Mam taką oto sytuację:
- 6 lat temu ukończyłem studia magisterskie z informatyki
- również 6 lat temu w oddzielnym trybie ukończyłem 3-semestralne studium pedagogiczne, na którym uczęszczałem na metodykę nauczania informatyki oraz zaliczyłem praktyki w szkole z tego przedmiotu
- ostatnio ukończyłem też studia podyplomowe z matematyki (bez praktyk w szkole)
- obecnie jestem na 1. roku studiów dziennych licencjackich z fizyki.
Wiem, że po ukończeniu studiów licencjackich z fizyki nie mam kwalifikacji do nauczania fizyki w liceum, gdyż magistra mam z innego kierunku (informatyka), dopiero 5-letnie studia magistersie dadzą mi możliwość nauczania fizyki w liceum i technikum (albo podyplomowe, których nie ma w mojej okolicy).
Teraz jestem na etapie wyboru specjalności na studiach z fizyki i wybieram fizykę komputerową. Ponieważ chcę uczyć w szkole, to zastanawiam się, czy muszę wybrać jeszcze fizykę nauczycielską jako drugą specjalność. Mam przygotowanie metodyczne z informatyki zdobyte na studium pedagogicznym oraz z matematyki zdobyte na studiach podyplomowych.
Gdybym jednak wybrał tylko fizykę komputerową, to bym nie miał przygotowania metodycznego z zakresu fizyki i wydaje mi się, że bym nie mógł uczyć fizyki w szkole i to tym bardziej, że bym nie miał zaliczonych praktyk w szkole z zakresu fizyki.
Czy aby uczyć w szkole fizyki:
- muszę zapisać sie dodatkowo na fizykę nauczycielską i zaliczyć od nowa wszystkie przedmioty pedagogiczne oraz metodykę nauczania fizyki, a także praktyki w szkole?
- może wystarczy tylko zaliczenie metodyki nauczania fizyki, dydaktyki fizyki i praktyk pedagogicznych jako przedmiotów dodatkowych na studiach?
- nic nie muszę robić dodatkowo i wystarczy mi ukończenie studiów licencjackich z fizyki (by móc uczyć w gimnazjum) i magisterskich (by móc uczyć w liceum), bez konieczności zaliczania przedmiotów pedagogicznych, również tych powiązanych z fizyką?
Jeśli ktoś wie co z tym fantem zrobić to proszę o pomoc i z góry dziękuję