Skład pensum

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Re: Skład pensum

Postautor: Basiek70 » 2012-09-09, 14:34

marek474 pisze:O roli koordynatorów też można by sporo napisać. U nas zawsze jest nim dyrektor, tylko wszelką pracę dodatkową związaną z projektem zawsze komuś zlecał, a wynagrodzenie koordynatora do małego nie należy.

u nas nie dyrektor
ale kasa nie jest mitycznie duża, maksimum 500zł brutto miesięcznie, a robota nie należy do małej
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

marek474
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: marek474 » 2012-09-09, 14:42

Aż sprawdziłem teraz w budżecie projektu, który u nas rusza, koordynator projektu ma 800zł brutto miesięcznie (projekt trwa do czerwca) i to chyba nie są aż tak małe pieniądze, a ile dodatkowej pracy jest to wiem, bo co tydzień mam jakąś dodatkową pracę z tego tytułu zleconą przez dyrekcję.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-09-09, 15:40

A kto u Was zajmuje się rozliczeniem finansowym projektu? Na projekt indywidualizacji na zakup pomocy powinien być przetarg. to gdzie to jest u Was?
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

DilSe
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: DilSe » 2012-09-09, 19:27

Ho,ho, ho....
W świetle Waszych ostatnich postów chciałoby się rzec "co kraina to obyczaj"....
Dziwne to wszystko...

PS. W mojej szkole koordynatorem też nie jest szef.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-09-09, 19:55

Jeśli mówimy o tym samym projekcie "Indywidualizacja....", to:
1.Jest to projekt systemowy, a nie konkursowy - co m. in. oznacza przetarg na zakup pomocy.
2.Ktoś musiał wklepać całą organizację zajęć i wybrać pomoce do każdych zajęć.
3.Ktoś finansowo (najprawdopodobniej księgowość w OP) musi się z tego rozliczyć.
4.W projekcie nie można nagle wyskoczyć z czymś, co nie było ujęte w budżecie - stąd mogą być różnice w płacach koordynatora.
5.Ktoś musi czuwać nad realizacją projektu. To projekt, do realizacji którego musiało przystąpić np. kilka szkół w gminie. Nie może być to jedna szkołą - tu podpytać, jak w tych szkołach.
6.Jest możliwe, że w przypadku, gdy nauczyciele mają płacone, wówczas nie ma funduszy na pomoce lub mogły być niewielkie kwoty. Warto się dowiedzieć.
7.Przedmówca napisał, że "co kraj, to obyczaj" - tu się nie zgodzę, ten projekt miał jasno sprecyzowane kryteria.
8.Na każde zajęcia była przeznaczona odpowiednia pula kasy.
Trzy dni wklepywałam to wszystko w tabelki (oddelegowana byłam z zajęć szkolnych). I dlatego nie podoba mi się, co piszecie. U nas podobnie jest, jak tu kilkoro przedmówców wspomniało - zajęcia w kartowych, ale za to pomoce naprawdę warte zachodu. I wiem, jakie kwoty na to poszły. Pisałam, realizowałam różne projekty i nigdy do interesu nie dopłaciłam nawet jednogroszówki. A żeby było śmiesznie, w projekt wejdziemy w momencie, gdy zaczną spływać pomoce. Więc niech martwią się ci, którzy za to odpowiadają.

DilSe

Postautor: DilSe » 2012-09-09, 20:18

linczerka, jestem dokładnie tego samego zdania co Ty...Tak powinno być jak opisujesz....

A dlaczego w praktyce "tu i ówdzie" jest inaczej? Hmmmm........

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-09-09, 20:28

DilSe pisze: Hmmmm........

Nie będę komentować na forum. Zapytałabym o to Wojewódzki Urząd Pracy - POKL.
Mam np. zaplanowany temat: Dźwiękowa i graficzna realizacja r w izolacji i wyrazie. W dziennik zapisuję temat i uwagę: zajęć nie zrealizowałam ze względu na brak pomocy dźwiękowych i graficznych. Bo przecież nie zrobię tematu bez pomocy. :roll: Bąki mam puszczać, żeby w nazwie było r? :mrgreen:

DilSe

Postautor: DilSe » 2012-09-09, 21:00

linczerka pisze:Nie będę komentować na forum.

Ja też nie....

linczerka pisze:Mam np. zaplanowany temat: Dźwiękowa i graficzna realizacja r w izolacji i wyrazie. W dziennik zapisuję temat i uwagę: zajęć nie zrealizowałam ze względu na brak pomocy dźwiękowych i graficznych. Bo przecież nie zrobię tematu bez pomocy. :roll:

........ acha, rozumiem.....

