Mag pisze:Czy każda szkoła płaci za badania swoich pracowników?
Ja za swoje płaciłam sama, ale była to szkoła prywatna, co pewnie sporo wyjaśnia (szkolenie BHP też robiłam na własny koszt)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Mag pisze:Czy każda szkoła płaci za badania swoich pracowników?
ann pisze:Ja za swoje płaciłam sama, ale była to szkoła prywatna, co pewnie sporo wyjaśnia (szkolenie BHP też robiłam na własny koszt)
Art. 229.
§ 1. (175) Wstępnym badaniom lekarskim podlegają:
1) osoby przyjmowane do pracy,
2) pracownicy młodociani przenoszeni na inne stanowiska pracy i inni pracownicy przenoszeni na stanowiska pracy, na których występują czynniki szkodliwe dla zdrowia lub warunki uciążliwe.
Badaniom wstępnym nie podlegają jednak osoby przyjmowane ponownie do pracy u danego pracodawcy na to samo stanowisko lub na stanowisko o takich samych warunkach pracy, na podstawie kolejnej umowy o pracę zawartej bezpośrednio po rozwiązaniu lub wygaśnięciu poprzedniej umowy o pracę z tym pracodawcą.
§ 2. Pracownik podlega okresowym badaniom lekarskim. W przypadku niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni, spowodowanej chorobą, pracownik podlega ponadto kontrolnym badaniom lekarskim w celu ustalenia zdolności do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku.
§ 3. Okresowe i kontrolne badania lekarskie przeprowadza się w miarę możliwości w godzinach pracy. Za czas niewykonywania pracy w związku z przeprowadzanymi badaniami pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia, a w razie przejazdu na te badania do innej miejscowości przysługują mu należności na pokrycie kosztów przejazdu według zasad obowiązujących przy podróżach służbowych.
§ 4. Pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika bez aktualnego orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku.
§ 6. Badania, o których mowa w § 1, 2 i 5, są przeprowadzane na koszt pracodawcy. Pracodawca ponosi ponadto inne koszty profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami, niezbędnej z uwagi na warunki pracy.
Mag pisze:A mi księgowa powiedziała, że mogę badania lekarskie donieść do końca września (?)
a umowe o prace podpisuje w sierpniu.
Jethro Tull pisze:Mag pisze:A mi księgowa powiedziała, że mogę badania lekarskie donieść do końca września (?)
a umowe o prace podpisuje w sierpniu.
księgowa to ma tu do powiedzenia tyle co nic. Zatrudnia dyrektor i on decyduje
ann pisze:Mag pisze:Czy każda szkoła płaci za badania swoich pracowników?
Ja za swoje płaciłam sama, ale była to szkoła prywatna, co pewnie sporo wyjaśnia (szkolenie BHP też robiłam na własny koszt)
maniakos pisze:Ja też zaczynam w prywatnej szkole. Nie dostałem skierowania. W takiej sytuacji nie wiem czy dostanę zaświadczenie od lekarza tak bez problemów?
Z drugiej strony skoro nie mam skierowania to już nie mój problem jak będę zwlekał z doniesieniem badań.
Jethro Tull pisze:maniakos pisze:Ja też zaczynam w prywatnej szkole. Nie dostałem skierowania. W takiej sytuacji nie wiem czy dostanę zaświadczenie od lekarza tak bez problemów?
Z drugiej strony skoro nie mam skierowania to już nie mój problem jak będę zwlekał z doniesieniem badań.
Skierowanie na badania to nie Twój problem lecz dyrektora podobnie jak i szkolenie BHP. I za jedno i drugie płaci pracodawca bez względu na to czy to szkoła publiczna czy prywatna.