Rozwiązanie umowy o prace

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Rozwiązanie umowy o prace

Postautor: vuem » 2009-06-18, 21:23

Witam,

Przeczytałem cały wątek i ogólnie wiem w czym rzecz, potrzebuje odpowiedzi na nieco bardziej szczegółowe pytanie, a więc:

Nauczyciel kontraktowy, umowa na czas nieokreślony, która chce wypowiedzieć.
Wiem, że ponieważ jest już czerwiec z rozwiązania umowy z zachowaniem 3-miesięcznego okresu wypowiedzenia nici. Jak rozumiem, nie ma opcji, że wypowiadam 19 czerwca i 19 września kończę, bo przecież rok szkolny jest w określonych terminach.

Wiem, że mogę to zrobić za porozumieniem stron.

Załóżmy natomiast pesymistyczny scenariusz, że dyrekcja nie wyrazi na to zgody.

Co wtedy?

Co złego może mnie spotkać, bo we wrześniu do pracy tam nie wrócę.

Czy rozwiązanie umowy ze skutkiem natychmiastowym i wtedy ryzykuję "niepłatne wakacje"? Jest taka możliwość? Jakie w ogóle scenariusze muszę brać pod uwagę?

Mam nadzieję, że nie tracę prawa do "wakacyjnego".

We wrześniu podejmuję prace w innej szkole i nie chciałbym przede wszystkim namieszać sobie w papierach, bo chcę jak najszybciej zacząć staż na mianowanego.

Bardzo proszę o podzielenie się wiedza i doświadczeniem;)

Pozdrawiam serdecznie:)

edzia

Postautor: edzia » 2009-06-18, 21:45

vuem pisze:Wiem, że mogę to zrobić za porozumieniem stron.

Załóżmy natomiast pesymistyczny scenariusz, że dyrekcja nie wyrazi na to zgody.

Co wtedy?
Raczej się zgodzi - po co komu pracownik, który nie chce pracować? Poza tym jest teraz dobry okres na ruchy kadrowe, lepszy, niż np. w połowie roku szk.

Prawa do urlopu nie tracisz, wynagrodzenia za urlop też nie.

Po prostu idź do dyrekcji i pogadaj w czym rzecz, jaki jest powód rozwiązywania stosunku pracy - i ja nie widzę innego scenariusza, niż ten, o którym napisałam.

Ostatecznie, porzucenie pracy. Ale to bez sensu.

andre
Przedmiot: Język angielski, Język niemiecki

Postautor: andre » 2009-06-18, 21:49

Myślę, że powinieneś porozmawiać spokojnie z dyrekcją i rozwiązać umowę za porozumieniem stron z końcem sierpnia.
Chyba twoja dyrekcja zna przysłowie, że z niewolnika nie ma dobrego pracownika i nie będzie chciała zatrzymać cię na siłę.
Poinformuj dyrekcję jak najprędzej, żeby miała jeszcze trochę czasu na znalezienie kogoś na twoje miejsce.

andre

Postautor: andre » 2009-06-18, 21:50

Edzia znowu jak zwykle pierwsza :D

edzia

Postautor: edzia » 2009-06-18, 21:52

:)

Fajnie jest widzieć taką samą odpowiedź. :)

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2009-06-18, 21:58

Dzięki za szybka odpowiedź, ale czuję pewien niedosyt;)

Co jeśli dyrekcja się nie zgodzi na porozumienie stron? Organ prowadzący, pod dyktando którego wszystko się w tej szkole robi jest nieco "wredny". Co jeśli zechcą zrobic wszystko, by wypłacić mi jak najmniej pieniędzy, by mi życie skomplikować?

Jakie procedury ewentualnie w takiej sytuacji w grę wchodzą i z jakimi konsekwencjami?

Proszę o jeszcze odrobinę cierpliwości i uwagi.

Z góry dziękuje i pozdrawiam:)

andre

Postautor: andre » 2009-06-18, 22:31

Nie mogą ci zapłacić mniej. Przez cały rok szkolny pracowałeś, więc nabyłeś prawo do urlopu i co za tym idzie do wynagrodzenia w lipcu i sierpniu tzw. średnia urlopowa.

