polityka kadrowa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

brum brum

Re: polityka kadrowa

Postautor: brum brum » 2011-05-27, 18:32

Nie wiem, co zabrzmiało niebezpiecznie? Nauczyciel zatrudniony na zasadzie mianowania to święta krowa, jak mi to powiedziała znajoma nauczycielka jeszcze kiedy byłam studentką: żeby mnie zwolnili musiałabym molestować ucznia albo przyjść do szkoły pijana. To mówi samo za siebie. Jeśli chodzi o pełne/niepełne wykształcenie to wystarczy, przynajmniej jeśli chodzi o języki, egzamin państwowy plus kurs metodyczny. I też traktuje się to jako pełne wykształcenie, mimo że z dyplomem raczej trudno to porównać. Także na mianowanego rady nie ma, dyro nie zaryzykuje, bo wylądowałby przed sądem pracy.

monis149
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: monis149 » 2011-05-27, 22:58

jest jeszcze jedna kwesia razem ze mną jest jeszcze jeden n-l kontraktowy z takim samym stażem w tej szkole, ale zaczął swoją karierę jako nauczyciel w tej szkole ja pracuje dłużej bo w innych szkołach pracowałam wcześniej. Jestem mag filologii ang z wykształcenia nauczyciel on filolog ang ale bez kwalifikacji n-lskiej. Sprawa jest taka,że na awansie robi więcej ode mnie, a przynajmniej jest o nim więcej bo umie się promować ,podlizywac- ja nie. Czy mam szanse z takim nauczycielem?

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2011-05-28, 08:59

monis149, bierz z niego przykład i w przyszłości też zacznij działać więcej. Pokazuj, że jesteś nie tylko dobrym lektorem, ale i dobrym nauczycielem.

monis149

Postautor: monis149 » 2011-05-28, 09:37

co ty o mnie wiesz, nie wypowiadaj się nie na temat

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2011-05-28, 11:05

Sama napisałaś:
Sprawa jest taka,że na awansie robi więcej ode mnie, a przynajmniej jest o nim więcej bo umie się promować ,podlizywac- ja nie

Zatem naucz się promować siebie, bo w czasie, gdy tak wielu nauczycieli traci godziny (z racji oszczędności) osoba, którą widać w szkole (jej działania), która sama podejmuje dodatkowe działania, ma pomysły (jak mówią moje dzieciaki) ma większe szanse na etat.
monis149 pisze:co ty o mnie wiesz, nie wypowiadaj się nie na temat

Po przeczytaniu twoich postów widzę, jak wykształconą, miłą i kulturalną osobą jesteś :lol:

monis149

Postautor: monis149 » 2011-05-28, 11:21

jestem załamana tylko tyle

brum brum

Postautor: brum brum » 2011-05-28, 13:29

Moniś, jeśli się podlizuje i jest już u dyra dobrze "podlizany" no to pewnie nie masz z nim szans. No ale z drugiej strony skoro widziałaś, że w szkole podejmowane są różne inicjatywy to trzeba było zawczasu się angażować. Choć mogłoby to niewiele zmienić, bo jeśli ów nauczyciel jest "podlizany" no dobre, to choćbyś na głowie stanęła to nic by to nie pomogło.
Na przyszłość wniosek nasuwa się tylko jeden: więcej instynktu samozachowawczego i od pierwszego dnia pokazuj, że jesteś w szkole aktywna.
Andulencja, jeśli ten nauczyciel faktycznie jest lizusem to trudno komuś radzić, żeby też taki był. Jedno to pokazanie, że się człek angażuje, a drugie lizusostwo. Ciekawe, że piszesz Moniś, żeby zaczęła być nauczycielem a nie lektorem (dobry nauczyciel to lizus, a lektor nie, ciekawa definicja). A czy Ty jesteś dobrym nauczycielem, skoro podlizywanie uważasz za godna naśladowania?

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2011-05-28, 16:40

aania84 pisze:Andulencja, jeśli ten nauczyciel faktycznie jest lizusem
Tego ani ja, ani ty nie wiemy.

aania84 pisze:Ciekawe, że piszesz Moniś, żeby zaczęła być nauczycielem a nie lektorem (dobry nauczyciel to lizus, a lektor nie, ciekawa definicja).

Takiej definicji nie napisałam.
<łac. lector> 1. ten, kto głośno czyta tekst (np. w radiu, podczas kazania); 2. nauczyciel języka obcego na wyższej uczelni lektorat, lektorka.

Dyrektor oprócz człowieka, który przekaże swoją wiedzę dzieciakom/nauczy ich, oczekuje aktywności także na innych polach. Mogą być one pokrewne z nauczanym przedmiotem lub nie, ale aktywność poza lekcyjna nauczyciela to dodatkowy atut w sytuacji opisanej wyżej.

