Wynagrodzenie nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Re: Wynagrodzenie nauczyciela

Postautor: haLayla » 2011-10-06, 19:08

martamwmw pisze:Nowemu, czy nie nowemu, rządzić się nie wypada w takim samym stopniu.

Gdy wchodzi się do nowego towarzystwa, czy to jest wytworny bankiet, czy grupka żuli pijących pod marketem, to zazwyczaj nie zaczyna się próby wejścia w nowe środowisko od podyktowania mu swoich zasad. Zazwyczaj akceptuje się te, które już zostały ustalone czy też wypracowane. Ja, chociaż na tym forum jestem trzy lata to wciąż nie czuję się na tyle pewnie, by próbować je podważać.

martamwmw pisze:Bardzo alergicznie reaguję na osoby korzystające z danego forum dłużej, przez co uważają się za wyrocznie i takim tonem piszą posty. Jakim tonem się do mnie zwraca, takim odpowiadam.

To bardzo ci współczuję. Gdybym chciał odpowiadać gębą na każdą gębę, to już od dawna miałbym problemy z gardłem, nie mówiąc o problemach ze stresem. Nie będę cię pouczał, jak należy żyć, bo od tego masz ewentualne autorytety. Ale jestem zaskoczony, że wszystko odbierasz jako atak na siebie, gdy w gruncie rzeczy wszyscy tutaj są, jeżeli nie przyjaźnie nastawieni, to darzą cię przynajmniej życzliwą obojętnością.

martamwmw pisze:Całe szczęście, że są osoby, które stoją na straży regulaminu forum i zaśmiecają wątek nic nie wnoszącą dyskusją na temat zdublowanego posta.

Wyobraź sobie, co by było gdyby każdy tak radośnie dublowałby posty. W ten sposób dyskusja rozwijała się w kilku odrębnych wątkach, zaś ewentualni dyskutanci często nie mogliby się w nich spotkać. A następni użytkownicy, którzy poszukiwaliby odpowiedzi na swoje pytanie mieliby do przekopania kilkanaście różnych, często obfitujących w sprzeczne ze sobą informacje, tematów.

martamwmw pisze:Ja się od tego odcinam i odhaczam subskrypcję, do woli możecie niżej powylewać swoje żale i frustracje. Kolejnym osobom szukającym pomocy, życzę powodzenia w przebijaniu się przez wyżej opisane posty. Mój, chociaż zdublowany, był jednak na temat.

Zawsze, gdy ktoś mi mówi, że wylewam na niego swoje żale i frustracje, to chce mi się śmiać. Mówiąc dość brutalnie - nie jesteś osobą na tyle ważną w moim życiu, bym miał cię tym raczyć.
<3

gosiaczek2202
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Jakie wynagrodzenie na zaległym urlopie wypoczynkowym?

Postautor: gosiaczek2202 » 2011-10-31, 23:12

Bardzo proszę o pomoc. Jestem nauczycielem kontraktowym. Od września 2010 do maja 2011 przebywałam na zwolnieniu lekarskim (ciąża), po którym rozpoczęłam urlop macierzyński (22 tygodnie). Obecnie przebywam na zaległym urlopie wypoczynkowym w wymiarze 8 tygodni. Jakie wynagrodzenie mi się należy? Bedę bardzo wdzięczna za udzielenie odpowiedzi.

litera
Przedmiot: Język angielski

źle naliczone?

Postautor: litera » 2011-12-02, 18:09

Witam, jestem nauczycielką kontraktową, zatrudnioną w pełnym wymiarze godzin, dodatkowo mam przyznanych 9 godzin stałych zastępst doraźnych w tygodniu, zawartych w siatce godzin.Moje pytanie brzmi, gdzie tkwi pomyłka jeżeli za ostatni miesiąc gdzie mialam jeszcze dodatkowo 5 godzin zastępstwa doraźnego (w całym miesiącu) wypłacono mi nie za 41 godzin dodatkowych a za 28.Proszę o odpowiedź bo trochę mnie to podcieło. ewa

koma

Postautor: koma » 2011-12-02, 19:24

O to powinnaś chyba zapytać księgową...

litera

Postautor: litera » 2011-12-02, 19:32

Pytałam, tłumaczenie jest takie, że w listopadzie był wolny 1 listopada i 11 listopada, wtedy mam odpowiednio 6 i 7 lekcji razem 13 i z tego powodu zapłacone mam o 13 godzin nadliczbowych mniej. ????????? Pensja nie zgadza mi się od września, od wtedy liczona jest przez b sympatyczną osobę, która tego nie robiła wcześniej i nie przekonało mnie to wytłumaczenie :( ewa

koma

Postautor: koma » 2011-12-02, 19:37

Na pewno księgowa liczy źle!
Nie mogą przepaść Ci wszystkie godziny, które masz w święto!!

