Umowa o pracę

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Jethro Tull

Re: Umowa o pracę

Postautor: Jethro Tull » 2008-04-22, 19:14

bedr pisze:Zanim zadam pytanie, opiszę swoją sytuację.
W mojej obecnej szkole pracuję kilka lat. Otrzymawszy status nauczyciela kontraktowego, dostałam umowę na czas nieokreślony. Późnej odbyłam kolejne staże i uzyskałam stopień nauczyciela mianowanego i dyplomowanego. Jednak wciąż mam umowę o pracę a nie w oparciu o mianowanie (przez cały czas miałam etat). Kiedy zapytałam o to dyrektora, odparł, że w moim przypadku zmiana umowy nie jest konieczna, bo jak jestem nauczycielem mianowanym, to tak będę traktowana jakby umowa była o mianowanie. Wtedy uwierzyłam, teraz mam wątpliwości. Czy słusznie? Co np. w sytuacji kiedy nie będzie etatu - mogę być skierowana na uzupełnienie do innej szkoły? a co gdybym dostała wypowiedzenie - odprawa 3 mies. czy 6-cio mies? Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam.

dyrektor ma rację ale zapomniał o jednym
art 10 ust. 5a. Stosunek pracy nawiązany na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony przekształca się w stosunek pracy na podstawie mianowania z pierwszym dniem miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym:

1) nauczyciel uzyskał stopień nauczyciela mianowanego, o ile spełnione są warunki określone w ust. 5;

2) w przypadku nauczyciela mianowanego lub dyplomowanego w czasie trwania umowy o pracę zostały spełnione warunki, o których mowa w ust. 5.

5b. Przekształcenie podstawy prawnej stosunku pracy, o którym mowa w ust. 5a, potwierdza na piśmie dyrektor szkoły.

Innymi słowy mówiąc, dyrektor powinien na piśmie potwierdzić, że umowa na czas nieokreślony przekształciła się z określonym w tym piśmie dniem w stosunek pracy na podstawie mianowania

oola1
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: oola1 » 2008-04-23, 20:31

jestem nauczycielem dyplomowanym z 25 letnim stazem pracy WF mam umowe na czas nieokreslony dzis dostałam przydział czynnosci 16 WF i 2 godz wych do zycia w rodzinie czy ktos mi powie czy to zgodne z prawem przedmiot wych do zycia w rodzinie jest dodatkowym przygotowaniem tzn kurs 250 godz????????????????

oola1

Postautor: oola1 » 2008-04-23, 20:40

a jeszcze pragne dodac ze moj były stazysta obecnie nauczyciel mianowany ze stazem 6 lat ma 20 godz wf bardzo prosze o pomoc OLA

oola1

Postautor: oola1 » 2008-04-23, 20:49

JESZCZE PRAGNE DODAC ZE SA JESZCZE ZATRUDNIANI W MOJEJ SZKOLE DWOJE NAUCZYCIELI Z INNEJ SZKOŁY JEDEN 5/18 DRUGI 2/18 ktorzy w innych szkołach maja pełne etaty OLA

otaka

Postautor: otaka » 2008-04-23, 21:31

dzis dostałam przydział czynnosci 16 WF i 2 godz wych do zycia w rodzinie czy ktos mi powie czy to zgodne z prawem przedmiot wych do zycia w rodzinie jest dodatkowym przygotowaniem tzn kurs 250 godz?

Wyraziłaś się nieprecyzyjnie, więc mogę się jedynie domyślać. Wygląda na to, że nie masz kwalifikacji do nauczania nowego przedmiotu i musisz ukończyć kurs, a jest ci to nie na rękę? Czy dobrze zrozumiałam?
otaka

oola1

Postautor: oola1 » 2008-04-24, 16:03

mam kurs wychowanie do zycia w rodzinie 250 godz ale nie sa to studia podyplomowenatomiast ukonczyłam AWF w krakowie ola

oola1

Postautor: oola1 » 2008-04-24, 16:38

czy to oznacza ze nie mam pełnego etatu??????????????

Paweł Ł.

