zakładanie niepublicznej dwujęzycznej szkoły podstawowej

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

gosiakn
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

zakładanie niepublicznej dwujęzycznej szkoły podstawowej

Postautor: gosiakn » 2009-05-27, 22:14

Witam, jestem nauczycielką j.angielskiego w Białymstoku, marzę, usilnie planuję i poczyniam małe kroczki w celu załozenia wymienionej w temacie szkoły. Może ktoś z Was zakładał taką lub inną niepubliczną szkołę i mógłby się podzielić doświadczeniami? mam parę pytań, może ktoś bedzie mógł pomóc; czy mozna liczyć na pomoc lokalnych władz? przewiduję, że moje działania potrwają jeszcze ok 2lat więc jeszcze nie zwracałam się do nikogo o pomoc, ale może ktoś inny ma jakieś informacje?

a jeśli chodzi o dyrektora, to nie musi mieć on takich kwalifikacji jak dyrektor szkoły publicznej prawda?

najtrudniej jest z kadrą...z kwalifikacjami, ale jestem dobrej myśli, już rozpoczęłam poszukiwania ludzi.

Może ktoś z Was zna jakieś szczególne zawiłości prawne związane z zakładaniem niepublicznej dwujęzycznej szkoły podstawowej? a może ktoś taką szkołę założył i mogłby podpowiedzieć co najlepiej w jakiej kolejności zrobić?

pozdrawiam forumowiczów!

Awatar użytkownika
lolkak
Przedmiot: Inne

Re: zakładanie niepublicznej dwujęzycznej szkoły podstawowej

Postautor: lolkak » 2009-05-28, 10:00

Z tego co wiem to Podstawą prawną do zakładania i prowadzenia szkoły przez osoby prawne: stowarzyszenia i fundacje, a także osoby fizyczne jest Ustawa z dnia 7 września 1991 roku o systemie oświaty - głównie rozdział 8.

Co do powoływania szkół dwujęzycznych nie wiem nic ;)

Artykuł Ustawa
You'll never walk alone!!

gosiakn
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: zakładanie niepublicznej dwujęzycznej szkoły podstawowej

Postautor: gosiakn » 2009-05-28, 13:17

zgadza się jeśli chodzi o ustawę, formalnie to ja się orientuje, ale jak to wygląda w praktyce? o najlepiej zadbać na początku. A jęsli chodzi o nauczanie dwujezyczne to kadra jest dość trudna do zgromadzenia bo oprócz kwalifikacji do np. kształcenia początkowego muszą mieć wykształcenie z np. filologii angielskiej lub certyfikat na co najmniej poziomie FCE zdany na A lub B, co z resztą też mozna przeczytać. Zastanawia mnie raczej z czym może byc największy problem prawny, czy z przystosowaniem budynku, czy w ogołe z jego znalezieniem, a może z zaufaniem powiatowego organu "trzymającego władzę" osobie otwierającej szkołę. Jak to ugryżć z praktycznego punktu widzenia...na razie szukam kadry :) troche mnie przerażają wymagania co do budynku, czy ktoś zna dokładne wymiary potencjalnego budynku, czy to ma być np wysokość 3 m itp?

Wróć do „Prawo oświatowe”