polityka kadrowa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Karotka.ch
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Chemia

Re: polityka kadrowa

Postautor: Karotka.ch » 2011-05-02, 23:58

I jeszcze jedno moje pytanie, czy w sytuacji, kiedy ktoś nie był uwzględniony w arkuszu kwietniowym( ponieważ w planach dyrektora nie było godzin dla tej osoby), to czy przy ewentualnych godzinach, które by się znalazły pod koniec sierpnia ma on do nich pierwszeństwo z tego tytułu, że pracował dotychczas w danej szkole, czy dyrektor tak od z rękawa może sobie zatrudnić kogoś całkiem nowego. Nauczyciel jest nauczycielem kontraktowym, pracuje w danej szkole trzeci rok ( trzeci rok z rzędu umowa na czas określony). Z góry dzięki za pomoc.:)

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2011-05-04, 12:05

może zatrudnić kogo chce, nie ma żadnego pierwszeństwa.

Tylko w przypadku, gdybyś miał umowę na czas nieokreślony i dostał wypowiedzenie z tytułu braku godzin, po czym wystąpił z wnioskiem o stan nieczynny, to wówczas masz bezwzględne pierwszeństwo.

katty

Postautor: katty » 2011-05-05, 11:54

Mamy w szkole dwie osoby zatrudnione na zastępstwo. Jedna to chłopak z kilkunastoletnim stażem, nauczyciel mianowany, pracuje w naszej szkole drugi rok na zastępstwo za panią X. Druga to dziewczyna świeżo po studiach, robi właśnie staż i jest na zastępstwo za panią Y, przy czym jest wielce prawdopodobne, że pani Y nie wróci już do pracy. W przyszłym roku pani X wraca do naszej szkoły. W tym momencie chłopak dowiedział się, że musi szukać nowej pracy, natomiast dziewczyna, która właśnie kończy staż, dostanie w przyszłym roku kolejną umowę i zostanie u nas. Z jednej strony wydaje mi się to logiczne, bo pani X wraca, pani Y nie, więc osoba za panią X powinna niby odejść, za panią Y zostać, ale z drugiej strony dziwi mnie, że musi odejść nauczyciel mianowany, a osoba będąca stażystką zostaje. Jak się mają do tego przepisy? Czy dyrektor mógł pożegnać się ze stażystką a nauczyciela mianowanego zatrudnić na zastępstwo za panią Y?

edzia

Postautor: edzia » 2011-05-05, 15:47

katty pisze:dziwi mnie, że musi odejść nauczyciel mianowany, a osoba będąca stażystką zostaje
Przy umowach na zastępstwo nie ma znaczenia ani staż pracy, ani stopień awansu zawodowego, ani inne kryterium.

W opisanej sytuacji decyzja, kogo zatrudnić, należy do dyrektora. Ma on świetną sytuację, by wybrać pracownika lepszego, gdyż poznał obu, a jednocześnie nie jest związany sztywną KN.

katty pisze:prawdopodobne, że pani Y nie wróci już do pracy
W takim razie trzeba jeszcze dokładnie przyjrzeć się umowie za tę panią. Bo może być ona tak skonstruowana, że trzeba dalej ciągnąć to zastępstwo. Jednak w przypadku rozwiązania stosunku pracy z tą panią, robi sią wakat i nie ma znaczenia przy zatrudnianiu, kto tę panią zastępował. Czyli - jak pisałam wyżej - decyzja dyrektora.

bayabongo4
Przedmiot: Inne

Postautor: bayabongo4 » 2011-05-10, 16:43

Witam
Problem jest taki:
Od września zabraknie godzin dla kilku nauczycieli w szkole(oszczędności).W związku z tym zastanawiam się czy dla mnie również. Otóż mam pół etatu świetlicy, pół wspomagania (którego mieć nie będę) jestem nauczycielem kontraktowym, zostało mi 9msc. stażu na mianowanego. Dyrektor mówi o przesunięciach,zwolnieniach itd.
Moje pytanie dotyczy tego, czy może moje pół etatu świetlicy oddać innemu nauczycielowi, któremu zabraknie godzin,a mnie zwolnić ?

