kwalifikacje nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

magdap19
Przedmiot: Inne

Re: kwalifikacje nauczyciela

Postautor: magdap19 » 2016-08-08, 15:29

Dzień dobry. Bardzo proszę o pomoc. Z wykształcenia jestem psychologiem (5-letnie studia magisterskie). W ubiegłym roku ukończyłam studia podyplomowe z przygotowania pedagogicznego. W tym roku chciałabym rozpocząć jeszcze studia podyplomowe "nauczanie przedszkolne i edukacja wczesnoszkolna". Czy po tych studiach będę miała kwalifikacje do pracy w charakterze nauczyciela w publicznym przedszkolu lub szkole podstawowej? Czy bazą są wyłącznie studia licencjackie lub magisterskie z pedagogiki i tylko po nich można uczyć w publicznych placówkach. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Alosha
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Postautor: Alosha » 2016-08-26, 16:25

Witam :).

Mam pytanie, bardzo proszę o pomoc.
Posiadam uprawnienia do nauczania matematyki (tytuł mgr) na wszystkich etapach edukacyjnych, natomiast informatyki do szkoły podstawowej i gimnazjum.
Zapisałam się na 2-gi kierunek, studia II stopnia, nauczanie matematyki i INFORMATYKI, aby uzupełnić uprawnienia z informatyki do szkoły ponadgimnazjalnej. Tu rodzi się moje pytanie. Czy muszę pisać kolejną pracę magisterską, aby móc uczyć informatyki w szkołach ponadgimnazjalnych? Czy wystarczy pozaliczać wszystkie przedmioty, włącznie z praktykami, bez pisania i (w konsekwencji) obrony pracy?

qjaf
Przedmiot: Historia, Technika, WOS

Postautor: qjaf » 2016-08-26, 18:11

Szczerze to nie rozumiem tych obaw. Skoro teraz moge nauczac na kazdym poziomie to dlaczego po zmianach mialbym koncyzc ponownie podyplomowke. Prawo nie dziala wstecz, a jesli to rzadko :D

qjaf

Postautor: qjaf » 2016-08-26, 18:16

Alosha pisze:Witam :).

Posiadam uprawnienia do nauczania matematyki (tytuł mgr) na wszystkich etapach edukacyjnych, natomiast informatyki do szkoły podstawowej i gimnazjum.
Zapisałam się na 2-gi kierunek, studia II stopnia, nauczanie matematyki i INFORMATYKI, aby uzupełnić uprawnienia z informatyki do szkoły ponadgimnazjalnej. Tu rodzi się moje pytanie. Czy muszę pisać kolejną pracę magisterską, aby móc uczyć informatyki w szkołach ponadgimnazjalnych? Czy wystarczy pozaliczać wszystkie przedmioty, włącznie z praktykami, bez pisania i (w konsekwencji) obrony pracy?

No skoro poszlas na studia 2 stopnia to...bedziesz ksztalcic sie zgodnie z programem tychze (no to praca takze, no bo jak to mgr bez pracy dyplomowej?). Nie rozumiem czemu na skroty mialabys isc? Chyba, ze przepisza czesc przedmiotow z poprzednich studiow. Zalezy od uczelni, ale watpie. No na pewno praktyk nie przepiszesz, bo to inny poziom.
Tak swoja droga co to za studia mgrskie, ktore daja uprawnienia do nauczania matematyki wszedzie, a informatyki tylko do pewnego poziomu?
W ogole to sugeruje poyplomowke :D

Alosha

Postautor: Alosha » 2016-08-26, 19:31

qjaf pisze:
Alosha pisze:Witam :).

