ciąża i jej prawa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edzia

Re: ciąża i jej prawa

Postautor: edzia » 2009-02-27, 21:40

marta1cz, odpowiedź na Twoje pierwsze pytanie przekopiuję z innego wątku:
Twoje wynagrodzenie (zasadnicze + dodatki i inne składniki wynikające z art. 30 KN, a w tym m.in. dodatek za wysługę lat i za wychowawstwo) jest wliczane w podstawę wymiaru zasiłku chorobowego, więc w pewnym sensie otrzymujesz je nadal, ale już w postaci zasiłku chorobowego. W pewnym sensie, bo to jednak nie to samo i niekoniecznie w tej samej wysokości. Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego i macierzyńskiego dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie (to z art. 30 KN) wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy. Wysokość zasiłku chorobowego wynosi 80 %, a w okresie ciąży 100 %. Wysokość zasiłku macierzyńskiego wynosi 100 %. Porównaj: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429.
Na drugie - tak.
Na trzecie - tak.

asiak_71
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Postautor: asiak_71 » 2009-03-10, 13:27

Witam! Właśnie się zarejestrowałam, choć forum śledzę już od jakiegoś czasu. Przepraszam, jeśli na moje pytania padły wcześniej odpowiedzi, jakoś nie potrafię dojść z tymi przepisami do ładu. Jestem w ciąży, termin porodu mam na 21 marca, od tego też dnia chcę (raczej muszę) przejść na urlop macierzyński (o ile nie urodzę wcześniej, oczywiście), ginekolog powiedział, że po terminie nie może mi już dać zwolnienia. Urlop skończy się więc 8 sierpnia. Wg pani kadrowej mogę wtedy napisać podanie z prośbą o zaległy urlop wypoczynkowy (?) - 6 tygodni, a potem, od 21 września, przejść na urlop wychowawczy. Czy rzeczywiście prawo jest tak absurdalne, że każe mi wykorzystać urlop w trakcie i tak - de facto - czasu wolnego (wakacji)? Czy między urlopami - macierzyńskim a wypoczynkowym - nie może być przerwy? Dodam, że liczy się dla mnie każdy dzień, ponieważ chcę jak najdłużej być z małym w domu, a nie bardzo stać mnie na urlop bezpłatny. Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2009-03-10, 14:43

6 tygodni zaległego urlopu wypoczynkowego powinno być liczone od 1 września i tym samym urlop macierzyński wydłuza Ci się o te 6 tygodni. Urlop powinien zakończyć się mniej więcej w połowie października ale to już trzeba dokładnie policzyć z kalendarzem w ręku :)

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2009-03-10, 14:58

Art. 66 ust. 1 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz. U. z 1997 r. Nr 56, poz. 357 z późn. zm.) stanowi, iż w razie niewykorzystania urlopu wypoczynkowego w całości lub części w okresie ferii szkolnych z powodu niezdolności do pracy wywołanej chorobą lub odosobnieniem w związku z chorobą zakaźną, urlopu macierzyńskiego, odbywania ćwiczeń wojskowych albo krótkotrwałego przeszkolenia wojskowego - nauczycielowi przysługuje urlop w ciągu roku szkolnego, w wymiarze uzupełniającym do 8 tygodni.

Przepis wyżej cytowanego artykułu dotyczy nauczycieli zatrudnionych w szkołach, w których w organizacji pracy przewidziano ferie szkolne. Ustawodawca uregulował tym przepisem sytuacje, w których nauczyciel nie wykorzystał w czasie trwania ferii szkolnych należnego mu urlopu wypoczynkowego z w/w powodów.Z tego wynika, że nauczyciel ma prawo do urlopu uzupełniającego w trakcie roku szkolnego, jeżeli w czasie trwania ferii zimowych i letnich nie wykorzystał łącznie 8 tygodni urlopu.

asiak_71

Postautor: asiak_71 » 2009-03-10, 16:54

Wielkie dzięki :D , jutro dzwonię wykłócać się z kadrową! Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2009-03-10, 17:00

