Utrata godzin

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

wilga
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Utrata godzin

Postautor: wilga » 2008-08-06, 23:45

mpodem pisze:czy mam prawo do świadczeń socjalnych w tej drugiej szkole? (świadczenie urlopowe, bony na święta, itp.)

To zależy od regulaminu przyznawania świadczeń z funduszu socjalnego tej szkoły.

wilga
Przedmiot: Matematyka

Postautor: wilga » 2008-08-06, 23:47

Ja poza uzupełnieniem etatu, miałam jeszcze parę godzin na odrębnej umowie i dostawałam świadczenia, ale proporcjonalnie do zatrudnienia.

bedr
Przedmiot: Informatyka

Postautor: bedr » 2008-08-22, 13:40

Proszę o pomoc w następującej sprawie: w maju podpisałam zgodę na ograniczenie ilości godzin. Dyrektor zwrócił się do organu prowadzącego o uzupełnienie etatu. Okazało się, że będą godziny z mojego przedmiotu w jednej ze szkół. W tej chwili te godziny mam już przyznane. I tu zaczyna sie problem: w drugiej szkole mam mieć osobną umowę a nie uzupełnienie etatu w ramach umowy w szkole macierzystej. Czy organ prowadzący ma prawo to zrobić? Czy też fakt, iż podpisałam zgodę na obnizkę godzin wytrąca mi wszystkie argumenty? Jethro Tull, może Ty pomożesz? Proszę i pozdrawiam :?

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-08-22, 15:26

bedr pisze:Proszę o pomoc w następującej sprawie: w maju podpisałam zgodę na ograniczenie ilości godzin. Dyrektor zwrócił się do organu prowadzącego o uzupełnienie etatu. Okazało się, że będą godziny z mojego przedmiotu w jednej ze szkół. W tej chwili te godziny mam już przyznane. I tu zaczyna sie problem: w drugiej szkole mam mieć osobną umowę a nie uzupełnienie etatu w ramach umowy w szkole macierzystej. Czy organ prowadzący ma prawo to zrobić? Czy też fakt, iż podpisałam zgodę na obnizkę godzin wytrąca mi wszystkie argumenty? Jethro Tull, może Ty pomożesz? Proszę i pozdrawiam :?

Propozycja obniżenia wymiaru jest w kompetencjach dyrektora i postąpił prawidłowo skoro nie ma godzin. Natomiast w kompetencji OP-u jest nałożenie obowiązku uzupełnienia etatu w innej szkole na podstawie art. 22 ust. 1 KN
Art. 22. 1. Organ prowadzący szkołę może nałożyć na nauczyciela obowiązek podjęcia pracy w innej szkole lub szkołach i na tym samym lub - za jego zgodą - na innym stanowisku, w celu uzupełnienia tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych w wymiarze nie większym niż 1/2 obowiązkowego wymiaru zajęć. W wypadku niewyrażenia zgody nauczyciel otrzymuje wynagrodzenie za część obowiązkowego wymiaru zajęć.

OP winien dać Ci pismo o nałożeniu obowiązku uzupełnienia etatu w innej szkole i kopię dyrektorowi tamtej szkoły. Nie jest to obowiązkiem OP-u by takie pismo dać ale bez sensu by nawiązywać umowę dodatkową w drugiej szkole skoro można właśnie uzupełnić etat. Idź do OP-u i pogadaj bo nie rozumiem dlaczego nie chcą dać pisma o uzupełnieniu tym bardziej, że sa takie możliwości.

bedr

Postautor: bedr » 2008-08-22, 21:34

Jethro Tull, dziękuję za odpowiedź. A wracając do tematu... nauczyciel zatrudniony w niepełnym wymiarze nie ma np. prawa do urlopu, w razie zwolnienia dostanie mniejszą odprawę i to prawdopodobnie o to chodzi (niestety często jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze). Pocztą pantoflową dowiedziałam się, że ostanio nasz OP stosuję takie praktyki, a wielu dyrektorów dla świętego spokoju się temu podporządkowuje. Nie wiem, czy więcej mogę wywalczyć osobiście czy raczej jest to w gestii dyrektora?

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-08-22, 21:53

bedr pisze:Jethro Tull, dziękuję za odpowiedź. A wracając do tematu... nauczyciel zatrudniony w niepełnym wymiarze nie ma np. prawa do urlopu, w razie zwolnienia dostanie mniejszą odprawę i to prawdopodobnie o to chodzi (niestety często jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze). Pocztą pantoflową dowiedziałam się, że ostanio nasz OP stosuję takie praktyki, a wielu dyrektorów dla świętego spokoju się temu podporządkowuje. Nie wiem, czy więcej mogę wywalczyć osobiście czy raczej jest to w gestii dyrektora?

a niby dlaczego zatrudniony w niepełnym wymiarze nie ma np. prawa do urlopu??? Ma takie same prawo i wymiar urlopu jak pełnozatrudniony nauczyciel.

