ciąża i jej prawa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

nitka07
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Re: ciąża i jej prawa

Postautor: nitka07 » 2010-04-14, 12:53

dushka czyli jeśli dobrze rozumiem, to nie byłoby sensu, żeby zmieniali mi umowę z całego na na pół etatu?

krg54
Przedmiot: Przyroda

Postautor: krg54 » 2010-04-14, 16:58

Jak najszybciej idź na zwolnienie lekarskie. Jest ono płatne 100% podstawy z okresu ostatnich 12 m-cy. Unikniesz po prostu niepotrzebnych emocji, a na pewno takie będą w obliczu obniżek liczby godzin. A poza tym dostarcz dyrektorowi zaświadczenie od lekarza, że jesteś w ciąży, a wtedy nie musisz iść na zwolnienie lekarskie. Będziesz podlegała ochronie stosunku pracy- nie może Ci zmienić wymiaru etatu ani teraz, ani na macierzyńskim, ani na ewentualnym wychowawczym.

nitka07

Postautor: nitka07 » 2010-04-14, 17:30

krg54 wielkie dzięki za tę odpowiedź, wyjaśniłeś mi to co chciałam. Ciekawa jestem jak w takim razie rozwiąże problem braku godzin, chyba będzie innemu nauczycielowi musiał obciąć czy jak? U nas jest aż 7 germanistów w szkole. pozdrawiam ;)

mocibo
Przedmiot: Inne

proszę o pomoc

Postautor: mocibo » 2010-05-02, 21:24

Pracuję w szkole gimnazjalnej jako nauczyciel kontraktowy. Cały etat mam na stanowisku pedagoga szkolnego, pół etatu jako wychowawca świetlicy- łącznie 1,5 etatu z umową na czas nieokreślony. Obecnie jestem w 7 tygodniu ciąży (planowany termin porodu na grudzień 2010) w związku z tym mam parę pytań i wątpliwości:
- czy dyrekcja będzie mi mogła zmienić wymiar etatu np tylko na 1/1 - czy działa w tym miejscu podstawowe prawo pracownicze o niezmienności wymiaru płacy i pracy w okresie ciąży?
- po urlopie macierzyńskim chciałabym pozostać jeszcze z maleństwem w domu, czy w związku z tym warto brać zwolnienie lekarskie na okres wakacji? jeśli tak to o ile mi to wydłuży pobyt w domu. Czy jeśli urlop macierzyński wypadnie mi w okresie ferii zimowych to za okres tych ferii doliczą mi okres 2 tygodni? Z jaką reakcją dyrekcji spotkałyście się przynosząc zwolnienie lekarskie na okres wakacji.
- czy jeśli zakładając od 1 września wrócę po zwolnieniu do pracy - czy będę kwalifikowała się do planowanych podwyżek od września 2010?

Wikka

Postautor: Wikka » 2010-05-03, 13:24

Witam
Bardzo proszę o pomoc od końca sierpnia jestem na zwolnieniu lekarskim 7 grunia rozpoczął się urlop macierzyński który obejmował okres świąt Bożego Narodzenia, okres ferii zimowych , okres świąt Wielkanocnych .Czy w związku z tym należy mi się jakiś urlop uzupełniający ?Urlop macierzyński kończy się 7 maja.
adelajda

babeth25
Przedmiot: Język angielski

Postautor: babeth25 » 2010-05-05, 18:27

Witam, bardzo proszę o pomoc,
jestem nauczycielem stażystą, zatrudnionym na umowe na czas okreslony do dnia 31.08.2010. jestem teraz w 15 t.c. , przewidywany termin mam na początek listopada, pani dyrektor poinformowala mnie o planowanych godzinach na przyszły rok, jestem ujęta w planie( ale zaproponowała mi tylko 6 godzin)- jeszcze wtedy nie wiedzała o ciąży, poinformowałam ją o tym w czasie naszej rozmowy i w związku z tym mam kilka pytań : 1. Czy w czasie ciąży może mi pani dyrektor zmienić wymiar godzin?
2: Czy byłoby dla mnie korzystne abym poszła wcześniej przed zakończeniem umowy na zwolnienie lekarskie? (być może w związku z moją nieobecnością nie mogła by mi zmienić wymiaru godzin)- ale czy w związku z tym czy bi mi tą umowe w ogóle przedłużyla?
Szczerze mowiąc mam duże dylematy
bo tez tak właściwie to będzie moja czwarta umowa w tej szkole i czy kolejna umowa po zrobieniu stażu nie powinna byc na czas nieokreślony?
wiem że to skomplikowane, ale bardzo proszę o pomoc

savagelady
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: savagelady » 2010-05-09, 22:20

Witam serdecznie!