Powodzenia! :)

asiak_71

Postautor: asiak_71 » 2009-03-11, 12:32

A jednak kadrowa upiera się przy swoim. Tłumaczy to tak: 8 sierpnia kończy się urlop macierzyński, w tym momencie mogę albo zacząć urlop uzupełniający, albo pozostać na "normalnym" urlopie (tzn. mieć wakacje) do 31 sierpnia, ale to są już 22 dni, które odejmuje się od owych należnych sześciu tygodni. Pozostaje więc i tak tylko 20 dni przysługującego urlopu uzupełniającego :cry: od 1 września. Nie do końca rozumiem skrupulatności, z jaką wylicza się te dni; w końcu, gdyby być aż tak dokładnym, cały okres wakacyjny to co najmniej ok. 60 dni, a nie 42. Jedyne, co jeszcze mogę zrobić, to skonsultować się z radcą prawnym, podejrzewam, że z podobnym efektem. Kadrowa poinformowała mnie, że do tej pory tak właśnie przyznawano urlopy - tzn. wg jej interpretacji.

edzia

Postautor: edzia » 2009-03-11, 13:39

asiak_71 pisze:A jednak kadrowa upiera się przy swoim. Tłumaczy to tak: 8 sierpnia kończy się urlop macierzyński, w tym momencie mogę albo zacząć urlop uzupełniający, albo pozostać na "normalnym" urlopie (tzn. mieć wakacje) do 31 sierpnia, ale to są już 22 dni, które odejmuje się od owych należnych sześciu tygodni. Pozostaje więc i tak tylko 20 dni przysługującego urlopu uzupełniającego od 1 września.
Kadrowa ma rację.
asiak_71 pisze:Nie do końca rozumiem skrupulatności, z jaką wylicza się te dni; w końcu, gdyby być aż tak dokładnym, cały okres wakacyjny to co najmniej ok. 60 dni, a nie 42.
Poczytaj sąsiedni wątek o urlopie uzupełniającym - tu również kadrowa ma rację.

kozunia
Przedmiot: Inne

Stażysta na kontraktowego w czasie ciąży !!!

Postautor: kozunia » 2009-04-13, 14:55

Witam! Mam nie lada problem. Jestem nauczycielem stażystą w przedszkolu, umowę mam podpisaną na czas określony do 31.08.09. Termin porodu przypada na listopad. W sierpniu ciąża będzie widoczna, czy w związku z tym dyrektor podpisze 01.09.09 ze mną nową umowę na nauczyciela kontraktowego? Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

edzia

Postautor: edzia » 2009-04-13, 17:14

kozunia pisze:W sierpniu ciąża będzie widoczna, czy w związku z tym dyrektor podpisze 01.09.09 ze mną nową umowę na nauczyciela kontraktowego?
Zgodnie z art. 177 KP:
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

§ 31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.
Jeśli więc nie jest to umowa na zastępstwo, to przedłuża się ona do dnia porodu. Dalsze losy Twojej umowy zależne są od dyrektora.

kozunia
Przedmiot: Inne

Postautor: kozunia » 2009-04-13, 19:26

Dziękuję za odpowiedź, czy to oznacza, że przedłużenie umowy będzie równoznaczne z podpisaniem nowej na nauczyciela kontraktowego z dniem 01.09.09?

edzia

Postautor: edzia » 2009-04-13, 21:22

kozunia pisze:czy to oznacza, że przedłużenie umowy będzie równoznaczne z podpisaniem nowej na nauczyciela kontraktowego z dniem 01.09.09?
Oczywiście nie. Twoja umowa zostanie (automatycznie) przedłużona do dnia porodu, a następnie (automatycznie) rozwiązana. Jednak zgodnie z ustawą o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa będziesz otrzymywać przez 20 tygodni zasiłek macierzyński z ZUS:
Art. 30. 4. Ubezpieczonej będącej pracownicą zatrudnioną na podstawie umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o pracę na podstawie art. 177 § 3 Kodeksu pracy została przedłużona do dnia porodu - przysługuje prawo do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia.
Potem już nie przyługuje Ci urlop wychowawczy. Dyrektor może wówczas nawiązać z Tobą kolejną umowę, jednak nie jest do tego już obowiązany przepisami. Umowę może również nawiązać 1 września 2009, ale to raczej mało prawdopodobne, choć niewykluczone.

