kwalifikacje nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Irysek
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

egzaminator maturalny - kwalifikacje

Postautor: Irysek » 2012-09-27, 22:54

Witajcie,

zastanawiam się nad pewną kwestią i mam nadzieję, że rozwiejecie moje wątpliwości. Chodzi o to, że jestem nauczycielem języka angielskiego w gimnazjum. We wrześniu br. minęły trzy lata odkąd jestem zatrudniona w szkole. Mogę zatem złożyć wniosek o przyjęcie na szkolenie dla kandydatów na egzaminatorów okręgowych komisji egzaminacyjnych, co zamierzam właśnie uczynić. Oprócz uzyskania kwalifikacji z zakresu egzaminu gimnazjalnego chciałabym również ubiegać się o uzyskanie uprawnień odnośnie egzaminu maturalnego. I tu pojawia się moje pytanie: czy mimo posiadania uprawnień do nauczania języka angielskiego w szkole podstawowej i gimnazjum (tak jest napisane w suplemencie) z racji licencjatu filologii angielskiej (specjalność nauczycielska) oraz tytułu magistra również filologii angielskiej, z tym, że specjalność tłumaczeniowa (o kwalifikacjach do nauczania w suplemencie nie ma ani słowa) posiadam uprawnienia do nauczania języka angielskiego w szkołach gimnazjalnych czy też nie? Jak wiadomo, takowe wymagane są, aby móc zostać egzaminatorem maturalnym. Wydaje mi się, że mogę uczyć w szkołach gimnazjalnych, ale to jest tylko wydaje mi się, więc proszę o odpowiedź.

Irysek
Przedmiot: Język angielski

Re: kwalifikacje nauczyciela

Postautor: Irysek » 2012-09-27, 22:58

Oczywiście, chodzi mi o uprawnienia do nauczania w szkołach ponadgimnazjalnych.

Awatar użytkownika
lolkak
Przedmiot: Inne

Postautor: lolkak » 2012-10-07, 21:14

Czy kończąc Kulturoznawstwo sp Wiedza o Kulturze będę mieć kwalifikacje do nauczania WOKu? Rozumiem,że ewentualne szanse mam po mgr,bo po licencjacie nie ma pracy w Liceum a tylko tam jest woK.
You'll never walk alone!!

isaveta
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: isaveta » 2012-10-28, 23:31

Witam!
Bardzo proszę o wyjaśnienie, bo się trochę pogubiłam w przepisach. Mam następujący problem: ukończyłam studia na kierunku pedagogika opiekuńczo-wychowawcza i studia podyplomowe na kierunku nauczanie początkowe, czy mam kwalifikacje do pracy w przedszkolu, i co wtedy z awansem zawodowym (jestem nauczycielem dyplomowanym)?

Będę wdzięczna za odpowiedź :D

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-10-29, 06:31

Możesz uczyć w zerówce lub w klasach początkowych. Nie masz uprawnień do pracy w przedszkolu. A awans robisz, jest on niezależny od kwalifikacji i studiów. A na jakim szczebelku jesteś? Masz mianowanego?
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

szaaania
Kto: student

Postautor: szaaania » 2012-11-21, 11:09

A ja mam taki problem : Ukończyłam licencjat z dziennikarstwa i komunikacji społecznej, magisterskie studia z filologii polskiej spec. dziennikarska, ponieważ nauczycielskiej nie mogłam [to był program uzupełniający, nie od podstaw] i kurs pedagogiczny roczny w trakcie. Wystarczy to, aby uczyć w podstawówce i gimnazjum? Czy powinnam zrobić studia podyplomowe polonistyczne, aby potencjalni dyrektorzy w ogóle rozważyli moją kandydaturę? Każdy mówi co innego. W Centrum Edukacji Nauczycieli powiedzieli, że nie ma problemu, mój dziekan natomiast twierdził, że mam zbyt mało godzin i żadna szkoła mnie nie przyjmie. Wie ktoś coś na ten temat...?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2012-11-21, 19:47

szaaania pisze:mój dziekan natomiast twierdził, że mam zbyt mało godzin i żadna szkoła mnie nie przyjmie.
To chyba wie , co mówi.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

szaaania

Postautor: szaaania » 2012-11-22, 10:19

Wydaje mi się, że ludzie pracujący w Centrum Edukacji Nauczycieli mają większą wiedzę na ten temat.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2012-11-22, 21:14

A ludzie w KO???
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

AnNow

Nauczanie po zarządzaniu?