Chciałabym się poradzić Was, bo nie bardzo wiem jak się zachować. Jestem w 10 tyg. ciąży, pracuję w przedszkolu, umowę mam na czas określony do końca sierpnia tego roku. Nie łudzę się, że dostanę umowę. Martwię sie tylko o moj staż. W maju zakończy się mój awans zawodowy, ponieważ przepracowałam wymagane 9 miesiesiecy, w chwili obecnej powinnam pisać już podsumowanie. Rozmowę w komisją będę mieć najprawdopodobniej w czerwcu. Nie wiem czy powiedzieć dyrekcji o ciąży przed awansem czy po? Boję się, że nie uda mi się ukryć tego faktu do czerwca, a z drugiej strony chciałabym być fair... Znajomi podpowiadają mi, aby nic nie mówila. A ja bym się przyznała, gdybym tylko miala pewność, że dyrekcja nie będzie się mscic i pozwoli mi ukończyć awans, tak jak na to zasługuję. Czy istnieje taka możliwość, że wystawilaby mi ocene negatywną bezpodstawnie? Być moze posiada znajomości? Wiem, że potrafi dobrze zakombinować...
Co byście mi doradzili?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-05-09, 22:27

savagelady pisze:Nie wiem czy powiedzieć dyrekcji o ciąży przed awansem czy po? Boję się, że nie uda mi się ukryć tego faktu do czerwca, a z drugiej strony chciałabym być fair... Znajomi podpowiadają mi, aby nic nie mówila. A ja bym się przyznała, gdybym tylko miala pewność, że dyrekcja nie będzie się mscic i pozwoli mi ukończyć awans, tak jak na to zasługuję.

Jeżeli nie byłaś na L4 trwającym dłużej niż miesiąc, to staż kończysz w przewidzianym terminie (31 maja). W tym przypadku ciąża nie ma nic wspólnego z awansem.
A czemu niby i za co dyrekcja miałaby się mścić? Tego nie rozumiem.

edzia

Postautor: edzia » 2010-05-09, 22:55

savagelady pisze:umowę mam na czas określony do końca sierpnia tego roku. Nie łudzę się, że dostanę umowę.
savagelady, Twoja umowa, jeśli tylko nie była umową na zastępstwo, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Art. 177.
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

savagelady
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: savagelady » 2010-05-10, 19:38

Poczytałam już o moich prawach i wiem, ze umowe do dnia porodu i tak mam zagwarantowana. Na nic wiecej od szefowej nie liczę.
Nie chcialabym tylko, aby patrzyla na moj staz przez pryzmat nieplanowanej ciazy. Wiem, że niewiele może mi zrobić i mam prawo sie odwoływać w razie gdyby faktycznie sie uwziela. Tylko po pierwsze nie chcialabym przechodzic przez taka sytuacje wlasnie teraz. A po drugie może lepiej dłużej milczeć niż grać uczciwie?
Slyszalam tez, że kiedys obnizyla pewnej pracownicy pensje, kiedy dowiedziala sie, ze zamierza pracowac tylko do konca roku, bo nie chciala w nia inswestowac. W zasadzie to premię może przyznać lub nie, a dla mnie wlasnie teraz pieniadze sie liczą, zwlaszcza ze pracuje normalnie i tygodniowo mam 5 h nadgodzin, za ktore i tak nie placi.
Zalezy mi tylko już na tym, aby zakończyć staż i nie podchodzic do niego drugi raz....

edzia

Postautor: edzia » 2010-05-10, 21:26

savagelady pisze:Slyszalam tez, że kiedys obnizyla pewnej pracownicy pensje, kiedy dowiedziala sie, ze zamierza pracowac tylko do konca roku
Nie ma takiej opcji. Wynagrodzenie n-la nie jest ustalane przez dyrektora, lecz przez przepisy prawne. Dyrektor może co najwyżej obniżyć lub nie przyznać nauczycielowi dodatku motywacyjnego.

savagelady pisze:tygodniowo mam 5 h nadgodzin, za ktore i tak nie placi.
Też nie ma takiej opcji. Sprawdziłaś to sobie dokładnie?

nitka07

Postautor: nitka07 » 2010-05-11, 22:50

mocibo ja tylko odpowiem Ci jak to było ze mną, jeśli chodzi o zwolnienie lekarskie na wakacje. Byłam w ciąży od stycznia , termin porodu na wrzesień, od 1go lipca poszłam na zwolnienie lekarskie, mój dyrektor nie robił z tego żadnego problemu a miałam dłuższy urlop macierzyński o ten czas urlopu wakacyjnego! To chyba zależy od dyrektora, jeśli jest przyjazny pracownikom to będzie ok, ale masz prawo źle się czuć w ciąży i oszczędzać!

