Urlop dla poratowania zdrowia

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

majak
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Re: Urlop dla poratowania zdrowia

Postautor: majak » 2008-11-17, 15:51

Witam, wszystkich... przeczytalam caly temat i nie znalazlam odpowiedzi na pytanie czy "dyrektor musi udzielic urolpu w termine okreslony w orzeczeniu lekarskim" ?

Pytam bo dyrektor w mojej szkole stwierdzil, ze nie moze mi udzielic takiego urlopu (?) A mam zaswiadczenie od lekarza na 6mcy urolpu zaczynajac od II polrocze tego roku...

co powinnam teraz zrobic, do kogo sie zwrocic ?

edzia

Postautor: edzia » 2008-11-17, 16:16

Jeśli spełniasz warunki, to dyrektor nie może odmówić. Musi udzielić urlopu w terminie określonym w orzeczeniu. Ale ten termin nie może być "od II półrocza" i "na 6 miesięcy". Chyba, że tylko tak napisałaś, a w orzeczeniu jest od - do.

majak

Postautor: majak » 2008-11-17, 16:27

edzia pisze:Jeśli spełniasz warunki, to dyrektor nie może odmówić.

Oczywiscie w orzeczeniu jest data od/do :)
A czy jest na to jakas podstawa prawna, bo wczytuje sie w KN i jest tam wzmianka o tym, ze dyrektor musi zapewnic poprawna ogranizacje pracy w szkole (mniej wiecej - to nie jest cytat pisze z pamieci)

edzia

Postautor: edzia » 2008-11-17, 16:35

Jest na to podstawa prawna:
Art. 73. 1. Nauczycielowi zatrudnionemu w pełnym wymiarze zajęć na czas nieokreślony, po przepracowaniu co najmniej 7 lat w szkole, dyrektor szkoły udziela urlopu dla poratowania zdrowia, w celu przeprowadzenia zaleconego leczenia, w wymiarze nieprzekraczającym jednorazowo roku, z zastrzeżeniem ust. 2.

"udziela" - a nie: "może udzielić".

Dyrektor może jednak odwoływać się od treści orzeczenia:
§ 4. 1. Nauczyciel lub dyrektor szkoły zatrudniającej nauczyciela może, w terminie 14 dni od dnia otrzymania orzeczenia, wnieść odwołanie od jego treści wraz z uzasadnieniem.

majak

Postautor: majak » 2008-11-17, 16:47

Witam, ponownie...

znalazlam takie cos: http://www.kuratorium.krakow.pl/user/2/ ... owania.doc

w ktorym to tekscie jest napisane:
Lekarz ubezpieczenia zdrowotnego ma upoważnienie wyłącznie do orzekania o potrzebie udzielenia urlopu dla poratowania zdrowia oraz o wymiarze tego urlopu. Nie posiada natomiast nadanego ustawą uprawnienia do wskazania daty rozpoczęcia urlopu.

Wyłączne kompetencje w tym zakresie posiada dyrektor szkoły lub placówki, który powinien udzielić zaleconego urlopu dla poratowania zdrowia bez zbędnej zwłoki, jednakże z uwzględnieniem konieczności zapewnienia prawidłowego funkcjonowania placówki.

Czy to sa informacje "przeterminowane" :) ?

edzia

Postautor: edzia » 2008-11-17, 17:04

W orzeczeniu lekarz ma prawo wskazać termin "od - do".

qwerty1976

urlop dla poratowania zdrowia

Postautor: qwerty1976 » 2008-12-19, 09:00

Witam!
W połowie stycznia kończy mi się roczny urlop dla poratowania zdrowia. Nie chcę wracać do pracy, a wychowawczy nie wchodzi w rachubę. Co robić? Czy te pięć miesięcy kontynuować zwolnieniem lekarskim. Wiem, że dyrektor zatrudnił kogoś na moje miejsce na rok, tak więc jemu też nie jest na rękę, abym wróciła. Może ktoś podpowie mi jakieś rozwiązanie. Mam synka, który będzie miał operację i co najmniej tygodniowy pobyt w szpitalu. Pozdrawiam

edzia

Postautor: edzia » 2008-12-21, 15:20

qwerty1976 pisze:Nie chcę wracać do pracy, a wychowawczy nie wchodzi w rachubę. Co robić?
To chyba nie ma innego wyjścia. Jeszcze jest możliwość wzięcia urlopu bezpłatnego. A zwolnienie lekarskie przez pięć miesięcy? Chyba przesadziłaś. Na czas opieki nad synkiem możesz wziąć zwolnienie lekarskie (opieka).

apa
Przedmiot: Muzyka

2 szkoły a urlpo dla poratowania zdrowia

Postautor: apa » 2009-01-03, 15:28

Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy przysługuje mi urlop dla poratowania zdrowia skoro pracuję 10 lat bez przerwy z dwóch szkołach na pół etatu oczywiście na czas nieokreślony? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. W Karcie Nauczyciela w art.73 jest mowa o pracy w pełnym wymiarze godzin na czas nieokreślony przez 7 lat, ale nie ma nic na temat czy to ma być jeden zakład pracy czy też może być dwa. Bardzo dziękuję za wszelkie informacje na ten temat i jeżeli to możliwe o źródła.

