wykształcenie a kwalifikacje

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
nadia

Re: wykształcenie a kwalifikacje

Postautor: nadia » 2009-03-31, 13:12

W klasach 4-6 może uczyć. Nie wiem jak to jest z klasami 1-3 gdyż niektórzy dyrektorzy wymagają jeszcze ukończonych studiów z zakresu kształcenia zintegrowanego. A co mówi Twój dyrektor?

ilo
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: ilo » 2009-03-31, 13:35

No, ja raczej myslalam,że w 1-3 może a potem juz nie?! Gdzies przynajmniej tak wyczytalam. Dyrektor do 1-3 nie ma problemu.

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2009-03-31, 16:07

Proponuję przeczytać dokładnie rozporządzenie odnośnie kwalifikacji wymaganych od nauczycieli z września 2002 r i wszystko na pewno się rozjaśni :)

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-03-31, 16:20

dorcia081

Jak się przekwalifikować?

Postautor: dorcia081 » 2010-05-17, 19:41

Ukończyłam studia 5-letnie mgr kierunek historia specjalność nauczycielska w 2007r. i nie pracowałam w tym zawodzie.
Chciałabym pracować w przedszkolu, czy są jakieś kursy?
Gdybym rozpoczęła studia podyplomowe wychowanie przedszkolne z logopedią czy mogłabym po I semestrze zacząć pracować w przedszkolu?
Jakie proponujecie dla mnie rozwiązanie?

Awatar użytkownika
Roxi

Postautor: Roxi » 2010-05-28, 13:05

W Twoim wypadku studia podyplomowe to najlepsze rozwiazanie,jesli chcesz pracowac w zawodzie nauczyciela wychowania przedszkolnego.Mozesz rowniez zaocznie zrobic licencjat w tym kierunku.Co do samej pracy,to owszem mozesz znalezc zatrudnienie,ale tylko wtedy,gdy kuratorium wyrazi zgode na prace osoby bez pelnych kwalifikacji.Wczesniej jednak dyrektor musi wystapic z taka prosba do kuratorium.Nie chce ci podcinac skrzydel,bo roznie przeciez moze byc,ale teraz jest chyba wrecz nadmiar chetnych do pracy w tym zawodzie,ktorzy maja ukonczone studia magisterskie w tym kierunku i mimo to,nie moga znalezc pracy w przedszkolu.Takze jesli dyrektor ma do wyboru osobe z pelnymi kwalifikacjami,a taka,ktora dopiero jest w trakcie ich zdobywania,to pewnie wybierze te pierwsza.Aczkolwiek nie chce wyrokowac,bo znam osoby,ktore pracuja w przedszkolu,robiac wlasnie dopiero podyplomowke.Takze glowa do gory,rozpoczynaj studia i szukaj pracy:)

truskawka_ja
Kto: student
Przedmiot: Język angielski

nauczanie ang w przedszkolu

Postautor: truskawka_ja » 2010-08-06, 11:48

witam. Mam takie pytanie: jestem po Filologii Ang. (licencjat)oraz studium pedagogiczno-metodycznym. Jakie kwalifikacje jeszcze muszę nabyć, by móc uczyć w przedszkolach?

niutek
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane, Inne

Postautor: niutek » 2010-10-02, 17:08

chyba trzeba mieć jeszcze jakiś kurs - nauka jakąś tam metodą.

Awatar użytkownika
mateoo
Przedmiot: Muzyka

Pedagogika wczesnoszkolna i wychowanie muzyczne według E.G.

Postautor: mateoo » 2011-02-21, 13:04

Od nowego roku szkolnego planuję zacząć pracę w zespole szkół: SP i gim. jako nauczyciel j.angielskiego, jednak nie wiadomo czy w pełnym wymiarze. Wiem, że osoba ucząca tam muzyki skończyła studia licencjackie na kierunku pedagogika o spec. pedagogika wczesnoszkolna i wychowanie muzyczne według E. E. Gordona. Moje pytanie brzmi czy ma ona kwalifikacje do uczenia muzyki w sp i gimnazjum? Jak to najpewniej sprawdzić?
Sztuka jest pokarmem duszy.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2011-02-21, 15:47

a co chciałbyś komuś robotę podebrać, bo wydaje ci się, że masz lepszy świstek :?: .

Dyrektor decyduje czy uprawnienia nauczyciela są wystarczające.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
mateoo

Postautor: mateoo » 2011-02-21, 19:59

Nie wyjeżdżaj mi z tekstami o zabieraniu roboty, bo jeśli ktoś nie gra na lekcji MUZYKI na instrumencie, bo nie umie, a mimo to ktoś dał mu pracę to obiektywnie patrząc na sprawę coś jest nie tak. A realia są okrutne. Przez działania reformy ja też straciłem pracę i jakoś nikt mnie nie żałował.
Sztuka jest pokarmem duszy.

partita400

Postautor: partita400 » 2011-02-21, 20:29

mateoo pisze:Nie wyjeżdżaj mi z tekstami o zabieraniu roboty, bo jeśli ktoś nie gra na lekcji MUZYKI na instrumencie, bo nie umie, a mimo to ktoś dał mu pracę to obiektywnie patrząc na sprawę coś jest nie tak. A realia są okrutne. Przez działania reformy ja też straciłem pracę i jakoś nikt mnie nie żałował.

Mateo popieram Cię .O nas nikt się jakoś nie troszczył.W gimnazjum, w którym uczyłam,też uczy osoba po podyplomówce, która nie gra na żadnym instrumencie.W ogóle to jest to taki ktoś, kto w swoim mniemaniu zna się na "wszystkim" :rotfl:

dim2dm

Postautor: dim2dm » 2011-02-22, 01:08

Popieram i ja!

Zamiast wspierać "specjalistów" ostatnio restrukturyzuje się zatrudnienie nauczycieli, żeby było ich jak najmniej, a Ci co są żeby mięli 1,5 etatu. Ostatnio p/o dyrektor przy mnie zapytał, dlaczego przeciętna "pani od nauczania początkowego", która poniekąt uczy muzyki w I-III nie może poprowadzić lekcji muzyki w IV-V. :shock:

Dziś w TVP "u Lisa" przez chwilę słuchałem polemiki polityków na temat edukacji seksualnej.
Padły tam opinie, że dzieci są zażenowanie obecnym WDŻ.

Zmieniając trochę bieżący temat ciekaw jestem Waszej opinii: kto byłby najlepszym nauczycielem od "edukacji seksualnej"? Katecheta, nauczyciel przyrody, polonista...?

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-02-22, 19:26

dim2dm pisze:Zmieniając trochę bieżący temat ciekaw jestem Waszej opinii: kto byłby najlepszym nauczycielem od "edukacji seksualnej"? Katecheta, nauczyciel przyrody, polonista...?

Lekarz szkolny, a jeśli nie ma to pielęgniarka.
<3

dim2dm

Postautor: dim2dm » 2011-02-22, 21:02

haLayla pisze:Lekarz szkolny, a jeśli nie ma to pielęgniarka.

Rzecz w tym, że w miejskich szkołach nie ma pielęgniarek, tym bardziej lekarzy, a co dopiero w niewielkich, przytulnych szkołach wiejskich...

Wróć do „Prawo oświatowe”