kwalifikacje nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Piotr89
Przedmiot: Historia, WOS, Przysposobienie obronne

Zapytanie o kwalifikacje

Postautor: Piotr89 » 2013-04-27, 09:40

Witam
Mam problem tego typu: ukończyłem studia licencjackie o specjalności nauczycielskiej Historia i WOS. Jestem aktualnie na studiach magisterskich na kierunku Pedagogika o spec. edukacja dla bezpieczeństwa w ramach tej specjalności mam obowiązkową praktykę zawodową w wymiarze 80h Nikt nie potrafi mi na Uniwersytecie udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: Czy będę mógł uczyć tego przedmiotu w szkole?
Specjalność moja nie jest nauczycielska więc mam wątpliwości, co prawda w ramach tej specjalności jest metodyka i dydaktyka edukacji dla bezpieczeństwa, ale nie ma praktyk pedagogicznych tylko zawodowe w: Policji, Wojsku, ZK bądź można w ponoć też w szkole. Tylko czy wymiar godzin i typ praktyk (zawodowa, a nie pedagogiczna) nie budzi zastrzeżeń?

buzok
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Re: kwalifikacje nauczyciela

Postautor: buzok » 2013-04-27, 11:46

Witam
Najbardziej kompetentnym zrodlem wiedzy na ten temat bedzie kuratorium lub wydział edukacji w twoim miescie.
Tak wiec gon do tych instytucji...
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-04-29, 21:58

Nawet protekcja nie pomoże, jeśli doszłoby do jakikolwiek ruchów kadrowych - Ty i tak jesteś na wygranej pozycji. Szkoła to nie jest prywatna firma czy poletko dyrektora.

Odnośnie drugiej części pytania - nie potrafię się wypowiedzieć.
"My wish is world's command"

madusia
Przedmiot: Biologia

Postautor: madusia » 2013-05-03, 22:12

Witam mam ukończone studia magisterskie na technologii żywności oraz od września rozpocznę trzeci semestr na studiach podyplomowych z chemii. Mam pytanie czy mogę mieć uznane kwalifikacje do nauczania chemii w gimnazjum?

monica

kwalifikacje nauczycieli

Postautor: monica » 2013-07-06, 17:45

Czy w klasie III szkoły podstawowej można wydzielić 5 godzin edukacji polonistycznej i przydzielić je poloniście bez kwalifikacji do nauczania w klasach młodszych. W rozporządzeniu podane są edukacje, które można przydzielić innemu nauczycielowi, nie pojawiła się tam edukacja polonistyczna. Moim zdaniem takie działanie dyrektora jest niezgodne z prawem. Chyba, że się mylę? Bardzo proszę o odpowiedź.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-07-06, 17:52

Moim zdaniem w świetle zaleceń realizacji PP - NIE. Natychmiast bym to pytanie skierowała do najbliższego KO.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2013-07-06, 18:50

monica pisze:Moim zdaniem takie działanie dyrektora jest niezgodne z prawem.

Moim też.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-07-06, 18:56

Nie, edukacji polonistycznej nie można wydzielić. Jest to niezgodne z PP, z siatką godzin. Ciekawe, jak to ma się do rozliczenia godzin EW w całym cyklu nauczania? Żaden program tego nie przewiduje.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-07-06, 19:01

No i.. monica, teraz Twój ruch :twisted:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

monica

Postautor: monica » 2013-07-08, 14:01

Dziękuję, upewniłyście mnie, że miałam rację. Teraz pozostaje problem, co z tym zrobić. Nie brakuje mi godzin do etatu, ale szkoda mi moich dzieciaków, bo z pewnością coś na tym stracą. Dotąd na edukację polonistyczną przeznaczałam trochę więcej czasu, jeśli zaszła taka potrzeba. Mogłam trochę pomanewrować mając wszystkie zajęcia z nimi. Współpraca z polonistką, zważywszy na jej trudny charakter będzie niemożliwa. Nie wiem, jak oddzielę choćby edukację społeczno - przyrodniczą. Łatwo nie będzie...

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-07-08, 14:27

Inna sprawa dotyczy kasy. Jak polonistka będzie miała płacone skoro nie ma kwalifikacji do EW?
Zawsze kasa jest silnym atutem. :wink:
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

ninax1
Kto: student
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: ninax1 » 2013-08-31, 16:18

Niestety nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie na forum dlatego pomóżcie
Aktualnie skonczyłam studia lic + mgr z wychowania fizycznego, dodatkowo zrobiłam lic z geografii. (miałam praktyki pedagogiczne w podst i gimn) Czy mogę uczyć geografii w liceum? Wiem że najłatwiej byłoby gdybym miała podyplomówke, ale jak zobaczyłam ten program to się przeraziłam. Zakres materiału jest bardzo ubogi a daje pełne możliwości naucznia przedmiotu w gimn i lic. Bardzo mnie to nurtuje bo nie wiem czy mam isc na mgr z geografii czy jest w ogóle sens.

ninax1

Postautor: ninax1 » 2013-09-02, 16:14

hej pomoże ktoś??

ninax1

kwalifikacje

Postautor: ninax1 » 2013-09-18, 15:48

Osoby które chciałyby pomóc w analizie uprawnień nauczania proszę o kontakt na priv

glamourbjb
Przedmiot: Matematyka

kwalifikacje nauczyciela w szkole podstawowej

Postautor: glamourbjb » 2014-01-02, 18:12

Witam, 
mam licencjat z matematyki i informatyki nauczycielskiej (i całe przygotowanie do nauczania matematyki w szkole podstawowej ), ale żeby uczyć w szkole muszę mieć magistra (albo być w trakcie magisterki). Czy muszę robić magisterkę z matematyki czy mogę wybrać coś zupełnie innego (np. animację kultury, bezpieczeństwo narodowe itp.)? Dodam, że interesuje mnie nauczanie jedynie w szkole podstawowej. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Wróć do „Prawo oświatowe”