Piszę z następującym problemem. Jestem polonistą z przyg.pedagogicznym (filologia 5 lat) , ponieważ na sądeczczyźnie ciężko z pracą dla polonistów a znam angielski, zdecydowałem że pójdę w tym kierunku. Pracowałem już niecały rok w szk.podst wiejskiej na umowie na zastępstwo jako naucz. ang., było ok. Potem miałem rozpocząć staż w innej szkole podst. w innej wsi. Tutaj pojawia się problem.
Okazało się (już po podpisaniu umowy) że wyszło nowe rozporządzenie i nie mam kwalifikacji do nauczania angielskiego (mam FCE a nei CAE i nie mam kursu metodologicznego). Pan Dyrektor w pierwotnej umowie dał mi dodatek wiejski 10% (miałem taki rok temu) i prawo do robienia stażu. Potem zmienił mi umowę o pracę na kolejną w której nie mam dodatku , do celów placowych jestem określony jako stażysta. I nie mogę robić zacząć stażu w tym roku

mam pytanie:
1. skoro jestem zatrudniony na podstawie art. 10 ust. 9 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r - Karta Nauczyciela (tekst jednolity: Dz.U z 2003 r nr 118, poz. 1112 z późniejszymi zmianami) zasady udzielania zgody na zatrudnienie w szkole nauczycieli, którzy nie posiadają kwalifikacji wymaganych do zajmowanego stanowiska:
to czy z uwagi na to, że jestem nauczycielem (5 lat filologii , przyg. pedagogiczne) to spełniam definicję : "posiadającego kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela" z karty nauczyciela ?
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy dokładnie na stanowisko nauczyciela angielskiego mam spełniać kwalifikacje czy nie wystarczy że już spełniam jako nauczyciel polskiego (do celów dodatku wiejskiego) ?
Pytam bo wiem, że obowiązuje gen. zasada że wg. KN liczy się najwyższe wykształcenie. Jak jest tutaj? Bo nie jest to sytuacja zatrudnienia studenta lub kogoś kto w ogóle nie jest nauczycielem . Ja mam przygotowanie pedagogiczne , tylko innego przedmiotu niż będę uczył, ale nauczycielem jestem z zawodu - czy nie zasługuję na dodatek wiejski ?
2. Czy to zgodne z prawem bym nie mógł rozpocząć stażu jeśli zacznę w tym roku jeszcze kurs metodologiczny ?
3. Czy jeśli nie zacznę stażu w tym roku to znaczy że bezpowrotnie tracę szansę na dodatek na zagospodarowanie ? (miałem już rok na zastępstwo, ten miał być drugim na zrobienie stażu)
4. Czy skoro zatrudniony jestem na zas. warunkowego dopuszczenie (z tego co zrozumiałem dyrektora) a jest to przepis : # Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 10 września 2002 r w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli niemających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli ( Dz.U. nr 155, poz. 1288 ) to czy mogę z uwagi na to, że jestem magistrem z przyg. pedagogicznym skutecznie rozmiawiać z dyrektorem o przywróceniu mi dodatku wiejskiego ? Dla mnie nawet te sto ileś zł brutto dodatku bardzo dużo znaczy, nie pracuję
5. Czy jak podpisałem nową umowę to już posprzątane i nic nei załątwię ? Czy można z tym iść do związków zawodowych ? do jakiegoś Sądu ?
pozdrawiam,
Adam