brum brum

Zwolnieina 2011/2012

Postautor: brum brum » 2011-05-25, 16:37

Czy doszły do Was informacje nt. zwolnień nauczycieli w przyszłym roku nakazanych przez gminy? U mnie w szkole nic się na ten temat nie mówi, ale artykuł z Gazety Prawnej brzmi niepokojąco: http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/5 ... pracy.html

Nie rozumiem też za bardzo o jakie wyrównania chodzi? Do jakiej średniej pensji? Krajowej?
No i przede wszystkim w jednym miejscu piszą o zwolnieniach i zmuszeniu nauczycieli do pracy na 1,5 etatu, a w innym o zmniejszeniu wymiaru godzin.
O co come on? :?:

Awatar użytkownika
Roxi

Postautor: Roxi » 2011-05-25, 19:51

Skoro mowa o zwolnieniach i zmniejszaniu liczby godzin,chciałabym zatem wiedzieć, jak ma się do tego fakt,że na stronie wrocławskiej gminy i urzędu pracy już teraz jest conajmniej kilkadziesiąt ogłoszeń o wolnych wakatach w szkołach i to na pełen etat..przedmioty różne,od bilogii po historię i języki obce.Zapewne w lipcu/sierpniu pojawi się jeszcze więcej ofert..

brum brum

Postautor: brum brum » 2011-05-25, 23:06

No właśnie też nie rozumiem, jak się ma ten artykuł do rzeczywistości. Trudno coś znaleźć na ten temat.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-05-26, 07:15

aania84 pisze:Nie rozumiem też za bardzo o jakie wyrównania chodzi?

Wypłacania wyrównania nauczycielom do średniej płacy na danych szczeblu awansu zawodowego.

aania84 pisze:O co come on?

Oczywiście, że w pewnych gminach są zwolnienia, w innych szukają pracowników, a artykuł trza napisać i jeszcze zmusić parę osób do przeczytania.
Nieścisłości, niedomówień jest tam kilka.

monis149

Postautor: monis149 » 2011-05-27, 16:07

Mam takie pytanie : jestem n-lem kontraktowym z pełnymi kwalifikacjami na ścieżce awansu 4 rok pracy w obecnej szkole. Dzisiaj otrzymałam wypowiedzenie z pracy w związku ze zmianami organizacyjnymi.
W szkole są jeszcze n-le którzy nie mają pełnego wykształcenia w danym zawodzie,
np.n-l tego samego przedmiotu co ja jest n-lem mianowanym z większym stażem,ale z nie ma tytułu magistra w dziedzinie której uczy. Co się liczy bardziej staż pracy czy wykształcenie?
Nie podpisałam wypowiedzenia

brum brum

Postautor: brum brum » 2011-05-27, 16:42

Stopień awansu. Nie zwolnią mianowanego, jeśli mogą kontraktowego. Nawet jeśli się obija i nie jest dobry w swoim fachu.

monis149

Postautor: monis149 » 2011-05-27, 17:02

ale mianowany nie ma magistra, ma ale nie w tym kierunku

edzia

Postautor: edzia » 2011-05-27, 17:16

aania84 pisze:Nawet jeśli się obija i nie jest dobry w swoim fachu.
Jakoś mi to niebezpiecznie zabrzmiało w twoich ustach. Oby to tylko złe wrażenie.

monis149

Postautor: monis149 » 2011-05-27, 17:19

proszę odpowiedzcie bo jestem złamana i mam zamiar składać odwołanie

edzia

Postautor: edzia » 2011-05-27, 17:28

monis149 pisze:W szkole są jeszcze n-le którzy nie mają pełnego wykształcenia w danym zawodzie, np.n-l tego samego przedmiotu co ja jest n-lem mianowanym z większym stażem,ale z nie ma tytułu magistra w dziedzinie której uczy.
Jeśli chodzi o język angielski, to nawet w liceum wystarczy licencjat. Daje to, niestety dla ciebie, pełne wykształcenie.

Jeśli o inny przedmiot chodzi, to taki nauczyciel nie mógłby raczej pracować nie mając pełnego wykształcenia.
monis149 pisze:Co się liczy bardziej staż pracy czy wykształcenie?
W tym przypadku raczej staż pracy, tym bardziej, że to nauczyciel mianowany. Prawdopodobnie twój dyrektor takimi właśnie kryteriami się kieruje, zwalniając nauczycieli.

Wróć do „Prawo oświatowe”