"Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
kajko45
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka, Geografia

Re: "Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Postautor: kajko45 » 2009-09-29, 15:40

cytryn masz 100 % racji,
ale jest tak, ze "mondrzy" na górze którzy wydaja takie ustawy lub rozporządzenia ostatni raz w szkole byli jak odbierali własne swiadectwa i jedyne na czym im najbardziej zależy to zaistnieć w mediach i nie jest wazne w jaki sposób i czym - nic na to sama nie poradzisz, w dodatku jest to grupa zawodowa której nie wypada sie zachowywac jak górnik... i dlatego mozna z nia robic co się chce, bo u nas tylko na gadaniu z naszej strony sie konczy ( i to też po kątach). A to jest bardzo słaba broń.
W tej sytuacji nie zostaje nic innego jak tylko czekać aż następny minister uchyli ten zapis... chociaz osobiście w to nie wierzę .
Chciałbym zeby nas pozamykali w szkołach na 8 godz dziennie i byłby w końcu spokój - przestałoby po oczach kłuć tych wszystkich słabo rozgarniętych a najgłośniej krzyczączych ze my tylko 18 godz/ tyg pracujemy...
Kto głosuje za zmianami w prawie ? posłowie... nie wiem jak ostatnio, ale jakiś czas temu była mowa ze 48% z nich ma zawodowe wykształcenie...to o czym my mówimy... :roll:
..........................................................................................................................
chiczi napisał/a:
U mnie czas dyżurów jest proporcjonalny do ilości godzin: np. 27 godzin= 100 minut dyżuru. Mniej godzin- mniej dyżurów

to dyżury też macie ponadwymiarowe ?

koma napisał/a:
A już zupełnie nie rozumiem kwestii tego ewentualnego pobicia

źle się wyraziłem, nie pobicia tylko uderzenia - sorki, a zastępstwo "było darmowe "... przypadek z życia wzięty, nie mojego, tylko pani z biblioteki ( miało być) którą wypchnięto w jej godzinach pracy bo jak usłyszała ..." pani pójdzie bo w czasie lekcji przecież i tak biblioteka nie działa " ...

antie napisał/a:
"Profesura" stoi grzecznie na korytarzu lub boisku i dyżuruje

znam kilka szkół średnich gdzie slowo dyżur jest pojęciem abstrakcyjnym ( "bo oni sa już dorośli"), ale jeżeli uraziłem to sorki - kazdy postrzega rzeczywistość na podstawie własnych obserwacji.

pozdr
Ostatnio zmieniony 2009-09-30, 08:12 przez kajko45, łącznie zmieniany 1 raz.
nie dajmy się zwariować...

koma

Postautor: koma » 2009-09-29, 15:58

pani od swietlicy którą wypchnięto w jej godzinach pracy bo jak usłyszała ..." pani pójdzie bo w czasie lekcji przecież i tak biblioteka nie działa " ...

Zdecyduj się... :wink:

Pytam jeszcze raz: jakie to ma znaczenie, że dzieciaki się pobiją/popchną/czycotamjeszcze zrobią?? Jest na zleconym dyżurze, to pilnuje i odpowiada za porządek normalnie.
Piszesz o tym tak, jak by co namniej dyrektor kazał Ci u koleżanki okna umyć zamiast jej męża. :rotfl:

an_jot

Postautor: an_jot » 2009-09-29, 16:19

Prowadzę w swojej szkole drużynę harcerską. Dla jasności, była to inicjatywa odgórna, a mnie drużyna przypadła w udziale w ramach "czynności dodatkowych". Myślicie, że mogę zbiórki drużyny realizować w ramach 19-tej godziny?

smutek
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: smutek » 2009-09-29, 16:34