Jeśli jest 2 nauczycieli tego samego przedmiotu, na tym samym stopniu awansu i jeden z nich musi zostać zwolniony, to chyba oczywiste, że osoba wykładająca swój przedmiot i czynnie działająca na rzecz szkoły na różnych polach wygra z osobą, która nawet jeśli robi coś więcej od samego uczenia, nie umie się sprzedać.
Takie jest stare prawo rynku.

aania84 pisze:A czy Ty jesteś dobrym nauczycielem, skoro podlizywanie uważasz za godna naśladowania?

Tak, uważam się za dobrego nauczyciela. I inni też mnie za takiego uważają.
A nigdzie nie napisałam, że lizusostwo jest godne naśladowania.
Promowanie się, pokazywanie swoich osiągnięć jest nie lizusostwem, ale strategią utrzymania się na trudnym rynku, jakim obecnie jest szkolnictwo.

brum brum

Postautor: brum brum » 2011-05-28, 18:27

No ale Moniś napisała, że tamten nie robi więcej tylko o tym trąbi. Dla mnie to nie jest promowanie się tylko chwalipięctwo i cwaniactwo. Nic godnego naśladowania. Poza tym np. u mnie co semestr piszemy samokrytykę (co zrobiliśmy dodatkowo dla uczniów i szkoły), więc dyro nie może się zasłaniać, że jakieś informacje do niego nie dotarły. Nie wiem, jak jest u Moniś. Ale jeśli też oddają taką ewaluacje to może się na nią powołać.

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2011-05-28, 22:47

monis149 pisze:Sprawa jest taka,że na awansie robi więcej ode mnie, a przynajmniej jest o nim więcej bo umie się promować ,podlizywac- ja nie.

brum brum

Postautor: brum brum » 2011-05-28, 22:52

Andulencja pisze:
monis149 pisze:Sprawa jest taka,że na awansie robi więcej ode mnie, [b]a przynajmniej jest o nim więcej bo umie się promować ,podlizywac- ja nie.[[/b]/quote]

się promować, podlizywać......

julachatka
Przedmiot: Inne

Postautor: julachatka » 2011-05-29, 17:25

Witam!
W sierpniu kończy mi się umowa. Jest to moja 2 umowa w tej samej placówce. Jestem nauczycielem kontraktowym, który kończy pierwszy rok stażu na mianowanego. Po zamknięciu przez dyrekcję arkuszu organizacyjnego dowiedziałam się, że wakat który był wolny otrzyma dziewczyna- n. kontraktowy, która pracuje dopiero drugi rok (a ja mam już 6 rok pracy). W związku z ty mam pytania
Czym kieruje się dyrektor przy podpisywaniu następnej umowy? (nigdy nie było na mnie skarg, dyrektorka sama powiedziała, że dobrze wykonuje swoja pracę)
Czy dyrektor powinien brać pod uwagę staż pracy, a co za tym idzie też doświadczenie?
Czy mogę wystąpić do dyrektora o uzasadnienie nie nawiązania ze mną dalszego stosunku pracy?
Pomóżcie! Czy mogę coś jeszcze zrobić w takiej sytuacji?

edzia

Postautor: edzia » 2011-05-29, 23:09

julachatka pisze:Czy mogę wystąpić do dyrektora o uzasadnienie nie nawiązania ze mną dalszego stosunku pracy?
Nie występuj. Po pierwsze dlatego, że jak się kończy umowa, to żadna ze stron stosunku pracy nie musi tłumaczyć drugiej stronie, dlaczego nie nawiąże ponownie umowy. Po drugie dlatego, że jest maj, a umowa niby kończy ci się w sierpniu. Po trzecie dlatego, że powinnaś w czerwcu (nie wcześniej) napisać pismo do dyrektora o dostosowanie warunków umowy do obowiązujących przepisów. Wiedz, że w świetle prawa twoja umowa jest na czas nieokreślony.

julachatka
Przedmiot: Inne

Postautor: julachatka » 2011-05-30, 00:41

edzia pisze:Wiedz, że w świetle prawa twoja umowa jest na czas nieokreślony.

Czy możesz podać podstawę prawną?

edzia

Postautor: edzia » 2011-05-30, 00:47

Art. 10 ust. 4 ustawy Karta Nauczyciela:
4. Stosunek pracy z nauczycielem kontraktowym nawiązuje się na podstawie umowy o pracę zawieranej na czas nieokreślony, z zastrzeżeniem ust. 7.

Dla pewności sprawdź jeszcze sobie to zastrzeżenie:
7. W przypadku zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania lub zastępstwa nieobecnego nauczyciela, w tym w trakcie roku szkolnego, z osobą rozpoczynającą pracę w szkole, z nauczycielem kontraktowym lub z nauczycielami, o których mowa w ust. 5, stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony.

Wróć do „Prawo oświatowe”