Jethro Tull

Re: 2 szkoły a urlpo dla poratowania zdrowia

Postautor: Jethro Tull » 2009-01-03, 20:20

UPZ może zostać udzielony nauczycielowi, który w momencie orzeczenia o potrzebie UPZ przez lekarza pracuje w pełnym wymiarze. Jesli nie pracujesz w żadnej ze szkoł w pełnym wymiarze nie możesz skorzystać z UPZ

bella
Przedmiot: Język polski

Postautor: bella » 2009-01-06, 11:11

Witam, przebywam na urlopie dla poratowania zdrowia. Jestem nauczycielem mianowanym. W styczniu otrzymałam na konto pensję o kilkaset złotych niższą od tej, którą otrzymywałam w poprzednich miesiącach, mając "goły" etat. Nie miałam żadnych dodatków do pensji poza wysługą lat. Czy to możliwe, że na urlopie straciłam nagle kilkaset złotych, czy też ktoś źle naliczył mi pensję? Bardzo proszę o odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 2009-01-24, 00:44 przez bella, łącznie zmieniany 1 raz.

edzia

Postautor: edzia » 2009-01-06, 15:23

bella pisze:Czy to możliwe, że na urlopie straciłam nagle kilkaset złotych, czy też ktoś źle naliczył mi pensję?
Nie mogłaś stracić tyle, powinnaś mieć ok. 1500 zł (zależy jeszcze od lat stażu pracy). Więc albo to pomyłka (w co wątpię), albo jest inny powód - trzeba to w księgowości wyjaśnić.

fruzia

Postautor: fruzia » 2009-01-11, 11:00

Dokładnie - na urlopie zdrowotnym dostajesz 100% gołej pensji - jedynie z dodatkiem stażowym. Księgowa pewnie policzyła średnią z 12 ostatnich miesięcy i stąd ta rozbieżnośc. Mogła też policzyc 80% jako zwolnienie lekarskie.

amik2007

Postautor: amik2007 » 2009-01-16, 11:11

Witam. Pozwolę sobie wrócić do pytania zadanego przez ainkę. Pracuję w szkole nieprzerwanie od 1995 roku, mam cały etat i umowę na czas nieokreślony. W tym czasie byłam na następujących zwolnieniach:
wrzesień 1997 - 22 luty 1998 (zw. lek i urlop macierzyński i uzupełniający)
5 maja 2002 - 3 marca 2003 (zw. lek. i urlop macierzyński i uzupełniający)
3 marca 2003 - 31 sierpnia 2004 (urlop wychowawczy)
4 miesiące zw. lekarskiego w roku 2007
marzec 2008 - styczeń 2009 (zw. lek. i urlop macierzyński i uzupełniający).
Daje to w sumie 3,5 roku urlopów i zwolnień.
22 stycznia kończy mi się urlop macierzyński. Niestety wróciła choroba i lekarz wystawił wniosek o urlop na poratowanie zdrowia. Dyrektor przyjął wniosek, niestety radca prawny w gminie odrzuca go, motywując zapisem w KN o 7 - letnim nieprzerwanym stażu pracy... Co o tym sądzicie? Jakie kroki podejmować, jeśli dostanę pismo o odrzuceniu wniosku? Czy radca prawny ma rację? Proszę zwłaszcza Jethro Tull o wyrażenie opinii!

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2009-01-16, 11:54

amik2007 pisze:Witam. Pozwolę sobie wrócić do pytania zadanego przez ainkę. Pracuję w szkole nieprzerwanie od 1995 roku, mam cały etat i umowę na czas nieokreślony. W tym czasie byłam na następujących zwolnieniach:
wrzesień 1997 - 22 luty 1998 (zw. lek i urlop macierzyński i uzupełniający)
5 maja 2002 - 3 marca 2003 (zw. lek. i urlop macierzyński i uzupełniający)
3 marca 2003 - 31 sierpnia 2004 (urlop wychowawczy)
4 miesiące zw. lekarskiego w roku 2007
marzec 2008 - styczeń 2009 (zw. lek. i urlop macierzyński i uzupełniający).
Daje to w sumie 3,5 roku urlopów i zwolnień.
22 stycznia kończy mi się urlop macierzyński. Niestety wróciła choroba i lekarz wystawił wniosek o urlop na poratowanie zdrowia. Dyrektor przyjął wniosek, niestety radca prawny w gminie odrzuca go, motywując zapisem w KN o 7 - letnim nieprzerwanym stażu pracy... Co o tym sądzicie? Jakie kroki podejmować, jeśli dostanę pismo o odrzuceniu wniosku? Czy radca prawny ma rację? Proszę zwłaszcza Jethro Tull o wyrażenie opinii!

Okres siedmioletniej pracy w szkole, warunkujący udzielenie nauczycielowi urlopu dla poratowania zdrowia, musi przypadać bezpośrednio przed datą rozpoczęcia urlopu. Oznacza to, że w dacie rozpoczynania urlopu dla poratowania zdrowia nauczyciel powinien legitymować się nieprzerwanym co najmniej 7 - letnim stażem pracy w szkole. Do okresu tego wlicza się również okresy czasowej niezdolności nauczyciela do pracy wskutek choroby lub urlopu innego niż urlop wypoczynkowy, trwające łącznie nie dłużej niż 6 miesięcy. Jeśli zaś okresy nieobecności nauczyciela w pracy z powyższych powodów trwają dłużej niż 6 miesięcy, to wówczas wymagany okres pracy wydłuża się o okresy nieobecności przekraczające 6 miesięcy.

Wróć do „Prawo oświatowe”