Witam Koleżanki
Dzisiaj postanowiłam nie odrabiać "pracy domowej", a zająć się wreszcie swoimi / naszymi / sprawami....Czytam te smutne historie,jakimi niewolnikami jesteśmy i,powiem Wam,że MAM SERDECZNIE DOŚĆ.Po prostu - dość mam pracy w oświacie. Przepracowałam 27 lat i kiedyś praca była moją pasją. Dawałam z siebie zawsze 300%,dzisiaj nienawidzę tej roboty i coraz częściej myślę,by zmienić zawód.Tylko - co z sobą zrobić,gdy ma się chore struny głosowe,słaby wzrok,rozkołatane nerwy. Człowiek po prawie trzydziestu latach pracy w oświacie jest wrakiem. Kiedyś słowo NAUCZYCIEL brzmiało dumnie,dzisiaj....szkoda gadać. Wzrastają wymagania wobec nauczycieli,a wobec uczniów- odwrotnie / o ironio /. Uczeń się nie uczy,a nauczyciel ponosi za to konsekwencje / bo sprawdziany wyszły kiepsko /. Słusznie tu ktoś napisał : "a co - mam im łopatą do głowy nałożyć?"I to jest prawda. I kicha z ich dodatkową godziną,jeśli nie ma kółek zainteresowań,jeśli łączy się klasy,pomniejsza siatkę godzin,a zostawia wymagania. Nauczyciel niech to robi społecznie? Tyle tylko,że kto z nas będzie to robił z pasją / jak dawniej /,jeśli ma świadomość,że po powrocie do domu ZE SPOŁECZNEJ GODZINY / na którą czekał dwie godziny!!! / czeka na nas stos zeszytów,sprawdzianów i "praca domowa" od pana dyrektora i głodna rodzina,która,najlepiej niech nas nie zaczepia,bo wypaliliśmy się już w pracy. Ludzie - kto młody i zdrowy niech ucieka z tego
zawodu,bo to jest chore wszystko. I piszmy o tym,co nas boli. Może wreszcie KTOŚ usłyszy???!!!

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2009-09-29, 17:25

nie zgadzam się ze smutek, może dlatego, że mam dopiero 18 lat pracy?
przeraża mnie natomiast, ze napisała to nauczycielka klas 1-3, która uczy - jak wiele z tej goryczy i złości pokazuje dzieciom?
naprawdę weź się zwolnij z tak znienawidzonej pracy, idź do lepszej, spokojniejszej, godniejszej. Tyle młodych ludzi chce wykonywać ten zawód, zwolnij im miejsce, niech oni się męczą, a Ty uciekaj ze szkoły - z pożytkiem zarówno dla siebie, jak i dla szkoły, a przede wszystkim dla dzieci
sorry, ale nie wyobrażam sobie tak negatywnie nastawionej do swojej pracy wychowawczyni kilkulatków
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

smutek
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: smutek » 2009-09-29, 17:53

Basiek70
Sprawa dzieci to jedno w oświacie,a era papieru,która zawładnęła oświatą to następna.Dzieciaki nie są tu niczemu winne i nikt ich nie prześladuje,wręcz przeciwnie - coraz więcej im się odpuszcza,czego efekty już widać ....Ja piszę o doświadczeniach koleżanek,które zabijają się,by dzieci napisały sprawdzian szóstoklasisty / i pracują już trzeci rok na własne życzenie SPOŁECZNIE / a efekty są niewielkie. I co mają zrobić??? Poprosić o karę śmierci?! Następna sprawa - uważam,że nauczyciel powinien poświęcać czas na PROCES TWÓRCZY / nad tym warto pracować w domu /,którego PODMIOTEM JEST UCZEŃ,a nie pisanie o maśle maślanym i preparowanie dokumentów dla świętego spokoju.Jak to wszyscy mówimy - papier wszystko przyjmie?Dla mnie zmora, niepotrzebna strata czasu,który można poświęcić dziecku.A TY myśl co chcesz.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2009-09-29, 18:15

Ale to nie kwestia stanu oświaty, tylko Twojej dyrekcji. Od 4 lat pracuję w szkole, w której nie produkuję papierów, minimalizm w tej kwestii panuje maksymalny, ze tak przewrotnie zestawię wyrazy. Moim zdaniem nieprawda, ze teraz papierologia panuje - była kilka lat temu taka era papiera, od której ministerstwo odeszło, ale dyrektorzy niekoniecznie.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2009-09-29, 18:24

Basiek- to jak zreformować tych upierdliwych dyrektorów...? Nie każdy ma takim komfort, żeby pracować pod taką mądrą dyrekcją jak Ty...

koma

Postautor: koma » 2009-09-29, 18:27

Basiek70 pisze:Ale to nie kwestia stanu oświaty, tylko Twojej dyrekcji.

