Ile może pracować stażysta?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

szczep
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Informatyka

Ile może pracować stażysta?

Postautor: szczep » 2011-06-21, 18:07

Witam,
jestem początkującym nauczycielem, mam uprawnienia pedagogiczne i udało mi się dostać pracę w jednej ze szkół. Udało mi się dostać nawet nieco ponad etat. I teraz mam do Was pytanie. Czy jako stażysta mógłbym mieć nawet półtora etatu w jednej szkole, tak jak np. mianowany? Wiem, że półtora etatu to jest full, ale czy i stażysta może tyle mieć?
Drugie pytanie to czy gdybym znalazł jeszcze pracę w innej szkole, to mogę dorabiać tylko do brakującego mi w pierwszej szkole półtora etatu, czy też licząc ekstremalnie mogę mieć nawet półtora w jednej, półtora w drugiej?(Wiadomo, że siłowo to raczej niemożliwe, ale chodzi mi o sam przepis)
Trzecie pytanie, to czy jest różnica w dorabianiu w szkole prywatnej i publicznej? I czy np w drugiej (prywatnej szkole) mogą mnie zatrudnić na umowę zlecenie?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Re: Ile może pracować stażysta?

Postautor: Yoka » 2011-06-21, 18:16

możesz mieć 1 i 1/2 etatu w szkole, jeśli są godziny do obsadzenia.

Możesz dorabiać jak dasz radę, i jeśli uda się pogodzić plany zajęć (osobiście nie wierzę, że uda się mieć ustalone plany w 2 róznych placówkach po 1 i 1/2 etatu w każdej)

szczep
Przedmiot: Informatyka

Postautor: szczep » 2011-06-21, 18:50

aha czyli do półtora etatu w jednej szkole można mieć, nawet przy byciu tylko stażystą, jeśli dobrze zrozumiałem. Myślałem, czy nie spróbować swoich sił też gdzieś zaocznie, bo rzeczywiście z planem może być problem. Tylko właśnie nie wiem czy samo przygotowanie pedagogiczne i wykształcenie kierunkowe starczy, bym mógł uczyć w jakimś studium, albo coś w tym guście.

tecumseh
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: tecumseh » 2011-06-28, 22:27

szczep pisze:Myślałem, czy nie spróbować swoich sił też gdzieś zaocznie, bo rzeczywiście z planem może być problem. Tylko właśnie nie wiem czy samo przygotowanie pedagogiczne i wykształcenie kierunkowe starczy, bym mógł uczyć w jakimś studium, albo coś w tym guście.

Nie wiem, jak jest z informatyką, ale z językami jest tak, że mając magistra możesz uczyć i na uniwerku, tylko że na lektoracie.
Zresztą z tego, co kojarzę, informatyki na uczelniach też zazwyczaj magistrzy uczyli.
Więc chyba nie ma przeciwskazań, inna sprawa, czy jest zpaotrzebowanie i czy masz doświadczenie,
Ja w tym roku uczę niemieckiego na filii pewnej prywatnej uczelni, współpracuję też z inną uczelnią przy projekcie unijnym.
Acz 4 lata pracowałem w NKJO, nie wiem, czy np. od razu pod studiach, gdybym miał doświadczenie tylko np. w podstawówce, to czy wtedy uczelnia jakaś by mnie zatrudniła.

Pozdro i życzę powodzenia.

P.S. Właśnie sobie przypomniałem, że jedna z naszych szkolnych informatyczek (w technikum) od lat uczy na różnych uczelniach, więc się da.

tecumseh
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: tecumseh » 2011-06-28, 22:29

"I czy np w drugiej (prywatnej szkole) mogą mnie zatrudnić na umowę zlecenie?"

Zależy znowu od szkoły, ja na uczelni mam zajęcia na umowę o dzieło , z projektu też , w szkole językowej pracowałem na umowę-zlecenie.

Wróć do „Prawo oświatowe”