zapis w Statucie dotyczący nagradzania uczniów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

synapsa
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Przyroda

zapis w Statucie dotyczący nagradzania uczniów

Postautor: synapsa » 2009-06-09, 18:01

Witam!
Chciałam zapytać jakie macie w Statutach zasady przyznawania nagród uczniom otrzymującym świadectwo z wyróżnieniem?
Otóż pracuję w szkole, gdzie funkcjonuje zapis, iż nagrodę książkową otrzymuje uczeń ze średnią ocen co najmniej 5,0 oraz bardzo dobrą lub wzorową oceną z zachowania. Wiem, że rozporządzenie ministerialne mówi o średniej 4,75 i bardzo dobrej lub wzorowej ocenie z zachowania. Dlatego zastanawiam się czy "nasz" zapis jest prawidłowy? Czy uczeń, który otrzymuje świadectwo z wyróżnieniem nie powinien być również nagrodzony??
Pytam o to, ponieważ żal mi dzieciaków, które się starają, a później w nagrodę otrzymują uścisk ręki dyrekcji :)
Podejmowałam wątek na konferencji RP, ale jedyne uzasadnienie jakie usłyszałam to względy finansowe.
Bardzo proszę o Waszą opinię.

Awatar użytkownika
Witold Telus

Re: zapis w Statucie dotyczący nagradzania uczniów

Postautor: Witold Telus » 2009-06-09, 22:55

Nagroda książkowa, czy w ogóle nagroda "rzeczowa" nie jest regulowana jakimikolwiek przepisami.

Tak naprawdę jedyne kryteria do uznaniowa decyzja tej instytucji, która finansuje te nagrody. Zazwyczaj dysponentem nagród jest jakieś gremium rodzicielskie, które w sposób dobrowolny gromadzi i wydaje finanse wspierające szkołę.

Przypominam, że Szkoła jako jednostka budżetowa ma ściśle określony preliminarz wydatków, w tym ew. fundusz na nagrody. Ile jest, tyle można maksymalnie wydać. Jak pretendentów wielu to albo wartość nagrody obniżyć albo próg podnieść.

Co do zapisu statutowego - Rozporządzenie MEN ws. ramowych statutów szkół mówi, że szkoła określa wewnętrzny regulamin kar i nagród. Nie może być zatem zapis "prawidłowym" lub nie.

Średnia 4,75 i wyżej wraz z odpowiednią oceną z zachowania opisana jest w Rozporządzeniu MEN dot. oceniania i mówi o wydaniu w tej sytuacji świadectwa z wyróżnieniem. Nie ma w tym Rozporządzeniu w ogóle mowy o nagrodach.

Wróć do „Prawo oświatowe”