Najlepszym wyjściem dla ciebie jest porozumienie stron. (innego dobrego nie ma)
Lub porzucenie pracy- ale to jest złe wyjście.

Po pierwsze, w takiej sytuacji pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika, a w świadectwo pracy wpisać nieuzasadnione porzucenie pracy z dnia na dzień. Będzie to miało negatywne konsekwencje przede wszystkim w przypadku poszukiwania kolejnego miejsca zatrudnienia (taki zapis w świadectwie pracy nie zachęca do zatrudnienia), ale także w urzędzie pracy – zasiłek dla bezrobotnych nie przysługuje pracownikowi, jeżeli na 6 miesięcy przed zarejestrowaniem swoim zachowaniem spowodowali rozwiązanie ze swej winy stosunku pracy bez wypowiedzenia.
Pomimo, iż w kodeksie pracy nie są przewidziane szczególne sankcje za porzucenie pracy przez pracownika, to jednak Sąd Najwyższy orzekł, że jeżeli wskutek porzucenia pracy przez swojego pracownika poniósł szkodę, to może wystąpić do sądu o zapłatę odpowiedniego odszkodowania.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2009-06-19, 06:06

Dzięki,

Miłej zabawy dzisiaj:)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2009-06-21, 07:55

Witam,

Powiedzcie mi proszę, czy po rozwiązaniu tej umowy, umowa w nowej szkole musi być na czas nieokreślony?

Pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2009-06-24, 14:44

dzięki miweus:)

anikoku
Przedmiot: Inne

Wypowiedzenie umowy

Postautor: anikoku » 2009-06-29, 22:55

:?: :?: :?:
Mam mały problem, może ktoś z was mógłby mi pomóc. Pracuję w szkole specjalnej oraz w drugiej placówce oświatowo - wychowawczej. W mojej drugiej pracy dyrektor postawił mi ultimatum albo zwalniam się sama albo on mnie zwolni ( jestem od 4 lat nauczycielem mianowanym). Powody zwolnienia są dla mnie mało ścisłe. Prowadząc zespół folklorystyczny zarzucono mi zbyt małą liczbę tancerzy oraz brak chłopców. Obecnie zespół liczy 15 dzieci w gr. starszej i 15 w gr. młodszej.
:shock: Powiedzcie mi czego mogę się spodziewać jeżeli sama nie złożę rezygnacji. Czy otrzymam wtedy jakąś odprawę?

anikoku
Przedmiot: Inne

Postautor: anikoku » 2009-06-30, 19:43

Dziękuję za odpowiedź MIWUES. Dzisiaj byłam na spotkaniu z dyr. Chyba faktycznie coś w tym jest bo zaproponował mi zmniejszenie liczby godzin w tygodniu z 9 na 6 :) . Gdybym nie kochała tańca ludowego tak jak kocham i nie prowadziła zespołu w którym sama tańczyłam jako szkrab pewnie dałabym sobie na luz ale te 6 godzin to chociaż troszkę wspomnień. Jeszcze raz bardzo dziękuję.

profesorekzsl
Przedmiot: Informatyka

Rozwiązanie umowy o pracę w trakcie roku szk - mianowany

Postautor: profesorekzsl » 2009-08-20, 11:40

Witam!
Uczę informatyki w szkole średniej i jestem nauczycielem mianowanym.
Zastanawiam się nad złożeniem CV do firmy ale wynik rekrutacji będzie znany dopiero po rozpoczeciu roku szkolnego. Czy jest możliwość rozwiązania odejścia ze szkoły w trakcie roku szkolnego? Jakie są procedury?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-08-20, 11:58

Albo trzymiesięczny okres wypowiedzenia, albo dyrektor wyrazi zgodę na rozwiązanie stosunku pracy za porozumieniem stron.

edzia

Postautor: edzia » 2009-08-21, 12:26

malgala pisze:trzymiesięczny okres wypowiedzenia
Oczywicie za wypowiedzeniem to tylko z końcem roku szkolnego. A więc musiałbyś złożyć wypowiedzenie do 31 maja. Teraz pozostaje Ci tylko porozumienie stron.

Wróć do „Prawo oświatowe”