ucieczka klasy a odrobienie lekcji

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

adzj
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Historia

ucieczka klasy a odrobienie lekcji

Postautor: adzj » 2009-10-22, 01:40

Witam wszystkich na forum, proszę o informację dotyczącą sytuacji:
Klasa nie zjawiła się na lekcji, ja oczywiście byłem wtedy w szkole gotowy do podjęcia zajęć, wpisałem w dzienniku. że klasa nie stawiła się na zajęcia i ok. Następnie spoglądam do zeszytu zastępstw, gdzie znajduję notkę, że na okienku mam zastepstwo w jakiejś innej klasie z zapisem, że jest to godzina odrabiana za tę godzinę, której jakoby nie przerobiłem z powodu ucieczki klasy. No paranoja. Inni mają jeszcze lepiej. Klasa pojechała na wycieczkę programową, z tego powodu oczywiście wszyscy nauczyciele otrzymują na okienkach godziny do odrabiania za ten dzień.
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją, może ktoś zna podstawy prawne takich decyzji. Nadmienię, że pojawiły się dopiero teraz, w poprzednim roku nie było o tym mowy.
Pozdrawiam.[/fade]

edzia

Re: ucieczka klasy a odrobienie lekcji

Postautor: edzia » 2009-10-22, 01:49

Podstawa prawna jest tutaj:
Kodeks pracy, art. 81 § 1: http://www.praca.info/kodeks-pracy.mspx ... &ak=kodeks
Nie ma żadnego odrabiania lekcji, jeśli pracownik był gotowy do pracy!

Inna sprawa, że wtedy, gdy nauczyciel nie miał lekcji z powodu np. wycieczki klasy, dyrektor mógł mu wówczas "zagospodarować" i zlecić np. zastępstwa. Ale nie w innym terminie!

adzj

Postautor: adzj » 2009-10-22, 12:58

Super, bardzo dziekuję, w szkole jest tajfun, zgłosiłem to dyrektorowi, pokłóciłem się delikatnie z panią wicedyrektor odpowiedzialną za zastępstwa, a dyrektor szybko zwołał naradę kadry. Zobaczymy co będzie.
Aha, pani wice powiedziała, że otrzymała "telefon" z Urzędu Miasta aby oszczędzać na zastępstwach, więc potulnie to robi. Rozumiecie - Telefon !!!! - nie dokument ???

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-10-22, 14:34

Zgłosić do CBA. Korzyść majątkowa (telefon) w zamian za oszczędności na zastępstwach.
A może to była premia motywująca?

Odrabianie lekcji, bo klasa uciekła?? Niech się klasa zrzuci na te dodatkowe zajęcia.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-10-22, 15:53

Jolly, telefon w sensie - miasto zadzwoniło :D

adzj