Zwolnienie lekarskie

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

sweetheart79
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Bardzo długie zwolnienie chorobowe - co robić?!

Postautor: sweetheart79 » 2008-04-28, 14:26

Witam,
Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim od początku marca (w kwietniu 2 tyg. w pracy) do połowy maja.
Dyrekcja nie wie, co z tym fantem zrobić. Ja nie wiem, czy w maju wrócę do pracy czy znów wyląduję na zwolnieniu. Lekarz nie daje mi gwarancji, że do tego czasu będę mogła wrócić do pracy, więc musimy poczekać te 3 tygodnie na wyniki kontrolne.
Rodzice oczywiście są niezadowoleni, bo nie ma za mnie zastępstw i składają różne pisma u dyrekcji na biurku.
Jak wygląda sprawa formalna? Czy uczniowie mogą po prostu nie mieć ocen w drugim semestrze? Kto wystawi im oceny końcoworoczne, jeśli nie wrócę do pracy? Co dyrekcja może zrobić w takiej sytuacji? Chce mnie wysłać do lekarza pracy po orzeczenie czy jestem zdolna do pracy po długim zwolnieniu chorobowym. Jeśli wrócę do pracy na 5 tyg. to i tak nie zdążę nadrobić materiału... Jestem w kropce i szukam pomocy...

edzia

Re: Zwolnienie lekarskie

Postautor: edzia » 2008-04-28, 15:36

sweetheart79 pisze:Dyrekcja nie wie, co z tym fantem zrobić.
:shock: :shock: :shock: To niestety dyrekcja ma problem! I to jak najszybciej powinna znaleźć nauzyciela na zastępstwo. Albo przydzielać doraźne zastępstwa innemu nauczyciel;owi j. angielskiego z Twojej szkoły, który będzie realizował program.
sweetheart79 pisze:Czy uczniowie mogą po prostu nie mieć ocen w drugim semestrze?
Absolutnie nie może tak być! Oceny powinien wystawić im nauczyciel zastępujący, chyba, że Ty wrócisz, to wówczas Ty, ale musisz mieć oceny cząstkowe.
Rodzice słusznie denerwują się

sweetheart79

Postautor: sweetheart79 » 2008-04-28, 16:18

Rozumiem rodziców. Chcą, aby uczniowie mieli lekcje - czy to ze mną czy z kimś na zastępstwie.
Rozumiem dyrekcję. Zwolnienia od marca mam co ok. 2 tyg. przedłużane i nie wiadomo jak długo to potrwa. Może się okazać, że wszystko będzie już w porządku i wrócę w maju do pracy, ale może być również tak, że dalej będę na zwolnieniu. Większość godzin mojej pracy pokrywa się z innymi anglistami i nie mogą za mnie wziąć zastępstw. A nikogo nowego za mnie nie przyjmie, bo tak naprawdę nie wiadomo, jak długo mnie nie będzie.
Rozumiem lekarzy, że nie wystawią mi długiego zwolnienia od razu na 2-3 miesiące, bo starają się, żebym wyzdrowiała i stąd te ciągłe zwolnienia na 1-3 tygodnie...
Jeśli przekroczę 30 dni ciągłego chorobowego to wiem, że dyrekcja wyśle mnie po orzeczenie do lekarza medycyny pracy, że mogę pracować. Ale jeśli nie uzyskam takiego orzeczenia to co wtedy? Dyrekcja rozwiąże ze mną umowę (jestem n-lem kontraktowym)?
Jeśli wrócę w maju to przecież nie dam rady "nastawiać" uczniom tyle ocen cząstkowych, abym mogła wystawić im oceny na koniec roku...
A jeśli nie wrócę to co z ich ocenami? Kto jest za to odpowiedzialny? czy nadal ja, jeśli jestem na zwolnieniu? I czy nadal ja będę jak wrócę do pracy na te pozostałych 5 tygodni tego semestru?
Poradźcie coś, bo nie wiem, jak to rozwiązać!!!

