shock:
As I kissed her goodbye I said, all beauty must die
And lent down and planted a rose between her teeth

Paweł Ł.

Postautor: Paweł Ł. » 2008-06-20, 19:18

AnnaAnna pisze:A ja w swojej pracy mam tak ułożony plan... 8rano 2lekcje potem okno potem 1lekcja potam 2 okna i 2 lekcje i czekam od 15:30 do 16:45 na zajecia pozalekcyjne,które znów trwają 2godziny lekcyjne-koncze prace 18:30!! i tak juz 2lata i nie da sie tego zmienic, 7lekcji a w szkole spedzam 10,5godziny
w pozostałe dni zaczynam ok południa i koncze o 17!

Rzuciłbym taka robotę w cholerę...

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-06-21, 09:18

malleus pisze:Czesc
Czytam te Wasze posty i jednej sprawy nei rozumiem. Jestem z innej branzy. Kazdy "zwyczajny" szary czlowiek pracuje po 8 godzin dziennie. Przejrzalam tabelke godzin pracy, ktora zamiesciliscie-najwyzszy czas pracy to 30, a srednia to 20-25 godzin. Czy faktycznie takie straszne jest, ze macie nawet te 6 okienek? Skad te wszelkie strajki nauczycieli o podwyzkii porownywanie sie z innymi zawodami? Nie wspominam o niewiarygodnie dlugim urlopie i rocznym urlopie na poratowanie zdrowia. Przeciez Wasz czas pracy to co najmniej polowa tego, co ludzie pracuja. Prosze o nieprzytaczanie argumentu, ze trzeba miec czas na sprawdzanie prac- nie sadze by to zajmowalo 20 godzin tygodniowo

Ależ my nie jesteśmy ani zwyczajni ani szarzy. Natomiast ten każdy zwyczajny to myślenie urzędasa z mentalnością wczesnego Gierka.
Żaden z twórczych zawodów od aktora przez architekta po murarza nie ma płacone za godzinę tylko za wykonaną pracę. A nauczanie to proces twórczy.
Żaden z rzemieślników od szewca po rymarza ma płacone za wykonana pracę, a nauczanie to ciężkie rzemiosło.
Dlatego proszę nie traktować szkoły ani jako urzędu ani jako manufaktury.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

AnnaAnna
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: AnnaAnna » 2008-06-21, 10:43

do Pawła Ł: własnie to zrobiłam:)

do Malleus : Nie rozumiem dlaczego ludziom takim jak Ty wydaję się że mają prawo rozliczać innych z ich pracy i oceniac?! Nie wiem na czym polega Twoja praca, ale chę jak chcesz to możesz wskoczyć na moje miejsce i zobaczyć jak jest fajnie! bo ja rzucam to w cholerę!!! ps: marzę o 8godzinach dziennie w ciszy i w spokoju;)

katty
Przedmiot: Język angielski

Postautor: katty » 2008-06-21, 12:29

Większość ludzi nie zrozumie, co to znaczy być nauczycielem i że 18 godzin zajęć to nie jest mało, póki sami tej pracy nie zasmakują. Walka z obiegową opinią to trochę jak walka z wiatrakami. Tego typu mity dotyczą nie tylko zawodu nauczyciela. Przyjrzyjmy się np. takim tłumaczom. Przeciętnemu człowiekowi wydaje się, że wystarczy dobra znajomość języka, żeby tłumaczyć. Że taki tłumacz siada i zastępuje słowa języka obcego słowami języka ojczystego. To takie proste, przecież jak jakiegoś słowa nie zna, może zajrzeć do słownika, prawda? Dlaczego ci tłumacze czasem spędzają długie godziny nad przetłumaczeniem jakiegoś króciutkiego fragmentu? A jakie zaskoczenie, gdy ktoś znający język, lecz nie znający się na tłumaczeniu przysiada do przetłumaczenia tekstu i tekst docelowy wychodzi katastrofalny, nie da się go w ogóle czytać.

Warto uświadamiać społeczeństwo co do specyfiki pracy nauczyciela, ale szkoda marnować na to całą swoją energię. Najważniejsze, by świadomość trudu włożonego w tę pracę i czasu na nią poświęcanego mieli "ci na górze".

kasianowa85

praca w szkole a kontynuowanie studiów

Postautor: kasianowa85 » 2008-08-28, 14:14

mam pytanie. czy dyrektor szkoły ma obowiązek dać dzień wolny nauczycielowi który kontynuuje studia? bo mój dyrektor wymaga ode mnie magistra a nie chce dać mi piątku wolnego na dokończenie studiów. bardzo proszę o pomoc i o odwołanie się do jakiegos dokumentu. dziękuję

motylek8

Postautor: motylek8 » 2008-08-28, 18:27

Art. 42c. 1. Nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć obowiązuje pięciodniowy tydzień pracy. Nauczycielom dokształcającym się, wykonującym inne ważne społecznie zadania lub - jeżeli to wynika z organizacji pracy w szkole - dyrektor szkoły może ustalić czterodniowy tydzień pracy. (KN)
Wcale nie ma takiego obowiązku, niestety ja tez nie miałam piatków wolnych (tyle, że dyrektor poszedł mi na rękę i ograniczył ilość godzin w piątek).

Wróć do „Prawo oświatowe”