Tygodniowy rozkład zajęć nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

antie
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Re: Tygodniowy rozkład zajęć nauczyciela

Postautor: antie » 2010-08-31, 20:51

nixia pisze:jestem nauczycielem studiującym więc przysługuje mi wolny dzień w tym wypadku piątek

Art. 42c. 1. Nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć obowiązuje pięciodniowy tydzień pracy. Nauczycielom dokształcającym się, wykonującym inne ważne społecznie zadania lub - jeżeli to wynika z organizacji pracy w szkole - dyrektor szkoły może ustalić czterodniowy tydzień pracy.

na dodatek mam pełny etat + 6godz

Nie za bardzo Ci przysługuje - to tylko dobra wola dyrekcji.

Ja bym radziła pójść i poprosić o zwolnienie z tego obowiązku - jeżeli faktycznie w tym dniu masz zajęcia.
Możesz zaproponować, że chętnie przygotujesz w zamian za to jakąś inną uroczystość. Możesz porozmawiać z koleżankami - może któraś po prostu się z Toba zamieni?

Natomiast argument typu - "należy mi się wolny dzień" może podziałać na dyrekcję wręcz odwrotnie.

nixia
Przedmiot: Język angielski

Postautor: nixia » 2010-08-31, 20:58

Nie chciałam całkowicie rezygnować, myślałam właśnie raczej o zamianie z innym nauczycielem. Sytuacja tym bardziej jest "dziwna" gdyż plan studiów nie jest jeszcze znany. Spróbuje chyba jednak dla własnego spokoju zamienić się z kimś tak na wszelki wypadek

kolin

Postautor: kolin » 2010-08-31, 22:25

A co jeśli nie jestem zatrudniony na pełnym etacie? Jutro np idę na rozpoczęcie, ale normalnie w środy siedzę w przy biurku w innej firmie. Tam mi zrobili przysługę i mogę iść na rozpoczęcie, bo dostałem wychowawstwo. Zastanawiam sie jednak co by było gdyby szef mi powiedział, że mam być w robocie i bym nie mógł iść na rozpoczęcie?

Kwantyl
Przedmiot: Informatyka, Technika

Postautor: Kwantyl » 2010-09-01, 06:13

Kolin,

ponieważ jesteś niepełnozatrudniony, to w rozmowie z dyrektorem powinieneś ustalić - proporcjonalnie do wymiaru zatrudnienia - w jakie dni jesteś w szkole, a w jakie absolutnie nie możesz być, w końcu masz prawo jako niepełnozatrudniony dorobić gdzieś indziej.
Warto aby takie ustalenie miało formę pisemną, aby dyrektor nie mógł się później wyprzeć, i aby nie doszło do sytuacji kiedy jesteś codziennie w szkole, jakbyś miał etat.

Dziwne też jest to, że masz wychowawstwo, jako niepełnozatrudniony będziesz miał trudniejszy kontakt z młodzieżą, w końcu jesteś rzadziej w szkole. kłopoty z wyjściami, wycieczkami i imprezami które trzeba dostosować do drugiej pracy.....

mareko

5-cio dniowy tydzien pracy

Postautor: mareko » 2010-09-01, 08:43

Witam,

Według Karty Nauczyciela Art. 42c.
"1. Nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć obowiązuje pięciodniowy tydzień pracy."

2. W szkołach, w których praca odbywa się we wszystkie dni tygodnia, nauczyciel korzysta co najmniej raz na dwa tygodnie z dwu kolejnych dni wolnych od pracy, z których jeden musi przypadać w niedzielę. Nie dotyczy to nauczyciela pracującego w systemie kształcenia zaocznego. "

Czy nalezy to rozumiec wprost ze 5 dni to nie 6 lub nie 4 ? Pytam w kontekscie pracy w sobote. Co prawda tylko co drugi tydzien ale jednak. Jakby nie patrzec wtedy mam 6-cio dniowy tydzien pracy. Czy moglby sie ktos wypowiedziec na ten temat ?