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-09-09, 21:06

DilSe pisze:........ acha, rozumiem.....

Cały czas powtarzam, żeby wykorzystać wszystkie pomoce unijne. Właśnie tak konstruujemy tematy. :wink: Więc nie ruszymy z zajęciami dopóki nie będzie pomocy.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-09-14, 18:47

linczerka pisze: :roll: Bąki mam puszczać, żeby w nazwie było r? :mrgreen:

no jest to pomysł :PPPPPPP

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-09-14, 18:50

linczerka pisze: U nas podobnie jest, jak tu kilkoro przedmówców wspomniało - zajęcia w kartowych, ale za to pomoce naprawdę warte zachodu.

hmmmmm, mówisz? u nas projekt pisaliśmy, przeszedł ponoć, potem się okazało, że z zajęć nici, ale ma być kasa na pomoce - może więc właśnie w ten sposób będzie?
niestety, osoba z gminy odpowiedzialna za projekty unijne jest bardzo mało komunikatywna i nijak się z nią porozumieć nie można, normalnie jakby innym językiem się posługiwała

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-09-14, 18:54

Spływają pomoce, ale nie zaczniemy, dopóki nie będzie wszystkich. Z przetargu zostały fundusze, bo częściowo trzeba było zamówić "zamienniki". I ta rezerwa jest "na co chcemy". Pójdzie na multimedia. :) Przecież nie możemy pozwolić, by rezerwa odpłynęła w siną dal.

Peonia

Postautor: Peonia » 2012-09-24, 20:41

linczerka pisze:Mam np. zaplanowany temat: Dźwiękowa i graficzna realizacja r w izolacji i wyrazie. W dziennik zapisuję temat i uwagę: zajęć nie zrealizowałam ze względu na brak pomocy dźwiękowych i graficznych. Bo przecież nie zrobię tematu bez pomocy. Bąki mam puszczać, żeby w nazwie było r?

A mnie ta wypowiedź rozśmieszyła. :D Tematu nie mozna przestawić? Zastosować innych pomocy? Wymysleć inne ćwiczenia wymowy r? Coś wydrukiwać? Nie, no zapis w dzienniku bezsensowny.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-09-24, 22:31

Peonia pisze: Nie, no zapis w dzienniku bezsensowny.

W świetle realizacji projektu, do którego mają być pomoce od momentu wdrożenia go, to nie jest takie śmieszne. Realizowałam już kilka projektów i w każdym czepiali się zasadności zamówionych pomocy. Kontrole unijne mam za sobą.
Temat jak najbardziej można przedstawić (no bez przesady). Ale nie o to chodzi. Dziewczyny kończą realizacje projektu, a pomocy ni widu ni słychu. Toteż w świetle założeń projektowych nie ma pomocy - to jak zrealizować temat? (Załóżmy, że do tego tematu zamówione zostały takie a nie inne pomoce). Echokorektora np. nie posiadam. :) Wpiszę temat właściwy z wykorzystaniem pomocy, których nie mam? Bo o to się wszystko rozbija. W innych szkołach tak właśnie robili, skończył się projekt i wszyscy się denerwują, co z pomocami, które "wykorzystywano" w trakcie zajęć. Wcięło. A w dzienniku i w dokumentacji pomoce "były". Piszę więc: tematu nie zrealizowano i zamieniam na inny, bezpieczny dla mnie temat lub wpisuję z wykorzystaniem własnych środków.
Chodzi o pomoce pozyskane z unijnych środków. Wspomniany echokorektor to na biedę 4 stówy. Inne pomoce logopedyczne idą w grube tysiączki. A ktoś się tym zajmuje i mu za to płacą. To niby czemu mam tego kogoś kryć?

Peonia

Postautor: Peonia » 2012-09-25, 18:58

Aaa...to teraz rozumiem, że wpisujesz obok inny, zastępczy temat.

Szkoda, że u mnie nie ma takiego projektu. Te POKL-e, które mielismy były bez pomocy, ale za to moglismy dobrze zarobić. Piszemy od zeszłego roku programy, na których realizację samorząd przeznacza dodatkowe pieniądze. Zajęcia te nazywamy "zielone". W zasadzie nie wiem, dlaczego tak się nazywają. W tym roku znów napisałam program w ramach pomocy pp i czekam na werdykt, czy szkoła dostanie dodatkowe środki. Tym razem wybrałam dzieci zdolne.

Wróć do „Prawo oświatowe”