Dofinansowanie dokształcania

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

nowy
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka, Język angielski

Dofinansowanie "podyplomówki"

Postautor: nowy » 2010-06-10, 22:55

Witam.

Od września rozpoczynam staż na kontraktowego. Obecnie pracuję od kwietnia w SP i właśnie kończę drugi semestr studiów podyplomowych z przygotowania pedagogicznego, które trwają 3 semestry.
Czy mam możliwość uzyskania dofinansowania z kuratorium na ten ostatni semestr ?Zapewnie nie obejdzie się bez wizyty w delegaturze kuratorium no ale zawsze warto spytać wcześniej:)

Z góry dzięki za wsparcie.

pzdr

lidka1987
Przedmiot: Język niemiecki

dofinansowanie na studia II stopnia

Postautor: lidka1987 » 2010-08-16, 10:21

mam pytanie: Czy przysługuje dofinansowanie z zakładu pracy- szkoła- na studia II stopnia na kierunek lingwistyka stosowana specjalizacja translatoryka-tłumaczania- dla nauczyciela j. niemieckiego?
czy jak zrobi się magisterkę na tej specjalizacji-translatoryka dostanie się podwyżkę za tytuł mgr?? czy trzeba zrobić koniecznie specjalizację glotodydaktyka- metodyczna aby tą podwyżkę otrzymać?

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Re: Dofinansowanie dokształcania

Postautor: renati23 » 2010-08-16, 22:12

lidka1987 pisze:Czy przysługuje dofinansowanie z zakładu pracy- szkoła- na studia II stopnia na kierunek lingwistyka stosowana specjalizacja translatoryka-tłumaczania- dla nauczyciela j. niemieckiego?

Mam do Ciebie pytanie - czy uważasz że szkoła powinna dofinansować te studia? czy jak się zdecyduję na studia np. zarządzanie kapitałem ludzkim to szkoła mi je dofinansuje? :shock: :shock: :shock: Przecież, jeżeli chcesz zdobyć uprawnienia tłumacza to jak to się ma do szkoły :shock: :shock: :shock:

lidka1987

Postautor: lidka1987 » 2010-08-17, 12:12

renati23-odp- jezeli jest sie nauczycielem j. niem. i wybiera sie na translatoryke to na tych studiach poglebia sie wiedze wlasnie z jezyka niemieckiego ktorego sie uczy!! to nie jest np ogrodnictwo czy gornictwo ktore z ta praca nie ma nic do czynienia!! 70 % tego co tam jest wykladane to praktyczna nauka j. niem.- czy to nic nie wnosi w prace nauczyciela j niem??

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2010-08-17, 17:39

lidka1987, dyrekcja jeśli chce to najczęściej finansuje studia które dają dodatkowe uprawnienia np. geograf robi podyplomówkę przedsiębiorczości i może wtedy uczyć tego przedmiotu, albo historyk zdobywa uprawnienia do WOS-u - i tu podkreślę że wiele zależy od dyrekcji. Natomiast jeżeli nauczyciel uczy przedmiotu i chce tylko pogłębić swoją wiedzę z przedmiotu który i tak wykłada - to nie jest to w interesie dyrekcji.
lidka1987 pisze:czy to nic nie wnosi w prace nauczyciela j niem??

wnosi w pracę nauczyciela, ale nie daje korzyści dodatkowych szkole. Przecież szkoła ma już nauczyciela j. niemieckiego.

Awatar użytkownika
iTulka
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: iTulka » 2010-08-17, 17:47

renati23 pisze:Natomiast jeżeli nauczyciel uczy przedmiotu i chce tylko pogłębić swoją wiedzę z przedmiotu który i tak wykłada - to nie jest to w interesie dyrekcji.

Hmm, ja właśnie będę kończyć podyplomówkę, która jedynie pogłębia wiedzę, a szkoła przyznaje mi dofinansowanie w wysokości 50% :mrgreen:

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-08-17, 17:54

iTulka, pogłębia wiedzę związaną bezpośrednio z nauczaniem.
W przypadku językowców zdobycie uprawnień tłumacza zawsze niesie za sobą ryzyko, że taki nauczyciel ze szkoły odejdzie.
Na miejscu dyrektora nie dofinansowałabym, niech się dokształca ale na własny koszt.