Co do odprawy to też nie jest tak. Podpisanie zgody na ograniczenie zatrudnienia jest tylko na dany rok szkolny, zatem w przyszłym roku sytuacja zaczyna się od początku. Jak nie będzie godzin do pełnego etatu to propozycja ograniczenia lub jak godzin bedzie mniej niż 1/2 lub wcale to zwolnienie ale odprawa 6 miesięczna będzie Ci przysługiwała. Takie są własnie przywileje nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania, który mimo, że ma ograniczone zatrudnienie to nie traci wszystich uprawnień z tego tytułu.
Jednak nie możesz w okresie ograniczenia etatu skorzystać np z urlopu dla poratowania zdrowia, natomiast gdyby było to uzupełnienie w drugiej szkole wtedy mógłbyś.

Spróbuj pogadac z dyrkiem dlaczego OP nie chce dać skierowania do uzupełnienia etatu.

bedr

Postautor: bedr » 2008-08-22, 22:30

Przepraszam za skrót myślowy, miałam oczywiście na myśli urlop dla poratowania zdrowia. O tym, że ograniczenie dotyczy jednego roku - zgoda. Jeśli natomiast chodzi o wysokość odprawy przy zwolnieniu, to czytałam ostatnio, że za podstawę przyjmuje się pobory, które nauczyciel pobierał przed zwolnieniem; z tego wynika, że jeżeli ktoś pracuje w niepełnym wymiarze i np. na następny rok nie wyrazi zgody na zniżke godz. i zostanie zwolniony, to dostanie odprawę proporcjonalnie do tego co zarabiał, a nie 6xetat. Nie jest tak?

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-08-22, 22:37

bedr pisze:Przepraszam za skrót myślowy, miałam oczywiście na myśli urlop dla poratowania zdrowia. O tym, że ograniczenie dotyczy jednego roku - zgoda. Jeśli natomiast chodzi o wysokość odprawy przy zwolnieniu, to czytałam ostatnio, że za podstawę przyjmuje się pobory, które nauczyciel pobierał przed zwolnieniem; z tego wynika, że jeżeli ktoś pracuje w niepełnym wymiarze i np. na następny rok nie wyrazi zgody na zniżke godz. i zostanie zwolniony, to dostanie odprawę proporcjonalnie do tego co zarabiał, a nie 6xetat. Nie jest tak?

no tak bo wynagrodzenie zasadnicze jest przecież proporcjonalne stąd też odprawa będzie niższa. Nie skumałem skrótu myślowego :-)
Spróbuj jak pisałem pogadac z dyrkiem dlaczego tak OP się ustawia. Może się uda by dali skierowanie

bedr

Postautor: bedr » 2008-08-22, 22:47

Dzięki, z dyrektorem na pewno pogadam, choć wątpię żeby to coś dało, tym bardziej, że on wcześniej wiedział, że są takie manewry ze strony OP i nic... :?

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-08-22, 22:51

szczerze mówiąc to dość dziwne praktyki OP-u. Zdaję sobie sprawę, że nie jest łatwo OP-om wyrobić się z subwencji oświatowej ale zapewniem, że na odprawy to kasa jest choćby w rezerwie, o którą może OP ubiegać się w MEN.
Powodzenia

bedr

Postautor: bedr » 2008-08-22, 22:58

Nie dziękuję, ale pewnie jeszcze sie odezwę po poniedziałku

jjolkaa

brak godzin - do JT

Postautor: jjolkaa » 2008-12-30, 13:42

Witam,
Od przyszłego roku bedzie problem z godzinami pewnego przedmiotu. Ja jestem nauczycielem kontraktowym z umową na czas nieokreślony i jest nauczycielka, uczaca tego samego przedmiotu, ktora nabyla uprawnienia emerytalne (ma 60 lat, wymagany staż pracy), ale o emeryturze nie mysli. Slyszalam, ze od 01.2009 maja sie zmienic przepisy i bedzie mozna przechodzic na emeryture bez rozwiazywania umowy o prace. Stad moje pytanie - jak dyrektor zachowa (powinien zachowac sie, by byc w zgodzie z prawem), kiedy zabraknie godzin do etatu dla wszystkich nauczycieli - mi da wypowiedzenie, czy ta nauczycielka z uprawnieniami emerytalnymi dostanie mniej godz. bo moze jednoczesnie pobierac swiadczenie emerytalne?? Bardzo prozse o odpowiedz.

Jethro Tull

Re: brak godzin - do JT

Postautor: Jethro Tull » 2008-12-30, 22:39

Jeśli ten zapis wejdzie w życie wtedy nauczyciel, który nabył prawo do emerytury nie będzie musiał rozwiązac stosunku pracy by z tego prawa skorzystać zatem dyrektor bedzie musiał wybrać przy braku godzin kogo chce zatrzymać.

jjolkaa

Postautor: jjolkaa » 2008-12-30, 23:05

Dziekuje - wiec dyrektor nie jest zobowiazany obciac godz. nauczycielowi, ktory nabyl uprawnienia emerytalne, tylko moze w zgodzie z prawem - zwolnic kontraktowego z art. 20 KN??
Moze niezbyt orientuje sie w prawie emerytalnym nauczycieli, ale ale wydaje mi sie, ze ten emerytowany nauczyciel finansowo nie stracilby ani grosza, prawda?? A ja niestety prace....:(

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-12-30, 23:20

Dyrektor może wybrać i albo dać godziny kontraktowemu albo temu co ma uprawnienia emerytalne.. Wola dyrektora

Wróć do „Prawo oświatowe”