tucji

Postautor: tucji » 2009-04-17, 10:12

Witam
Powrócę jeszcze raz do sprawy wyliczania urlopu uzupełniającego po urlopie macierzyńskim.
Może ktoś mi pomoże.
Otóż urodziłam 24 lutego br. Od 5 stycznia byłam na zwolnieniu lekarskim, zwolnienie objęło również ferie zimowe. Zgodnie z wyliczeniami księgowej macierzyński mam do 13 lipca a urlopu uzupełniającego do wykorzystania pozostaje mi 7 dni. Czy te wyliczenia są prawidłowe.
Czytałam poprzednie wątki ale się pogubiłam.
Może ktoś poda sposób tych wyliczeń bo pytanie takie jak moje powtarza się często.
Od września mam zamiar wrócić do pracy i rozpocząć kolejny stopień awansu, natomiast urlop uzupełniający mam do odebrania właśnie we wrześniu. Na forum są sprzeczne informacje. Czasami ktoś pisze, że właśnie we wrześniu trzeba go odebrać, inni że w ciągu roku szkolnego. Gdzie leży prawda?

Dziękuję.
tucji

edzia

Postautor: edzia » 2009-04-17, 11:36

tucji pisze:Otóż urodziłam 24 lutego br. Od 5 stycznia byłam na zwolnieniu lekarskim, zwolnienie objęło również ferie zimowe. Zgodnie z wyliczeniami księgowej macierzyński mam do 13 lipca a urlopu uzupełniającego do wykorzystania pozostaje mi 7 dni. Czy te wyliczenia są prawidłowe.
Wg mnie tak, sprawdzałam z kalendarzem.

Jak to wyliczyć?
Otóż od 2009 r. urlop macierzyński wynosi zawsze 20 tygodni (przy pojedynczej ciąży). Liczy się od dnia porodu (chyba, że na własne życzenie chcesz rozpocząć urlop macierzyński na co najmniej 2 tygodnie przed przewidywaną datą porodu). Sprawdź zatem sobie w kalendarzu, wyjdzie Ci do 13 lipca.

Urlop uzupełniający:
W razie niewykorzystania urlopu wypoczynkowego (...) - nauczycielowi przysługuje urlop w ciągu roku szkolnego, w wymiarze uzupełniającym do 8 tygodni (Art. 66. 1. KN). 8 tygodni to 56 dni. Od tych 56 dni odejmuje się tyle dni, ile nauczyciel wykorzystał lub wykorzysta podczas ferii zimowych i wakacji, bo wtedy nauczyciel ma prawo do urlopu wypoczynkowego (ferie trwają zawsze 2 tygodnie, a wakacje od pierwszego dnia po zakończeniu zajęć w roku szk. do 31 sierpnia, tj. około 10 tygodni). Niestety, soboty i niedziele też wliczają się do dni urlopu.

Zatem w Twoim przypadku:
Podczas wakacji wykorzystasz 49 dni urlopu wypoczynkowego, od 14 lipca do 31 sierpnia, sprawdź sobie w kalendarzu. 56 - 49 = 7. A więc do wykorzystania pozostaje właśnie 7 dni.

tucji pisze:urlop uzupełniający mam do odebrania właśnie we wrześniu. Na forum są sprzeczne informacje. Czasami ktoś pisze, że właśnie we wrześniu trzeba go odebrać, inni że w ciągu roku szkolnego. Gdzie leży prawda?
M.in. ja pisałam, że trzeba go odebrać we wrześniu, ale nie miałam racji. Możesz go odebrać w ciągu roku szk.

Z tym, że gdybyś ten urlop uzupełniający wybierała od 1 września, to nie przeszkadza Ci on w rozpoczęciu kolejnego stopnia awansu. Nawet wówczas, gdyby ten urlop trwał dłużej, np. 8 tygodni i wracałabyś do pracy dopiero w październiku.

tucji

Postautor: tucji » 2009-04-17, 15:38

Dzieki za odpowiedz
tez tak ostatecznie policzylam, ale myslalam ze moze troche wiecej dni zaleglego zostalo:(.
A odnosnie awansu to nie trzeba rozpoczac go z poczatkiem wrzesnia?
tucji

Wróć do „Prawo oświatowe”