No skoro poszlas na studia 2 stopnia to...bedziesz ksztalcic sie zgodnie z programem tychze (no to praca takze, no bo jak to mgr bez pracy dyplomowej?). Nie rozumiem czemu na skroty mialabys isc? Chyba, ze przepisza czesc przedmiotow z poprzednich studiow. Zalezy od uczelni, ale watpie. No na pewno praktyk nie przepiszesz, bo to inny poziom.
Tak swoja droga co to za studia mgrskie, ktore daja uprawnienia do nauczania matematyki wszedzie, a informatyki tylko do pewnego poziomu?
W ogole to sugeruje poyplomowke :D

Zbyt skrótowo opisałam :). Były to studia dwustopniowe. Na pierwszym stopniu specjalność nauczycielska matematyka z informatyką, na drugim niestety już tylko matematyka. Tytuł mgr już mam, ne potrzebuję "podwójnego" do zaspokojenia swoich ambicji :D. Wiem, że przepiszą wiele przedmiotów (wszystkie od matematyki), bo już rozmawiałam z dziekanem i w sekretariacie. Wiadomo, że pisanie pracy magisterskiej zabiera mnóstwo czasu i mam wątpliwości, czy jest to koniecznie w kwestii zdobycia uprawnień ;).
A podyplomówka, no cóż... kosztuje, a dzienne nie :P

koma

Postautor: koma » 2016-08-26, 19:58

No własnie zastanawiałam się, dlaczego po prostu nie robisz podyplomówki z informatyki???!
Nie łatwiej i prościej? Mgr już przecież masz.

Może dyrektor zapłaci część?? Pytałaś??

Alosha

Postautor: Alosha » 2016-08-29, 11:51

Dyrektor nie zapłaci ;). Jakoś dam radę, tylko zastanawiałam się nad tym, czy pracę też muszę napisać :)

qjaf

Postautor: qjaf » 2016-08-29, 12:10

Zalezy jakie "studia" :D

puchar
Przedmiot: Język polski

Postautor: puchar » 2016-08-29, 18:39

Witam. W 1989 roku ukończyłam filologię rosyjską specjalność nauczycielska na Uniwersytecie Szczecińskim. W 1993 roku ukończyłam czterosemestralne studia podyplomowe dla rusycystów z języka polskiego na WSP w Zielonej Górze. Na dyplomie mam wypisane przedmioty z liczbą zrealizowanych godzin /zajęcia teoretyczne - 360 godzin, praktyka 40 godzin/. Czy te studia podyplomowe dają mi uprawnienia do nauczania języka polskiego w liceum ogólnokształcącym? Na dyplomie nie mam żadnych adnotacji mówiących o tym, w jakiej szkole mogę uczyć. Jest natomiast napisane /dla rusycystów/.

Łosoś

Postautor: Łosoś » 2016-08-29, 19:12

Tak, teoretycznie masz prawo. Praktycznie- zapomnij. Chyba, że masz znajomości.

deschan
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: deschan » 2016-08-29, 20:03

Dzień dobry mam pytanie w związku z tym że od 08.2020 nauczyciele aby móc pracować w szkole muszą mieć magistra.Czy jesli ma sie przygotowanie pedagogiczne , już się pracowało w szkole i ma się stopień nauczyciela kontraktowego czy nadal będzie się mogło pracować w szkole??
Czy jeśli np.Pani X ma licencjat z pedagogicznym przygotowaniem jest nauczycielem kontraktowym to może w np listopadzie 2020 r.kontynuować pracę szkole czy też nie ??Ponieważ już wcześniej pracowała jako nauczyciel czyli uzyskała uprawnienia do pracy nauczyciela.
Dziękuje

belovedteacher
Przedmiot: Język angielski

Postautor: belovedteacher » 2016-08-29, 22:16

Dobry wieczór,
w 2010 roku ukończyłam kolegium nauczycielskie dla nauczycieli języków obycych i w suplemencie mam zawartą informację, że mam uprawnienia do nauczania we wszystkich typach placówek oświatowych. Obecnie skończyłam studia magisterskie na kierunu Pedagogika szkolna ze specjalnością wczesne nauczanie angielskiego, ale obrona odbędzie się w ciągu dwóch pierwszych tygodni września. Staram się o pracę w liceum ogólnokształcącycm, ale po przeczytaniu projektów rozporządzeń dotyczących wymaganych kwalifikacji mam mętlik w głowie. Czy po uzyskaniu duplomu magistra mam możliwość pracy w liceum ? Czy taka sytuacja w praktyce może być rozwiązana - zostanę zatrudniona od 1.09 a np 10.09 dostarczę zaświadczenie o obronie i zdobyciu stopnia mgr ?

koma

Postautor: koma » 2016-08-29, 22:56

deschan pisze:Dzień dobry mam pytanie w związku z tym że od 08.2020 nauczyciele aby móc pracować w szkole muszą mieć magistra.Czy jesli ma sie przygotowanie pedagogiczne , już się pracowało w szkole i ma się stopień nauczyciela kontraktowego czy nadal będzie się mogło pracować w szkole??

