Witajcie,
zastanawiam się nad pewną kwestią i mam nadzieję, że rozwiejecie moje wątpliwości. Chodzi o to, że jestem nauczycielem języka angielskiego w gimnazjum. We wrześniu br. minęły trzy lata odkąd jestem zatrudniona w szkole. Mogę zatem złożyć wniosek o przyjęcie na szkolenie dla kandydatów na egzaminatorów okręgowych komisji egzaminacyjnych, co zamierzam właśnie uczynić. Oprócz uzyskania kwalifikacji z zakresu egzaminu gimnazjalnego chciałabym również ubiegać się o uzyskanie uprawnień odnośnie egzaminu maturalnego. I tu pojawia się moje pytanie: czy mimo posiadania uprawnień do nauczania języka angielskiego w szkole podstawowej i gimnazjum (tak jest napisane w suplemencie) z racji licencjatu filologii angielskiej (specjalność nauczycielska) oraz tytułu magistra również filologii angielskiej, z tym, że specjalność tłumaczeniowa (o kwalifikacjach do nauczania w suplemencie nie ma ani słowa) posiadam uprawnienia do nauczania języka angielskiego w szkołach gimnazjalnych czy też nie? Jak wiadomo, takowe wymagane są, aby móc zostać egzaminatorem maturalnym. Wydaje mi się, że mogę uczyć w szkołach gimnazjalnych, ale to jest tylko wydaje mi się, więc proszę o odpowiedź.