ulewa pisze:A ja nie dostałam "trzynastki" za czas macierzyńskiego
Słusznie, ja nie napisałam, że powinnaś była dostać, ale, że przebywanie na L4 i macierzyńskim przez ponad pół roku pozbawia otrzymania "trzynastki" za resztę roku (a wg niektórych - nie pozbawia).
Warko pisze:Dla przykladu jesli np w ciagu roku kalendarzowego przepracowalas 4 miesiace i przez pozostale bylas na macierzynskim to musisz dostac wyplacona trzynastke jednak tylko za przepracowane 4 miesiace.
Moim zdaniem - nie dostanie wówczas trzynastki (chyba, że choćby jeden dzień w roku była na wychowawczym).
Warko pisze:jak to jest ze dla przykladu nauczyciel zatrudniony od 1 wrzesnia 2007 do 20 czerwca 2008 roku otrzymuje 13-nastke za 4 miesiace przepracowane w 2007 roku, natomiast nie otrzymuje za za okres pracy w 2008 roku
Trzynastka jest wypłacana zawsze za dany
rok kalendarzowy, więc można to zinterpretować w ten sposób, że w 2007 było zatrudnienie zgodnie z organizacją pracy szkoły (czyli od 1 września), zaś to, co dotyczy roku 2008 - będzie rozpatrywane później.

Ale można też na niekorzyść nauczyciela, jak dalej piszesz.
Jak wiadomo, ustawa dotyczy nie tylko nauczycieli, ale również np. pracowników urzędów gmin, sądów. Jednak nauczyciele są specyficzną grupą zawodową, stosunek pracy z nauczycielami zawierany jest zazwyczaj na pełny rok szkolny, ale jest to rok
szkolny, nie kalendarzowy. A rok szkolny to 4 miesiące jednego roku i 8 miesięcy (a czasem tylko 6) następnego roku. Zaś trzynastka dotyczy zawsze jednego roku, roku
kalendarzowego. Zatem u nauczycieli zawsze jest w związku z tym „podwójny” dylemat.
Stąd też, moim zdaniem, by nie pozbawiać całkowicie nowozatrudnionych nauczycieli prawa do trzynastki, w ustawie jest przewidziany wyjątek:
3. Przepracowanie co najmniej 6 miesięcy warunkujących nabycie prawa do wynagrodzenia rocznego nie jest wymagane w przypadkach:
1) nawiązania stosunku pracy w trakcie roku kalendarzowego z nauczycielem i nauczycielem akademickim zgodnie z organizacją pracy szkoły (szkoły wyższej)
Niestety, nie ma jednoznacznej interpretacji tego zapisu. Do mnie osobiście interpretacja ZNP nie przemawia. Ale jest korzystna.