edzia

Postautor: edzia » 2008-04-28, 16:59

Więc jeszcze raz napiszę - to sprawa dyrekcji -nie Twoja, by zorganizować zastępstwa, choćby trzeba było zmienić plan lekcji. Zakładam, że dyrekcja wie o tym, że mogą być kolejne zwolnienia. Więc naprawdę dziwię się, że do tej pory uczniom przepadają lekcje. Zatrudnić kogoś na zastępstwo można nawet na tydzień, a w miarę kolejnych zwolnień, przedłużać umowę lub prościej - zatrudnić na zastępstwo do czasu powrotu do pracy nauczyciela - Ciebie.
sweetheart79 pisze:Jeśli przekroczę 30 dni ciągłego chorobowego to wiem, że dyrekcja wyśle mnie po orzeczenie do lekarza medycyny pracy, że mogę pracować. Ale jeśli nie uzyskam takiego orzeczenia to co wtedy? Dyrekcja rozwiąże ze mną umowę (jestem n-lem kontraktowym)?
Jeśli będziesz już zdrowa, to dlaczego lekarz miałby nie napisać, że jesteś zdolna do pracy? A jeśli będziesz nadal chora, to nie tak prosto rozwiązać umowe z chorym pracownikiem (zakładam, że masz umowę na czas nieokreślony).
No i życzę zdrowia!!!! To jest najważniejsze teraz! A tym, że dzieciaki nie mają lekcji, nie przejmuj się Ty! To dyrektor ma zapewnić prawidłową realizację programu.

Yoka

Postautor: Yoka » 2008-04-29, 11:51

ale może wystąpić z wnioskiem o potrzebie zatrudnienia innego nauczyciela na zastępstwo - chyba po 3 ciągłych miesiącach L4.

edzia

Postautor: edzia » 2008-04-29, 16:35

No to nieźle - po 3 ciągłych miesiącach!!! To ile zaległości miałyby dzieciaki!

Yoka

Postautor: Yoka » 2008-04-29, 17:21

no tyle musi dyrekcja odczekać.

fruzia

L4 w wakacje

Postautor: fruzia » 2008-05-12, 19:17

Biorąc zwolnienie w czasie wakacji, które będzie miało 2-3 dni przerwy pomiędzy jednym a drugim L4 (np. 20 dni zwolnienia, 2 dni przerwy i ponowne zwolnienie) przez cały okres trwania wakacji - lipiec, sierpień, będę mogła sobie później odebrac pełne 6 tygodni jako urlop uzupełniający?

Jethro Tull

Re: L4 w wakacje

Postautor: Jethro Tull » 2008-05-13, 21:42

nie... jeśli będziesz chora podczas urlopu wypoczynkowego to nie liczy się to jak zwolnienie od pracy wiec nie ma sensu brac L-4 bo to i tak nic nie da..

fruzia

Postautor: fruzia » 2008-05-14, 10:32

Pierwsze słyszę, że nie można odebrac sobie urlopu uzupełniającego jeśli było się na zwolnieniu w czasie wakacji. Ja nie jednokrotnie odbierałam sobie ten urlop swojego czasu.
Może jednak ktoś był w podobnej sytacji i doradzi?

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-05-14, 11:38

fruzia pisze:Pierwsze słyszę, że nie można odebrac sobie urlopu uzupełniającego jeśli było się na zwolnieniu w czasie wakacji. Ja nie jednokrotnie odbierałam sobie ten urlop swojego czasu.
Może jednak ktoś był w podobnej sytacji i doradzi?

przepraszam masz oczywiście rację coś mi się pokićkało :-)
będzie się należał urlop uzupełniający..sorki za wprowadzenie w błąd

fruzia

Postautor: fruzia » 2008-05-14, 14:32

Jethro Tull :wink:
Pytanie tylko czy muszę byc na ciągłym zwolnieniu od 1 lipca do 31 sieprpnia, żeby odebrac te 6 tygodni?

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-05-14, 15:05

fruzia pisze:Jethro Tull :wink:
Pytanie tylko czy muszę byc na ciągłym zwolnieniu od 1 lipca do 31 sieprpnia, żeby odebrac te 6 tygodni?

w zasadzie tak bo kadrowa policzy Ci ile byłas na zwolnieniu a ile faktycznie wykorzystałaś urlopu wypoczynkowego. Generalnie w ciągu roku winno być 56 dni urlopu minimum i od tego odejmie Ci ferie zimowe czyli 14 dni i zostanie 42 dni, które winnas wykorzystac w wakacje.

Ale pamietać trzeba, że okres wakacji to więcej niż 42 dni zatem jesli przerwiesz zwolnienie na 3 dni i potem znowu weźmiesz to te 3 dni wliczy sie jako urlop wykorzystany i odejmie się od 42 i zostanie do wykorzystania już tylko 39 dni uzupełniającego.

fruzia

Postautor: fruzia » 2008-05-14, 21:50

Jethro Tull pisze:Ale pamietać trzeba, że okres wakacji to więcej niż 42 dni zatem jesli przerwiesz zwolnienie na 3 dni i potem znowu weźmiesz to te 3 dni wliczy sie jako urlop wykorzystany i odejmie się od 42 i zostanie do wykorzystania już tylko 39 dni uzupełniającego.

To zrobię jeden dzień przerwy, żeby za dużo nie starcic :)
Dzięki za poradę

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2008-05-14, 22:21

A mogę spytać, po co w ogóle ta przerwa?
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Wróć do „Prawo oświatowe”