mpodem pisze:czy mam prawo do świadczeń socjalnych w tej drugiej szkole? (świadczenie urlopowe, bony na święta, itp.)
To zależy od regulaminu przyznawania świadczeń z funduszu socjalnego tej szkoły.
Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
mpodem pisze:czy mam prawo do świadczeń socjalnych w tej drugiej szkole? (świadczenie urlopowe, bony na święta, itp.)
bedr pisze:Proszę o pomoc w następującej sprawie: w maju podpisałam zgodę na ograniczenie ilości godzin. Dyrektor zwrócił się do organu prowadzącego o uzupełnienie etatu. Okazało się, że będą godziny z mojego przedmiotu w jednej ze szkół. W tej chwili te godziny mam już przyznane. I tu zaczyna sie problem: w drugiej szkole mam mieć osobną umowę a nie uzupełnienie etatu w ramach umowy w szkole macierzystej. Czy organ prowadzący ma prawo to zrobić? Czy też fakt, iż podpisałam zgodę na obnizkę godzin wytrąca mi wszystkie argumenty? Jethro Tull, może Ty pomożesz? Proszę i pozdrawiam
Art. 22. 1. Organ prowadzący szkołę może nałożyć na nauczyciela obowiązek podjęcia pracy w innej szkole lub szkołach i na tym samym lub - za jego zgodą - na innym stanowisku, w celu uzupełnienia tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych w wymiarze nie większym niż 1/2 obowiązkowego wymiaru zajęć. W wypadku niewyrażenia zgody nauczyciel otrzymuje wynagrodzenie za część obowiązkowego wymiaru zajęć.
bedr pisze:Jethro Tull, dziękuję za odpowiedź. A wracając do tematu... nauczyciel zatrudniony w niepełnym wymiarze nie ma np. prawa do urlopu, w razie zwolnienia dostanie mniejszą odprawę i to prawdopodobnie o to chodzi (niestety często jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze). Pocztą pantoflową dowiedziałam się, że ostanio nasz OP stosuję takie praktyki, a wielu dyrektorów dla świętego spokoju się temu podporządkowuje. Nie wiem, czy więcej mogę wywalczyć osobiście czy raczej jest to w gestii dyrektora?
bedr pisze:Przepraszam za skrót myślowy, miałam oczywiście na myśli urlop dla poratowania zdrowia. O tym, że ograniczenie dotyczy jednego roku - zgoda. Jeśli natomiast chodzi o wysokość odprawy przy zwolnieniu, to czytałam ostatnio, że za podstawę przyjmuje się pobory, które nauczyciel pobierał przed zwolnieniem; z tego wynika, że jeżeli ktoś pracuje w niepełnym wymiarze i np. na następny rok nie wyrazi zgody na zniżke godz. i zostanie zwolniony, to dostanie odprawę proporcjonalnie do tego co zarabiał, a nie 6xetat. Nie jest tak?