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2011-12-02, 19:37

litera pisze:w listopadzie był wolny 1 listopada i 11 listopada, wtedy mam odpowiednio 6 i 7 lekcji razem 13 i z tego powodu zapłacone mam o 13 godzin nadliczbowych mniej. ?????????

Bzdura. Trzeba interweniować, pani nie zna przepisów.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

litera

Postautor: litera » 2011-12-02, 19:40

Podejrzewam, że źle interpretuje jakiś przepis, pytanie jaki???? Jak tu się obronić? Bo bardzo się cieszyłam z tych nadgodzin, a teraz czuję się lekko oszukana :(

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2011-12-02, 20:11

Dla ustalenia wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe w tygodniach, w których przypadają dni usprawiedliwionej nieobecności w pracy nauczyciela lub dni ustawowo wolne od pracy, oraz tygodniach, w których zajęcia rozpoczynają się lub kończą w środku tygodnia za podstawę ustalenia liczby godzin ponadwymiarowych przyjmuje się tygodniowy obowiązkowy wymiar zajęć określony w art. 42 ust. 3 lub ustalony na podstawie art. 42 ust. 7 Karty Nauczyciela, pomniejszony o 1/5 tego wymiaru (lub %, gdy dla nauczyciela ustalono czterodniowy tydzień pracy) za każdy dzień usprawiedliwionej nieobecności w pracy lub dzień ustawowo wolny od pracy. Liczba godzin ponadwymiarowych, za które przysługuje wynagrodzenie w takim tygodniu, nie może być jednak większa niż liczba godzin przydzielonych w planie organizacyjnym.
Tu tłumaczą, jak odliczać: http://oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=26818

litera

Postautor: litera » 2011-12-02, 21:24

Hmmmm przyznam się, że dalej tego nie rozumiem. Jak to powinno być policzone w moim przypadku, był ustawowo wolny 1 listopada i 11 listopada. Przepracowałam pełny miesiąc, stałych nadgodzin 9x4 + 5=41 wypłacono za 28. Czy ktoś to umie policzyć????

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2011-12-02, 21:50

Nie możesz tak liczyć. Rozlicza się tygodniami i nie wiem, jak jest u Was, u nas był tu wliczany ostatni tydzień października, a ostatni tydzień listopada leci na kolejny miesiąc. Ale tu przykładowo (zakładam, że masz 18 godzin plus stałe zastępstwa plus zastępstwa doraźne).
Od 1.XI - 4.XI - ............ tu zliczasz, ile miałaś godzin (patrz w plan lekcji), sumujesz godziny (liczba godzin w środę+ liczba godzin w czwartek +liczba godzin w piątek i ewentualnie liczbę godzin zastępstw doraźnych. I tak robisz w każdym tygodniu od poniedziałku do piątku
7.XI -11.XI - .............. i tak w kolejnych tygodniach (pamiętając o godzinach zastępstw doraźnych (te 9 godzin masz zastępstwa stałe, o ile są wpisane w podział).
I teraz obliczasz każdy tydzień zgodnie ze wskazówkami z podanego linka. I w ten sposób w tygodniach, gdzie był 1 i 11 listopada odliczasz ("na oko" 1-4 godzin z górą, nie więcej!), nie mogę Ci obliczyć, bo nie znam Twojego podziału godzin.

koma

Postautor: koma » 2011-12-02, 21:51

Wejdź w link podany wyżej przez Linczerkę - przeczytaj, to zrozumiesz.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2011-12-02, 21:56

I jeszcze jedno, zastępstwa doraźne, to zastępstwa "nagłe", np. za koleżankę, która jest na szkoleniu. Zastępstwa stałe są wpisane w podział godzin i masz je zawsze, znaczy do czasu powrotu nauczyciela z dłuższej nieobecności, np. macierzyński czy urlop dla poratowania zdrowia.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2011-12-02, 22:02

Źle popatrzyłam w kalendarz. W tym feralnym tygodniu z 1 listopada dodajesz także liczbę godzin wtorkowych, a tam, gdzie był 11 listopada dodajesz też liczbę godzin piątkowych. I dopiero obliczasz według podanego w linku wzoru.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2011-12-02, 22:08

Z pozostałych tygodni, gdzie nic nie trzeba odliczać wpisujesz "normalnie" liczbę zastępstw (te 9 i ewentualnie doraźne). Tu nie trzeba nic odliczać.

Wróć do „Prawo oświatowe”