a moja sytuacja uległa "lekkiej" zmianie i w związku z tym napiszcie co o tym myślicie. 14 kwietnia podejrzewałam , że jestem 2 dzień w ciąży:) i w związku z tym zapytałam, co zrobić w sytuacji, gdy wiem, że ma mi dyrektor zmienić wymiar z całego na pół etatu. Nie poszłam do dziś do dyrektora powiedzieć o ciąży, bo dopiero jutro idę do lekarza i dostanę zaświadczenie, że jestem. Za to dyrektor zawołał mnie do siebie i powiedział, że musi mi dać jednak wypowiedzenie a nie pół etatu. Wtedy go poinformowałam, że jestem w ciąży. On nie wie co teraz ze mną będzie i kazał mi popytać prawnika jaka jest moja sytuacja. Dodam, że dyrektor jest raczej po stronie pracownika, to naciska z góry są, aby zwolnić ludzi.
JAK TO TERAZ ZE MNĄ JEST? MOŻE MI DAĆ WYPOWIEDZENIE JAK JESTEM W CIĄŻY? MOŻE LEPIEJ OD RAZU WZIĄĆ JUTRO OD LEKARZA ZWOLNIENIE? szczerze mówiąc wolałabym do końca roku szkolnego pracować.

babeth25
Przedmiot: Język angielski

Postautor: babeth25 » 2010-05-12, 16:38

Witam,
to ja może ponowie pytanie, jestem teraz w 16 tygodniu ciąży, mam umowe na czas okreslony do 31 sierpnia 2010 roku, wiem że ta umowa z mocy prawa automatycznie przedłuża się do dnia porodu czyli w moim przypadku do listopada, ale mam pytanie w związku z podpisaniem kolejnej umowy (pani dyrektor zaproponowała mi na przyszły rok 6 godzin dydaktycznych- mimo że poinformowałam ją o fakcie bycia w ciąży-czyli poniżej 1/2 etatu) Kiedy tą umowę powinnam podpisać, po porodzie czy jednak 1 września- bo z tego co wiem kobiecie w ciąży nie można zmieniać warunków pracy i płacy do czasu porodu? czy może ktoś się orientuje jakie przepisy mnie chronią?
I jeszcze sie zastanawiam nad jedną kwestią, czy warto brać zwolnienie lekarskie na czas wakacji? bo słyszałam że jak się je weżmie to potem o ten czas może się przedłużyć nam czas urlopu macierzyńskiego?
Bardzo proszę o poradę!

mocibo
Przedmiot: Inne

Postautor: mocibo » 2010-05-12, 20:33

a moja sytuacja uległa "lekkiej" zmianie i w związku z tym napiszcie co o tym myślicie. 14 kwietnia podejrzewałam , że jestem 2 dzień w ciąży:) i w związku z tym zapytałam, co zrobić w sytuacji, gdy wiem, że ma mi dyrektor zmienić wymiar z całego na pół etatu. Nie poszłam do dziś do dyrektora powiedzieć o ciąży, bo dopiero jutro idę do lekarza i dostanę zaświadczenie, że jestem. Za to dyrektor zawołał mnie do siebie i powiedział, że musi mi dać jednak wypowiedzenie a nie pół etatu. Wtedy go poinformowałam, że jestem w ciąży. On nie wie co teraz ze mną będzie i kazał mi popytać prawnika jaka jest moja sytuacja. Dodam, że dyrektor jest raczej po stronie pracownika, to naciska z góry są, aby zwolnić ludzi.
JAK TO TERAZ ZE MNĄ JEST? MOŻE MI DAĆ WYPOWIEDZENIE JAK JESTEM W CIĄŻY? MOŻE LEPIEJ OD RAZU WZIĄĆ JUTRO OD LEKARZA ZWOLNIENIE? szczerze mówiąc wolałabym do końca roku szkolnego pracować.
[/quote]

wg mnie dyrektor zgodnie z obowiązującymi przepisami nie może zmniejszyć Ci wymiaru etatu i płacy chyba że będzie chciał zaryzykować z nadzieją że Ty sobie to odpuścisz

nitka07

Postautor: nitka07 » 2010-05-14, 19:49

dałam mu dziś zaświadczenie lekarskie, że jestem w ciąży, chociaż sugerował, że on mi da najpierw wypowiedzenie a potem ja mu dam zaświadczenie a on wycofa wypowiedzenie :shock: po co mu te kombinacje???

Wróć do „Prawo oświatowe”