poradnia psychologiczno-pedagogiczna

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

renia

poradnia psychologiczno-pedagogiczna

Postautor: renia » 2007-09-14, 20:21

witajcie. proszę o wskazówki. chciałabym się dowiedzieć które dokumenty precyzują kto i na jakich zasadach może pracować w poradni psychologiczno-pedagogicznej jako pedagog. jasna sprawa, że podstawą jest KN. ale nie tylko. bardzo proszę o podpowiedzi gdzie mogę szukać tych informacji. :)
this is the way, this is may way.

Jethro Tull

Re: poradnia psychologiczno-pedagogiczna

Postautor: Jethro Tull » 2007-09-14, 21:21

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 11 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad działania publicznych poradni psychologiczno-pedagogicznych, w tym publicznych poradni specjalistycznych (Dz. U. z 2003 r. Nr 5, poz. 46)
§ 6. 1. Poradnią kieruje dyrektor.
2. Poradnia zatrudnia pracowników pedagogicznych: psychologów, pedagogów, logopedów, socjologów, doradców zawodowych i rehabilitantów.
3. W poradniach, w zależności od potrzeb, zatrudnia się lekarzy oraz pracowników socjalnych, którzy ukończyli studia wyższe magisterskie na kierunkach: pedagogika, psychologia, socjologia lub politologia (w zakresie pracy socjalnej), a także innych specjalistów.

oraz
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 10 września 2002 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli niemających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli. (Dz. U. Nr 155, poz. 1288 ze zm.)

renia

Postautor: renia » 2007-09-14, 21:59

:D dziękuję bardzo :)

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2007-09-17, 19:03

Czytam i podziwiam, Jethro, jesteś niesamowity!
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2007-09-17, 19:15

Basiek70 pisze:Czytam i podziwiam, Jethro, jesteś niesamowity!

zgadzam się z tobą w 100% - jest niesamowity :mrgreen:

renia

Postautor: renia » 2007-09-18, 20:47

renati23 pisze:

ja też, ja też się zgadzam! nadal mam wielki uśmiech na gębusi :mrgreen: jeszcze raz dzięki za pomoc, Jethro Tull, baaaardzo. :)

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2007-09-19, 12:05

renati23 pisze:

Tak sobie myślę, że On chyba dyrektoruje gdzieś :)

Awatar użytkownika
IAO

Postautor: IAO » 2007-09-19, 20:09

Od siebie tylko dodam, że osoby, które nie ukończyły kierunku pedagogicznego, a przymierzają się do pracy w oświacie, powinny zawczasu zadbać o papier poświadczający przygotowanie pedagogiczne.

Pozwala uniknąć całej listy problemów. :)

renia

Postautor: renia » 2007-09-19, 20:37

IAO, a co jeszcze byłoby mile widziane? kończę w tym roku pedagogikę i interesuje mnie praca pedagoga szkolenego lub właśnie w poradni. mam szansę na etat w poradni zaraz po skończeniu studiów? czy jeszcze jakieś kursy lub inne cudeńka powinnam skończyć? słyszałam o pracy w tej placówce na zasadach wolontariatu? jak to jest u Ciebie?
P.S. z góry dziękuję za cierpliwość :)

Awatar użytkownika
IAO

Postautor: IAO » 2007-09-19, 22:13

Z wolontariatem się nie spotkałem. Były i są natomiast osoby na praktykach i stażach. Wg mnie praca w poradni na 1-3 miesiące, jeśli wcześniej nie pracowało sie w takiej placówce, jest raczej frustrująca. O ile chce się naprawdę do czegoś służyć, a nie parzyć herbatę, czy się 'przyglądać'.

Z jednej strony można się naprawdę wiele nauczyć z wielu niezwiązanych ze sobą dziedzin (zasady orzecznictwa, wydawania opinii, terapii, poradnictwa, prowadzenia zajęć/warsztatów profilaktycznych, organizowania przedsięwzięć pt. "Niebieska Linia" itp. itd.).
Z drugiej strony wdrażanie się jest raczej bolesne. Wystarczy zmienić w zdaniu powyżej słowo 'można' na 'trzeba'. I to w krótkim czasie. :)

Szczerze powiem, że nie bardzo wiem, co powinien sobą reprezentować pedagog starający się o pracę w poradni. Tak naprawdę przeprowadzanie badań na potrzeby oświaty jest pracą specyficzną. Ja, jako psycholog, byłem w szoku, że muszę zwracać uwagę na wykładnię jakiegoś ministra w kwestii np. pisania opinii. Dyrektor zapewne nie będzie się po Tobie spodziewał, że wykażesz się jakimś rzeczywiście przydatnym z jego punktu widzenia doświadczeniem.