Postautor: AnNow » 2013-01-15, 08:28

Obecnie jestem na studiach II stopnia kierunek ZARZĄDZANIE, specjalność: Psychologia w Zarządzaniu. Czy po takim kierunku i zrobieniu odpowiedniej podyplomówki (jakiej?) mogę uczyć w szkole?
Orientuje się ktoś jak to jest?

ehhe
Przedmiot: Geografia

Postautor: ehhe » 2013-01-22, 20:41

Mam następujący problem:

studiuję geografię (IV rok) i chciałbym uczyć w szkole, dlatego wybieram się na studia podyplomowe, aby uzupełnić kwalifikacje o przygotowanie pedagogiczne. W programie studiów na różnych uczelniach oferujących taki kurs jednym z przedmiotów jest dydaktyka ogólna.

Tymczasem ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 12 marca 2009 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli mówi:

przygotowanie pedagogiczne — należy przez to rozumieć nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu psychologii, pedagogiki i dydaktyki szczegółowej, nauczanych w wymiarze nie mniejszym niż 270 godzin w powiązaniu z kierunkiem (specjalnością) kształcenia oraz pozytywnie ocenioną praktyką pedagogiczną — w wymiarze nie mniejszym niż 150 godzin.

Ale przecież na żadnym kursie nikt mi nie zorganizuje dydaktyki geografii - wszędzie jest ogólna.

Owszem, na moim wydziale jest blok pedagogiczny, ale trzeba go zaczynać już na 1 roku studiów. Składałem podanie bo dziekan powiedziała, że mogę zrobić odpłatnie na magisterce cały taki blok, ale potem nie wyraziła zgody, bo zmienia się program od przyszłego roku.

Dlatego chce robić taki kurs na innej uczelni, ale wszędzie ta dydaktyka ogólna, a nie szczegółowa... Nie będzie to potem stwarzać problemów?

calkacalka
Przedmiot: Matematyka

Kurs pedagogiczny

Postautor: calkacalka » 2013-01-28, 11:51

Dzień dobry. W czerwcu tego roku kończę studia magisterskie z matematyki stosowanej w finansach i bankowości, w październiku rozpoczęłam kurs pedagogiczny aby uzyskać kwalifikacje do nauczania matematyki w szkole. Kurs ten trwa 3 semestry (po uzyskaniu tytułu mgr pozostanie mi 1 semestr kursu do zaliczenia). Moje pytanie brzmi czy mogę starać się o pracę w szkole (od września tego roku) będąc w trakcie trwania tego kursu czy dopiero po jego zakończeniu? Z góry dziękuję za pomoc.

krokodyl_odpada
Przedmiot: Ekonomia

Postautor: krokodyl_odpada » 2013-01-30, 22:49

możesz się starać w trakcie

tusia25

Postautor: tusia25 » 2013-02-08, 17:33

Witam, mam pytanie kończyłam studia na kierunku pedagogika - specjalność praca socjalna. W czasie studiów miałam praktyki pedagogiczne - 150h i zawodowe pod kątem pracy socjalnej -150h. następnie zrobiłam studia podyplomowe z edukacji wczesnoszkolnej - godziny praktyk 30 godz. Moje pytanie brzmi czy posiadam przygotowanie pedagogiczne?? Na uczelni mówią, że tak jednak ostatnio potencja,ny pracodawca miała wątpliwości.... Sprawdzałam wykaz przedmiotów na studiach z przygotowania pedagogicznego - wszystki miałam w takiej samej lub większej ilosci godzin.

krokodyl_odpada
Przedmiot: Ekonomia

Postautor: krokodyl_odpada » 2013-02-16, 12:15

Poszukaj sobie Rozporządzenia w sprawie kwalifikacji nauczycieli. Tam jest napisane ile godzin przedmiotów powinnaś mieć na studiach (minimum 270 psychologii, pedagogiki i dydaktyki)
i najważniejsze "w powiązaniu z kierunkiem kształcenia".

Czyli pedagogika psychologia itd z studiów mgr mogą być nie uznawane przez pracodawcę jako powiązane z kierunkiem kształcenia.

Wróć do „Prawo oświatowe”