Witam, mam pytanie dotyczące urlopu dla poratowania zdrowia dla nauczyciela.
1 września 2010 r. to dzień, w którym kończę 7 lat pracy w jednej szkole. W tych 7 latach pracy, w pierwszym roku pracy miałam umowę na czas określony, na jeden rok, a potem już 6 lat pracy na umowę na czas nieokreślony, mianowanie. Obecnie jestem zatrudniona jako nauczyciel mianowany (mianowanie, umowa na czas nieokreślony), przez wszystkie lata, jak i w tym roku zatrudnienie było w pełnym wymiarze godzin. Chodziłam na krótkie zwolnienia lekarskie, ale nie przekraczają one 6 miesięcy. Czy mogę już skorzystać z urlopu dla poratowania zdrowia we wrześniu ? Czy ten pierwszy rok pracy na czas określony wlicza się do tego,żeby można było skorzystać z urlopu zdrowotnego. Proszę o szybką odpowiedź, bo jest to dla mnie bardzo ważne do podjęcia decyzji życiowych
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące urlopu zdrowotnego. Jeżeli 1 września mija 7 lat pracy nauczyciela, warunki spełnione do przyznania urlopu i lekarz wystawi orzeczenie o przyznaniu urlopu w określonym terminie wrześniowym (jest to pierwszy urlop dla poratowania zdrowia), a choruję i czuję się źle, to czy mogę przebywać na zwolnieniu lekarskim przed wydaniem decyzji przez dyrektora szkoły i podaniem przez niego terminu urlopu zdrowotnego. Bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi na to pytanie i na moje pierwsze dotyczące urlopu zdrowotnego