Przecież wymagany będzie mgr, a przygotowanie pedagogiczne i stopień kontraktowego to jeszcze nie mgr ;)
Zmiany nie wprowadzają z dnia na dzień, lecz dali kilka lat na uzupełnienie wykształcenia i zdobycie mgr.

marcin_open
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: marcin_open » 2016-08-29, 23:44

To jak to będzie z tymi kwalifikacjami? Trzeba mieć mgr czy nie bo październik i 2020 blisko, szczerze nie rozumiem ... Zatrudniony jestem od 2007 w gim zrobiłem lic. z filo. germ. Dwie podyplomowki awans na mianowanego i nagle mam stracić uprawnienia, nie chciałem iść na mgr z filo tylko coś innego zrobić ale teraz już się pogłubilem, napisałem pismo do MEN z prośbą o wyjaśnienie jak tylko dostanę i o ile odpwieidź zamieszczę ją tutaj

Znalazłem coś takiego:

Wypowiedź prawnika:
"Pytanie:

Od września przyszłego roku wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące pedagogów, którzy nie posiadają tytułu magistra. Sama ukończyłam na razie I etap studiów (w 2014 r.), czyli studia licencjackie Tytuł magistra uzyskam dopiero w 2017 roku. Aktualnie pracuję w świetlicy szkolnej. Czy będą mogła nadal tam pracować (pierwszy rok po wejściu w życie przepisów) bez tytułu magistra?

Odpowiedź:

Od 1 września 2016 r. wchodzą w życie zmiany w kwalifikacjach nauczycieli. Z założenia jednak przepisy te mają zastosowanie do osób, które dopiero będą ubiegały się o zatrudnienie w oświacie. Nauczyciele, którzy są już zatrudnieni w szkołach i przedszkolach, nie będą mieli obowiązku uzupełniać kwalifikacji. Skoro tytuł licencjata uzyskała Pani w 2014 r., to zapewne jeszcze według starych standardów.

Dopiero w roku akademickim 2014/2015 pierwsi absolwenci ukończą studia pierwszego stopnia realizowane na podstawie nowych standardów. Właśnie te osoby, które ukończyły studia pierwszego stopnia (licencjackie) według nowych standardów, czyli przygotowujące do wykonywania zawodu nauczyciela w przedszkolach i szkołach podstawowych, zachowują kwalifikacje do nauczania w tych placówkach do 31 sierpnia 2020 r. Po tym okresie konieczne będzie posiadanie kwalifikacji na poziomie studiów magisterskich.

W Pani wypadku nie trzeba będzie uzupełniać kwalifikacji, pod warunkiem, że 1 września 2016 r., czyli w dniu wejścia w życie nowych regulacji, będzie Pani zatrudniona w szkole lub przedszkolu. Z przepisów przejściowych wynika bowiem, że nauczyciele zatrudnieni w dniu wejścia w życie nowych regulacji, którzy spełniali wymagania kwalifikacyjne na podstawie dotychczasowych przepisów, zachowują nabyte kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela (§ 29 pkt 1 projektu rozporządzenia)."

Łosoś

Postautor: Łosoś » 2016-08-30, 08:15

A jeśli ktoś teraz (będąc już nauczycielem ze stopniem magistra) podejmie np. studia licencjackie językowe, to ten licencjat da mu jakiekolwiek kwalifikacje do nauczania...? Czy lepiej sobie odpuścić, bo to będzie tylko kolejny papierek do kolekcji...?

Wróć do „Prawo oświatowe”