Postautor: Paweł Ł. » 2008-04-24, 18:46

oola1 pisze:a jeszcze pragne dodac ze moj były stazysta obecnie nauczyciel mianowany ze stazem 6 lat ma 20 godz wf bardzo prosze o pomoc OLA

Czyli twoja dyrka robi co chce. U mnie w szkole jest 4!!! Wuefistów. Jeden ma 4h(plus jeszcze jakies inne przedmioty), drugi 4(podobnie jakies inne przedmioty), trzeci 9(dojeżdza sporo kilometrów) i ja 16 plus jakieś dwie godziny dodatkowe(też dojeżdzam około 30 kilometrów), żeby etat uzupełnić. Gdzie tu logika. Widać, że wf jest u nas w kazamatach. Daje sobie spokój. Nie chcę pracować, chcę robić konkretną robotę z moimi uczniami na dodatkowych zajęciach. Jak widać dyrekcja woli pododawać godzinki, zeby koleżaneczki miały więcej godzin. Dlatego daje sobie spokój. CHora szkoła...

Co do porozumienia stron. Z dyktaturą sie nie dogadasz, a 5 nauczycieli nic nie zrobi, kiedy 40 paru sie boi wychylic.. i dyrka dalej będzie sie panoszyć na swoim stanowisku...

oola1

Postautor: oola1 » 2008-04-24, 19:28

czyli to prawda mam niepełny etat mysle inaczej pozwe do sadu rodzicow mam za soba

oola1

Postautor: oola1 » 2008-04-24, 19:30

to nie tak ja pracuje w tej szkole 25 lat i ucze juz drugie pokolenie i wiem co to asertywnosc ola

mancia
Przedmiot: Religia

Postautor: mancia » 2008-06-12, 13:18

Proszę o pomoc. Jakie mogą być konkretne powody żeby nie zatrudnić nauczyciela kontraktowego na czas nieokreślony? W naszej szkole jest tyle godzin religii , że jeden nauczyciel nie może ich prowadzić, zawsze więc potrzebny będzie drugi(w tym wypadku ja :wink: ) A dyr ciągle podpisuje ze mną umowę na rok ze względów organizacyjnych(sobie tylko znanych...). Jutro wybieram się na rozmowę w tej sprawie i chciałabym wiedzieć jak się bronić. Czy taką umowę można anulować?
Pani dyr twierdzi, że aby podpisać umowę na czas określony musi być zatrudnienie na cały etat. Czy to prawda?

ukasz94
Przedmiot: Informatyka

Nauczyciel zatrudniony na podstawie kodeksu pracy

Postautor: ukasz94 » 2008-06-17, 21:50

Pracuje jako nauczyciel zatrudniony na podstawie kodeksu pracy za zgodą kuratora
mam umowę do 20.06 w międzyczasie ukończyłem studia podyplomowe z pedagogiki dzięki czemu uzyskałem uprawnienia do pracy czy mogę liczyć na przedłużenie umowy na wakacje czy dopiero od nowej umowy

AnnaAnna

Postautor: AnnaAnna » 2008-06-18, 18:13

Jeśli pracujesz na podstawie kodeksu pracy to ( szkoła prywatna??) mało prawdopodobne żeby ktos Ci teraz dał nową umowę.
Ja tez mam umowę o kodeks pracy do 31 sierpnia a mimo to jutro spodziewam sie wypowiedzenia...
Poczytaj troche forum to zobaczysz jaka polityka panuje w szkołach , szczególnie prywatnych...
tak czy inaczej powodzenia!

wawrzynek1

Postautor: wawrzynek1 » 2008-06-19, 07:32

Ja pracuje jako nauczyciel języka angielskiego za uznaniem kwalifikacji przez kuratorium. Jestem na 3 roku studiów. W tym roku mam umowe do 31 sierpnia. Jednak dowiedziałam sie tydzien temu, ze w trakcie wakacji musze pojawiac sie w szkole i pani dyrektor znajdzie mi robote ;/. Jak to możliwe skoro zatrudniona jestem jako osoba pełniąca obowiązki nauczyciela a teraz skoro nie ma uczniów to mam podobno siedziec za sekretarke. Prosze o rade!!

AnnaAnna

Postautor: AnnaAnna » 2008-06-19, 14:55

WAWRZYNKU
Przeczytaj dokładnie swoją umowę, bo w mojej jest wyrażnie napisane,że przysługują mi tylko cztery tygodnie nieprzerwanego urlopu a w pozostałą cześć wakacji muszę byc do dyspozycji dyrektora jesli będzie miec dla mnie jakąś pracę!

Wróć do „Prawo oświatowe”