Zabrany dodatek wiejski i prawo stażu

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

kompfix
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Zabrany dodatek wiejski i prawo stażu

Postautor: kompfix » 2009-09-08, 15:11

Witam wszystkich i pozdrawiam z okolic N.Sącza ,

Piszę z następującym problemem. Jestem polonistą z przyg.pedagogicznym (filologia 5 lat) , ponieważ na sądeczczyźnie ciężko z pracą dla polonistów a znam angielski, zdecydowałem że pójdę w tym kierunku. Pracowałem już niecały rok w szk.podst wiejskiej na umowie na zastępstwo jako naucz. ang., było ok. Potem miałem rozpocząć staż w innej szkole podst. w innej wsi. Tutaj pojawia się problem.

Okazało się (już po podpisaniu umowy) że wyszło nowe rozporządzenie i nie mam kwalifikacji do nauczania angielskiego (mam FCE a nei CAE i nie mam kursu metodologicznego). Pan Dyrektor w pierwotnej umowie dał mi dodatek wiejski 10% (miałem taki rok temu) i prawo do robienia stażu. Potem zmienił mi umowę o pracę na kolejną w której nie mam dodatku , do celów placowych jestem określony jako stażysta. I nie mogę robić zacząć stażu w tym roku :(

mam pytanie:

1. skoro jestem zatrudniony na podstawie art. 10 ust. 9 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r - Karta Nauczyciela (tekst jednolity: Dz.U z 2003 r nr 118, poz. 1112 z późniejszymi zmianami) zasady udzielania zgody na zatrudnienie w szkole nauczycieli, którzy nie posiadają kwalifikacji wymaganych do zajmowanego stanowiska:
to czy z uwagi na to, że jestem nauczycielem (5 lat filologii , przyg. pedagogiczne) to spełniam definicję : "posiadającego kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela" z karty nauczyciela ?
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy dokładnie na stanowisko nauczyciela angielskiego mam spełniać kwalifikacje czy nie wystarczy że już spełniam jako nauczyciel polskiego (do celów dodatku wiejskiego) ?
Pytam bo wiem, że obowiązuje gen. zasada że wg. KN liczy się najwyższe wykształcenie. Jak jest tutaj? Bo nie jest to sytuacja zatrudnienia studenta lub kogoś kto w ogóle nie jest nauczycielem . Ja mam przygotowanie pedagogiczne , tylko innego przedmiotu niż będę uczył, ale nauczycielem jestem z zawodu - czy nie zasługuję na dodatek wiejski ?

2. Czy to zgodne z prawem bym nie mógł rozpocząć stażu jeśli zacznę w tym roku jeszcze kurs metodologiczny ?

3. Czy jeśli nie zacznę stażu w tym roku to znaczy że bezpowrotnie tracę szansę na dodatek na zagospodarowanie ? (miałem już rok na zastępstwo, ten miał być drugim na zrobienie stażu)

4. Czy skoro zatrudniony jestem na zas. warunkowego dopuszczenie (z tego co zrozumiałem dyrektora) a jest to przepis : # Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 10 września 2002 r w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli niemających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli ( Dz.U. nr 155, poz. 1288 ) to czy mogę z uwagi na to, że jestem magistrem z przyg. pedagogicznym skutecznie rozmiawiać z dyrektorem o przywróceniu mi dodatku wiejskiego ? Dla mnie nawet te sto ileś zł brutto dodatku bardzo dużo znaczy, nie pracuję

5. Czy jak podpisałem nową umowę to już posprzątane i nic nei załątwię ? Czy można z tym iść do związków zawodowych ? do jakiegoś Sądu ?

pozdrawiam,
Adam

sara80
Przedmiot: Inne języki obce

Re: Zabrany dodatek wiejski i prawo stażu

Postautor: sara80 » 2009-09-13, 17:03

Zatrudnienie nauczyciela nieposiadającego wymaganych kwalifikacji możliwe jest wyłącznie w przypadku łącznego wystąpienia następujących przesłanek (art. 10 ust. 7, 8, 9 i 10 KN):
1. zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania lub zastępstwa nieobecnego nauczyciela, w tym w trakcie roku szkolnego,
2. braku możliwości zatrudnienia osoby posiadającej wymagane kwalifikacje,
3. wyrażenia zgody przez organ sprawujący nadzór pedagogiczny na zatrudnienie nauczyciela nieposiadającego wymaganych kwalifikacji.
Warunki zatrudnienia nauczyciela bez kwalifikacji:
1. uzyskanie zgody organu sprawującego nadzór pedagogiczny (kuratora oświaty)
2. umowa o pracę na czas określony,
3. brak możliwości odbywania awansu zawodowego,
4. wynagrodzenie przysługuje jak nauczycielowi stażyście, bez względu na stopień awansu jaki nauczyciel posiada.
Nauczycielowi można powierzyć wyłącznie nauczanie takiego przedmiotu lub prowadzenie takich zajęć, do których posiada wymagane kwalifikacje. W przypadku wskazanym w pytaniu należy zatem wystąpić obecnie o zgodę do kuratora oświaty na zatrudnienie nauczyciela bez kwalifikacji. Po uzyskaniu zgody należy podpisać umowę na czas określony z tym nauczycielem (np. do końca roku szkolnego), w wymiarze ustalonym odpowiednio do liczby godzin zajęć języka angielskiego, wskazując jako podstawę prawną art. 10 ust. 7, 9 i 10 Karty Nauczyciela. Jeżeli będzie to dotyczyć wskazanego tu nauczyciela mianowanego, uczącego geografii, to druga umowa zawarta z tym nauczycielem na warunkach wskazanych wyżej pozwoli ustalić mu wynagrodzenie na poziomie wynagrodzenia nauczyciela stażysty, mimo, że nauczyciel posiada wyższy stopień awansu. Nie można natomiast przydzielić temu nauczycielowi godzin języka angielskiego, jako godzin ponadwymiarowych.
Podstawa prawna:
• Karta Nauczyciela - art. 11, art. 10 ust. 7-10, art. 35 ust. 1, 2 i 3.

synapsa
Przedmiot: Przyroda

Re: Zabrany dodatek wiejski i prawo stażu

Postautor: synapsa » 2009-09-18, 15:54

kompfix pisze:to czy z uwagi na to, że jestem nauczycielem (5 lat filologii , przyg. pedagogiczne) to spełniam definicję : "posiadającego kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela" z karty nauczyciela ?

Art. 9 KN "Stanowisko nauczyciela może zajmować osoba, która: posiada wykształcenie wyższe z odpowiednim przygotowaniem pedagogicznym [...] i podejmuje pracę na stanowisku, do którego są to wystarczające kwalifikacje". A w Twoim przypadku o ile dobrze rozumiem zostałeś zatrudniony bez kwalifikacji, więc nie spełniasz tej definicji. Wykształcenie idzie w parze se stanowiskiem.
Art.53 ust. 5 KN "Nauczycielowi posiadającemu kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela, [...] przysługuje odrębny dodatek w wysokości 10% wynagrodzenia zasadniczego" - na tej podstawie odebrano Ci dodatek wiejski. Powiązanie kwalifikacji z zajmowanym stanowiskiem.
w załączeniu link odnośnie stażu:
http://www.ko.rzeszow.pl/artykul.php?id ... g=40&idp=0

Wróć do „Prawo oświatowe”