Z drugiej strony placowka w ktorej ucze prowadzi zajecia z zaocznymi i w soboty sa zajecia wiec ktos ich musi uczyc.
Czy dobrze rozumiem ze nauczyciele pracujacy w systemie ksztalcenia zaocznego to tacy, ktorzy pracuja tylko w soboty i niedziele ?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-09-01, 13:09

Nauczyciele systemu zaocznego mogą pracować i w czwartek. Tekst, wydaje mi się, mówi o tym, że w przypadku takiego nauczyciela niedziela nie musi być jednym z tych dwóch dni, do których jest uprawniony, dzięki czemu mogą każdą niedziele spędzać w pracy.

mareko

Postautor: mareko » 2010-09-01, 15:43

Czyli wydaje sie ze nie ma takiej opcji zeby kazac nauczycielowi pracować 6 dni w tygodniu ?
Przeciez jest wyraźnie napisane "5-cio dniowy tydzien" koniec kropka. Zadne kolejne zdanie nie zmienia tego w moim odczuciu.

Czy tez mozna mu to nakazac ale co drugi tydzień ?

Czy tak rozumiecie te przepisy ?

Awatar użytkownika
agadanuta
Przedmiot: Język polski

Postautor: agadanuta » 2010-09-01, 15:51

Co do yo_anny - ona nie pracuje w pełnym wymiarze godzin - nie ma pełnego etatu, więc dzień wolny jej przysługuje.

jarko
Przedmiot: Informatyka, Historia

Postautor: jarko » 2010-09-19, 00:59

Kwantyl pisze:a tak poważnie to jeżeli masz minimum pełny etat to zgodnie z art 42c pkt 1 KN nie możesz odmówić świadczenia pracy w piątek, nawet jeżeli z planu wynika, że to twój dzień wolny od zajęć dydaktycznych

Kod: Zaznacz cały

Art. 42c. 1. Nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć obowiązuje pięciodniowy tydzień pracy.

Idę ad absurdum. Jeżeli w piątek nie może odmówić świadczenia pracy to od której godziny do której godziny i gdzie jest na to przepis? To, że nie jest w szkole nie oznacza, że nie pracuje, np. coś tam sprawdza w domu, wybiera się do biblioteki etc. Co by było gdyby miał doumenty potwierdzające np. udział w tym dniu w szkoleniu, które sobie wczęsniej zamówił i opłacił a na dodatek wykupił bilet na pociąg? Mial prawo kupic bilet na pociąg na jakąś tam konferencję przydatna w szkole? I kto powinien zwrocić poniesione koszty jesli nagle cofany jest do szkoły?

Kwantyl

Postautor: Kwantyl » 2010-09-19, 06:56

jarko pisze:Idę ad absurdum. Jeżeli w piątek nie może odmówić świadczenia pracy to od której godziny do której godziny i gdzie jest na to przepis?

Liczbę godzin określa:

Kod: Zaznacz cały

Art. 42.  1. Czas pracy nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć nie może przekraczać 40 godzin na tydzień.

2. W ramach czasu pracy, o którym mowa w ust. 1, oraz ustalonego wynagrodzenia nauczyciel obowiązany jest realizować:
1) zajęcia dydaktyczne, wychowawcze i opiekuńcze, prowadzone bezpośrednio z uczniami lub wychowankami albo na ich rzecz, w wymiarze określonym w ust. 3 lub ustalonym na podstawie ust. 4a albo ust. 7;
2) inne zajęcia i czynności wynikające z zadań statutowych szkoły, w tym zajęcia opiekuńcze i wychowawcze uwzględniające potrzeby i zainteresowania uczniów, z tym że w ramach tych zajęć:
a) nauczyciel szkoły podstawowej i gimnazjum, w tym specjalnych, jest obowiązany prowadzić zajęcia opieki świetlicowej lub zajęcia w ramach godzin przeznaczonych w ramowych planach nauczania do dyspozycji dyrektora szkoły, z wyjątkiem godzin przeznaczonych na zwiększenie liczby godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych, w wymiarze 2 godzin w tygodniu,
b) nauczyciel szkoły ponadgimnazjalnej, w tym specjalnej, jest obowiązany prowadzić zajęcia w ramach godzin przeznaczonych w ramowych planach nauczania do dyspozycji dyrektora szkoły, z wyjątkiem godzin przeznaczonych na zwiększenie liczby godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych, w wymiarze 1 godziny w tygodniu;
3) zajęcia i czynności związane z przygotowaniem się do zajęć, samokształceniem i doskonaleniem zawodowym.

Więc jeżeli dyrektor uzna, że nauczyciel w piątek ma wykonywać np. "zadania statutowe szkoły" i jeśli liczba godzin pracy w danym tygodniu nie przekroczyła 40 to nauczyciel nie ma prawa odmówić świadczenia pracy.

jarko pisze:To, że nie jest w szkole nie oznacza, że nie pracuje, np. coś tam sprawdza w domu, wybiera się do biblioteki etc.