Jeśli czujesz potrzebę wcześniejszego dokształcenia się, to luźno proponuję coś ze słowem na 'dys' w nazwie (problematyka nie schodzi z I miejsc list przebojów w poradniach w całym kraju). Może terapia pedagogiczna dzieci z dysfunkcjami narządów słuchu i wzroku? Szlagierem może być coś o zasadach wydawania opinii i orzecznictwa w oświacie. Pięknie będzie wyglądać w CV i przyda się też, jeśli trafisz do szkoły.

renia

Postautor: renia » 2007-09-20, 20:27

dzięki serdeczne IAO!
już mam trochę jaśniej. rozejrzę się za odpowiednim dys- :) jeśli chodzi o frustrację... praca w szkole mi nie straszna, to i w poradni dam radę :) będę walczyła o marzenia :D
pozdrawiam ciepło.

Awatar użytkownika
dushka

Praca w poradni PP

Postautor: dushka » 2008-05-24, 21:08

Jakie studia trzeba skończyć, by móc w takiej poradni pracować?

Pytam, ponieważ panie z poradni zajmującej się uczniami od nas traktują nas, oligofrenopedagogów, jak kupę na ulicy. Mało powiedziane. Nasze opinie, słowa, decyzje zostają podważane w karygodny sposób, do tego stopnia, że umawiam z poradnią wizytę i badanie dla dziecka, dziecko z rodzicami idzie, a panie odsyłają go z kwitkiem ze słowami "tak właściwie to przecież to badanie nie jest potrzebne". Inny przykład - umówiłam badanie dziewczynki z upośledzeniem lekkim, 8 rano w dzień badania a kobieta dzwoni do mnie z pretensjami, czemu ona ma mieć badania i po co, a tak w ogóle to ona sprawy nie zna bo z urlopu wróciła. Ręce opadają.

Poradnia traktuje nas, jakby nie wiem jak wysoko w hierarchii społecznej stała, a my - jak nisko. Nie wiem, dlaczego tak jest, ale nie mieści mi się w głowie taka niewspółpraca.

Awatar użytkownika
chiczi

Postautor: chiczi » 2008-05-24, 21:12

Na kursie terapii pedagogicznej mam zajęcia z kobietami, które pracują w poradni. I tak na przykład osoba, która prowadzi terapię dzieci i młodzieży z dyskalkulią ma ukończone studia: pedagogiczne (edukacja wczesnoszkolna) plus kurs terapii.
Ale jest sympatyczna- przynajmniej podczas zajęć :wink:

Awatar użytkownika
chiczi

Postautor: chiczi » 2008-05-24, 21:16

Jedna koleżnka z kursu jest psychologiem, druga pedagogiem i oligofrenopedagogiem- pracują w poradni :)

otaka

Postautor: otaka » 2008-06-04, 22:10

Dla pedagogów - koniecznie kierunek pedagogiczny (ogólna, opiekuńczo - wychowawcza, specjalna, rewalidacyjna itp). Operuję różnymi nazwami, choć kierunki są podobne w zależności od uczelni i roku ukończenia.
Psycholodzy - po kierunku psychologicznym.
Wszystkie ukończone studia muszą dawać tytuł magistra z przygotowaniem pedagogicznym.I do tego koniecznie studia podyplomowe (300 godz), minimum jeden kierunek, w zależności od działu, w którym chcesz pracować. Najbardziej pożądana - diagnoza i terapia pedagogiczna, socjoterapia, doradztwo zawodowe, oligofrenopedagogika. W przypadku poradni specjalistycznych (tyflo- , surdopedagogika). Nieformalnym wymogiem bywa również doświadczenie w pracy w szkolnictwie.
otaka

Wróć do „Prawo oświatowe”