Popieram Basik. W mojej szkole też nie ma papierologii. Nie pisze się i nie czyta na radach pedagogicznych stert papierów, które nic nie mówią.
Wizytatorzy i dyrektorzy wymyślają tabelki i papierki, a ministerstwo sie dziwi, a nawet martwi takim stanem rzeczy.
Np. warto przeczytać:
http://www.reformaprogramowa.men.gov.pl ... dagogiczny

koma

Postautor: koma » 2009-09-29, 18:37

Cytryn pisze:Basiek- to jak zreformować tych upierdliwych dyrektorów...?

Prosić o pokazanie przepisu albo nie dawać poparcia przy następnym konkursie.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2009-09-29, 19:49

Nie można "nie poprzeć", bo się ma problemy. Nasza dyr. jest żoną burmistrza, a układy w mieście i gminie są po prostu...takie, jakie są. Płotka nie przeskoczy wieloryba. No , ale to powszechny problem i chyba nie do przeskoczenia...Najlepiej byłoby zmienić szkołę, ale to nie takie proste...Dyrektorzy kontaktują się ze sobą i żaden nie przyjmie nauczyciela do szkoły bez "pozwolenia" dyrekcji szkoły, w której ten nauczyciel dotąd pracował...można nawet na dywaniku wylądować i opie...dostać za to, że się w ogóle śmiało złożyć gdzieś indziej podanie...ech, samo życie.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2009-09-29, 19:53

Cytryn, to co opisujesz nie mieści mi się nigdzie
i wygląda na to, że udało się Was skutecznie zastraszyć :(

synapsa
Przedmiot: Przyroda

Postautor: synapsa » 2009-09-29, 20:12

A ja rozumiem Cytryn, taka sytuacja może mieć miejsce. Zabrakło tam po prostu jawnego sprzeciwu RP w pewnych kwestiach... Ja już też troszkę przeszłam na własnej skórze, łącznie z przedstawieniem dyrekcji przepisów oświatowych z wykazaniem niewiedzy. Nie obyło się bez nocy bezsennych.
Basiek70 i koma takich dyrektorów od papierologii jest niestety więcej niż tych, którzy jej unikają.
A myślę, że smutek ma po prostu gorsze dni i nie ma Jej co atakować. Może bądźmy nie tylko nauczycielami na tym forum ale też i ludźmi.

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2009-09-29, 21:11

smutek jak masz takie nastawienie to idź na poratowanie zdrowia. Ty jesteś nauczyciel. Naucz innych jak ma być. Walcz aktywnie z papierozaurem, współpracuj z koleżankami/kolegami. Nie poddawaj się i walcz.

Mnie się udało. Z kolegami zagłodziliśmy jednego takiego papierozaura. Odszedł przed końcem kadencji. A układy miał, że ho..ho..ho..

Tyle, że Nec Hercules contra plures. Jak kupa ruszy to nie ma przeproś. Nie sama i nie beczeć w kącie. Uczyć innych jak ma być!

Sial

Postautor: Sial » 2009-09-29, 21:26

Witam, jestem po mało przyjemnej rozmowie z dyrekcją, na temat godzin "dodatkowych". Okazuje się, że nie można w ich ramach rozliczyć polekcyjnych zajęć wychowawczych i integrujących zespół klasowy (mam za sobą takie zajęcia w wymiarze dwóch godzin). W związku z tym wszelkie polekcyjne wyjścia do kina, ogniska i wycieczki klasowe to "praca społeczna na rzecz szkoły" - jak się dowieduję...
Jaki argument? - "za pracę wychowawczą z klasą otrzymujemy dodatek w wysokości 100 zł brutto i przecież to nie jest za samo wypełnianie dziennika"
Jak tu się nie wściec... Czy takie zajęcia u was się wlicza do "karcianych"? I czy można je "blokować" jeśli taka jest potrzeba np w 2 godziny razem? Pomóżcie mi rozwiać wątpliwości:)

Wróć do „Prawo oświatowe”