Owszem, masz rację, nauczyciel może zaplanować sobie w ten dzień samokształcenie czy też wykonanie innych zadań, ale dyrektor może także przydzielić inne zadanie do wykonania w ramach 40 godzinnego tygodnia pracy, i wtedy nauczyciel będzie musiał inaczej zorganizować sobie pracę np. przenieść sprawdzanie klasówek czy wizytę w bibliotece na przyszły tydzień.

jarko pisze:Co by było gdyby (...)

To już jest za bardzo naciągane, mało prawdopodobne jest aby dyrektor zmuszał kogoś do pracy w czasie gdy ten ma szkolenie, ale oczyścicie kluczowe tu jest kto kierował na szkolenie.
Gdy kieruje dyrektor to na bank da wolne, bo musi skoro za to szkolenie płacił. Inaczej sytuacja wygląda jeżeli pracownik sobie sam robi coś we własnym zakresie, dyrektor może, ale nie musi tego faktu uwzględniać przy określaniu przydziału zadań do wykonania.

jarko pisze:I kto powinien zwrocić poniesione koszty jesli nagle cofany jest do szkoły?

Widzę, że traktujesz dzień wolny od zajęć dydaktycznych tak samo, jak by to był dzień urlopu - a właśnie na podstawie art 42c 1 nie wolno ci tego robić. To jest normalny dzień pracy i musisz być gotowy do jej świadczenia. Nie możesz planować sobie całodniowych wyjazdów itd. lub pracować w innej szkole bez zgody dyrektora u którego pracujesz na pełny wymiar czasu pracy.

I taki mój komentarz, jak ktoś decydował się na wybranie zawodu nauczyciela, w którym mamy do czynienia z praktycznie nienormowanym czasem pracy - to teraz nie może płakać że ktoś coś od niego wymaga - widziały gały co brały.

jarko

Postautor: jarko » 2010-09-19, 14:44

Całe zdarzenie zalatuje schizofrenią, bo z jednej strony chłopak dostał wolny piątek a z drugiej strony ma go odebrany, mogł sobie zaplanowac długi weekend, pojechałby do dziewczyny, może by z tego jakiś przyrost naturalny podskoczył a tu figa. Jest do tego adekwatne powiedzenie, kto daje o odbiera ten się w piekle poniewiera. Cóż z tego, że dyrektor prawnie może gosciowi kazać w piątek pracować inaczej, jeśli życiowo jest to rozwiązanie per nogam ad colegam

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-09-19, 19:00

No argument przyrostu naturalnego jest nie do zbicia :wink:

jarko

Postautor: jarko » 2010-09-19, 21:23

tylko sie pomyliłem, to nie chłopak ale dziewczyna. Dziwi mnie jedno, że ktoś kogoś do czegoś przydziela zamiast ludzie sami wybieraja sobie czym się zajmą. A jak już przydziela to powinni miec możliwość wymiany, bo co daje upieranie się dyrekcji, że to Iksiński musi zajać się 11 listopada a Patasińska 3 maja?

Kwantyl

Postautor: Kwantyl » 2010-09-20, 05:28

jarko pisze:(...) ludzie sami wybieraja sobie czym się zajmą. (...)

dobre :lol2:
już to widzę jak wszyscy się pchają do organizacji imprez, biedna dyrekcja kilku nauczycielom będzie musiała odmówić bo dla nich zabraknie......

nasz dobre poczucie humoru, to mi się podoba :o

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2010-09-20, 20:03

Kwantyl pisze:
jarko pisze:(...) ludzie sami wybieraja sobie czym się zajmą. (...)

dobre :lol2:
już to widzę jak wszyscy się pchają do organizacji imprez, biedna dyrekcja kilku nauczycielom będzie musiała odmówić bo dla nich zabraknie......

nasz dobre poczucie humoru, to mi się podoba :o

nie wiem skąd ta ironia... u mnie na radzie podsumowującej dyrekcja puszcza kartkę na której się wpisuje kto się do czego zgłasza (imprezy, konkursy); na tej podstawie sa przydzielane. Poniewaz każdy wie, że i tak musi, to każdy wpisuje, co mu najbardziej pasuje i jest ok. Funkcjonuje od lat i się sprawdza, a nowi szybko się w to wpisują i też są zadowoleni.
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Wróć do „Prawo oświatowe”