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2010-08-17, 17:55

iTulka, jaką podyplomówkę :?:

Awatar użytkownika
iTulka

Postautor: iTulka » 2010-08-17, 18:06

malgala, masz rację, to rzeczywiście ryzyko. Tak się zastanawiam, czy nie jestem w podobnej sytuacji... Studia, które kończę dają mi m.in. uprawnienia instruktora rekreacji ruchowej/fitness i możliwość pracy poza szkołą. Ale chyba dyrekcja ma do mnie zaufanie, że nie wyszkolę się za ich pieniądze i nie czmychnę do jakiegoś klubu :P

Awatar użytkownika
iTulka

Postautor: iTulka » 2010-08-17, 18:09

renati23, no właśnie opisałam wyżej, ten kierunek to Artystyczne Formy Aktywności Ruchowej, ale myślę, że dyrekcja spokojnie mogłaby dofinansowania odmówić.

Awatar użytkownika
arsandra

Postautor: arsandra » 2010-08-19, 11:34

Od 1. września zaczynam pracę jako nauczyciel-stażysta. W czerwcu ukończyłam studia licencjackie (Uniwersyteckie Kolegium Kształcenia Nauczycieli Języka Niemieckiego), od października zaczynam studia mgr...mam pytanie: czy można np. liczyć na jakieś dofinansowanie na dalsze studia? bądź też na dojazdy do szkoły( mieszkam w innym mieście, będę pracować w innym- 22km od domu)

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2010-08-19, 11:37

na studia możesz liczyć na dofinansowanie, chociaż tak naprawdę zależy to od gminy
z dojazdami zapewne gorzej... ale zawsze możesz zbierać bilety i jeśli ich koszt przekroczy kwotę kosztów uzyskania przychodu, należną pracownikowi, możesz rozliczyć ten koszt z US przy zeznaniu podatkowym na podstawie biletów właśnie
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

edzia

Postautor: edzia » 2010-08-19, 11:52

Basiek70 pisze:ale zawsze możesz zbierać bilety i jeśli ich koszt przekroczy kwotę kosztów uzyskania przychodu, należną pracownikowi, możesz rozliczyć ten koszt z US przy zeznaniu podatkowym na podstawie biletów właśnie
Jeśli chodzi o dojazdy do pracy, a nie na studia (bo nie jestem pewna, czy dobrze zrozumiałam), to miesięczny zryczałtowany koszt uzyskania przychodu wynosi dla pracownika dojeżdżającego 139,06 zł. Niemożliwe, by bilet miesięczny był droższy przy 22 km.

Nie ma żadnego dofinansowania na dojazdy do pracy. To sprawa pracownika, nie pracodawcy.

Awatar użytkownika
arsandra

Postautor: arsandra » 2010-08-19, 11:53

Jakie by to nie było dofinansowanie, to i tak każdy grosz się liczy:) Będę dojeżdżać własnym samochodem, więc biletów nie będę mogła zbierać, zatem jakieś paragony za paliwo?
Poza tym: co do dofinansowania na studia- muszę składać jakieś pismo? Kiedy? Gdzie?

edzia

Postautor: edzia » 2010-08-19, 11:59

arsandra pisze:Jakie by to nie było dofinansowanie, to i tak każdy grosz się liczy:)
No ale dofinansowania na dojazdy nie ma.
arsandra pisze:Będę dojeżdżać własnym samochodem, więc biletów nie będę mogła zbierać, zatem jakieś paragony za paliwo?
Nie ma takiej możliwości.
arsandra pisze:Poza tym: co do dofinansowania na studia- muszę składać jakieś pismo? Kiedy? Gdzie?
Kiedy? Wtedy, gdy potrzebujesz dofinansowania, w zasadzie więc w dowolnym momencie. Gdzie? Napisz pismo do dyrektora szkoły.

Wróć do „Prawo oświatowe”