Pierwszeństwo w zatrudnieniu

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Afroditte

Re: Pierwszeństwo w zatrudnieniu

Postautor: Afroditte » 2014-05-31, 20:18

iluka pisze:Jak to możliwe, że na czas orteślony?
Czyli co? Umowa się jej kończy 31 sierpnia 2014?

Dokładnie tak. Umowa jej się kończy 31 sierpnia 2014 roku, ale z zapewnień dyrektora wynika, że przydzieli jej pełen etat od września.

iluka pisze:Kontraktowej przedmiot nauczany znika, czyli co? Dostała wypowiedzenie?

Tak, dostała wypowiedzenie.
"My wish is world's command"

koma

Postautor: koma » 2014-05-31, 20:44

Jak to możliwe, aby mianowana miała umowę na czas okreslony?
Była na zastępstwo?

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2014-05-31, 20:47

Tak, na zastępstwo za nauczyciela z którym prowadzona była sprawa sądowa, którą przegrał.

Awatar użytkownika
iluka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2014-05-31, 22:28

Afroditte pisze:Tak, na zastępstwo
No nie trzeba tak było od razu :D A ja w głowę zachodzę, jak tak można...
No to dokładnie jak wcześniej napisałam, od wrześnie dyrektor może na te godziny, które obecnie wiszą w arkuszu jako wakat, zatrudnić kogo mu się żywnie podoba :mrgreen:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

edzia

Postautor: edzia » 2014-05-31, 22:35

iluka pisze:od wrześnie dyrektor może na te godziny, które obecnie wiszą w arkuszu jako wakat, zatrudnić kogo mu się żywnie podoba :mrgreen:
Bądź będzie zmuszony zatrudnić tę kontraktową, gdy się na przykład odwoła do sądu...

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-05-31, 22:47

edzia pisze:Bądź będzie zmuszony zatrudnić tę kontraktową, gdy się na przykład odwoła do sądu...
Gdzie z łatwością wykaże, iż zwolnienie z art. 20 jest bezpodstawne, gdyż w szkole na r. 2014/2014 jest wakat z przedmiotu, do którego on posiada kwalifikacje. Sąd oglądnie zatwierdzony arkusz organizacyjny i wysłucha racji dyrektora. I wyda jakiś wyrok. Od którego stronom przysługuje odwołanie. I tak dalej i tak dalej...
Jak widać na przykładzie poprzedniczki dwa lata.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

edzia

Postautor: edzia » 2014-05-31, 22:56

Jeśli ów kontraktowy nauczyciel ma uprawnienia do nauczania innego przedmiotu (i dyrektor wie o tych uprawnieniach), to zwolnienie z art. 20 jest właśnie bezpodstawne.

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2014-06-01, 09:32

Jest dokładnie tak, jak piszecie.

Argumentacja dyrektora jest taka, że kontraktowa nie ma doświadczenia i nie jest mianowana. Dostała wypowiedzenie z art. 20 właśnie.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-06-01, 11:07

No cóż...
Kontraktowa: Teraz Twój ruch!

Awatar użytkownika
sharkinator
Przedmiot: geografia, przyroda, wychowanie fizyczne

Postautor: sharkinator » 2015-03-23, 17:28

Proszę o poradę, bo ważą się moje losy w szkole.

Do końca roku szkolnego jestem na zastępstwie za panią X, która we wrześniu chyba urodziła dziecko. Uczniowie, nauczyciele, a nawet dyrekcja (!) twierdzą, że jestem dużo lepszym nauczycielem od poprzedniczki, która była chodzącym nieszczęściem - zero dyscypliny na lekcji i wyników. Nie chcę być nieskromny, ale wychodzi że jestem lepszy :roll:

Okazuje się, że pani X chce wrócić do szkoły za rok od drugiego semestru na cały etat (czyli ja do wylotu po pierwszym półroczu). Co by było gdyby wróciła na pół etatu (czyli do końca roku mamy oboje po 1/2)? Czy wtedy dyrekcja w jeszcze kolejnym roku musi dzielić nam etat na dwie części, czy mogłaby zostawić lepszego na cały etat?

Denerwuje mnie, że osoba która nie nadaje się do pracy w szkole i która się w niej męczy tak kurczowo trzyma się tej roboty. I dlaczego nie można wyrzucić nieefektywnego nauczyciela?!

Ignatius
Przedmiot: Chemia

Postautor: Ignatius » 2015-03-24, 07:50

sharkinator pisze:Proszę o poradę, bo ważą się moje losy w szkole.

Do końca roku szkolnego jestem na zastępstwie za panią X, która we wrześniu chyba urodziła dziecko. Uczniowie, nauczyciele, a nawet dyrekcja (!) twierdzą, że jestem dużo lepszym nauczycielem od poprzedniczki, która była chodzącym nieszczęściem - zero dyscypliny na lekcji i wyników. Nie chcę być nieskromny, ale wychodzi że jestem lepszy :roll:

Okazuje się, że pani X chce wrócić do szkoły za rok od drugiego semestru na cały etat (czyli ja do wylotu po pierwszym półroczu). Co by było gdyby wróciła na pół etatu (czyli do końca roku mamy oboje po 1/2)? Czy wtedy dyrekcja w jeszcze kolejnym roku musi dzielić nam etat na dwie części, czy mogłaby zostawić lepszego na cały etat?

Denerwuje mnie, że osoba która nie nadaje się do pracy w szkole i która się w niej męczy tak kurczowo trzyma się tej roboty. I dlaczego nie można wyrzucić nieefektywnego nauczyciela?!

Niestety nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości. Możesz być nawet bardzo dobrym nauczycielem (z tytułem profesora oświaty), ale przepisy są jednoznaczne. Po powrocie pani X twoja umowa wygaśnie.

Awatar użytkownika
sharkinator
Przedmiot: geografia, przyroda, wychowanie fizyczne

Postautor: sharkinator » 2015-03-24, 17:08

A jeśli wróci na 1/2 etatu i dyrekcja podpisze ze mną umowę na drugie 1/2 etatu to co wtedy? Kogo zostawią na następny rok szkolny, skoro pani X nie będzie już pod ochroną z racji macierzyńskiego?

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2015-03-24, 17:18

Jesteś zatrudniony od-do
A ta pani?
Nie łudź się
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Melizabeth
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Postautor: Melizabeth » 2015-03-24, 17:20

To zależy jak będziecie pracować. Trudno już dziś powiedzieć o czymś, co ma się wydarzyć za rok. Może pani po urlopie wypoczęła, nabrała chęci do pracy... Twoje szanse powinny mimo wszystko wzrosnąć.

Wróć do „Prawo oświatowe”