Witam

Od września pracuję jako nauczyciel stażysta ( tradycyjna umowa na rok, od 1 września 2015 r do końca sierpnia 2016 r.). Właśnie okazało się, że jestem w ciąży. Nie wiem jak będę się czuła, na razie zamierzam pracować ile się da, jeśli będzie mi towarzyszyło złe samopoczucie pójdę na L4. Ale moje pytanie dotyczy przedłużenia umowy i wypłacania macierzyńskiego: jeśli umowa kończy mi się 31 sierpnia 2016 roku, a termin porodu mam na listopad 2016 r. to co z moją umową? Jest ona z automatu przedłużona do dnia porodu? A kolejne moje pytanie: w jakiej wysokości wypłacają mi zasiłek podczas macierzyńskiego? Wiem, że na pewno będę korzystała z całego macierzyńskiego, nie zamierzam wracać wcześniej niż po roku od porodu do pracy. Będę otrzymywała przez ten rok jedynie 1000 zł przysługujące już teraz każdej matce, czy kwotę odpowiadającą moim miesięcznym zarobkom w szkole? To, że staż zostanie mi całkowicie przedłużony wiem ( tzn. wnika z KN, że będę musiała rozpocząć go od nowa po tak długiej nieobecności). A może nie będę miała po co wracać skoro umowa kończy mi się 31 sierpnia a ja urodzę w listopadzie i cały rok będę na macierzyńskim?
bardzo proszę o pomoc bo nie mogę się już połapać w tym temacie...