"Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Re: "Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Postautor: Jolly Roger » 2009-06-18, 17:38

przeczytałaś wątek?

można rozliczyć, ale...
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
Oinone81

Postautor: Oinone81 » 2009-06-22, 08:05

Własnie...nasza dyrektorka też stwierdziła, że kuratorium przekazało jej informację o 60 minutach... To jest właśnie najlepsze - każdy coś ta gdzieś słyszał, a prawdy dowiemy się dopiero we wrześniu, najlepiej w połowie...
Gdybyśmy mówili o 45minutach-nie widzę problemu, ale, jesli okaże się, że jest to 60 minut to wyobrażacie sobie uczniów przychodzących przed 7;00 (jeśli regularne lekcje zaczyną się od 8;00 i nieraz dotarcie na tę pierwszą stanowi problem) albo tabuny (?) chętnych uczniów (i uśmiechniętych nauczycieli konkurujących między sobą o uwagę ucznia) PO LEKCJACH???
Skończy się na tym że zaczniemy się wykłócac między sobą kto kiedy na jaką naciąganą wycieczkę pójdzie...i po co stosować fikcyjnie dobre rozwiązania?

ABSURD - jak (prawie) zawsze.

Ci u góry mają rewelacyjne pomysły bo są jak zwykle nie przemyślane pod kątem możliwości ich realizacji - czego wymagać zresztą skoro to ludzie którzy ostatni az byli w szkole w latach 70. gdy kończyli staż... NADAL im się wydaje że szkoła zatrzymała się na etapie rozwoju z lat 70...

Awatar użytkownika
EnglishZG
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: EnglishZG » 2009-06-25, 21:33

Witam! Przyłączę się do dyskusji bo mnie zaciekawiła. W mojej szkole dyrekcja poleciła aby każdy nauczyciel złożył propozycję na piśmie w jaki sposób zagospodarowałby tę dodatkową godzinę. Wśród tych sugerowanych na radzie przez dyrekcję była praca z uczniem słabym, zdolnym albo przygotowanie do matury. Przypomniano nam, iż ta dodatkowa godzina nie może przypominać konsultacji, że nie powinna służyć poprawie sprawdzianów, zaległych kartkówek, itp. W sumie ma to być 19h w semestrze, a godzina ma wynosić 60 minut.
Najciekawsze jest to, ze ma to być godzina obowiązkowa dla nas, nie dla ucznia. Zastanawiam się czy uczniowie będą uczęszczać na takie dodatkowe zajęcia mając już i tak dużo zajęć pozalekcyjnych (niekoniecznie związanych z nauką :D ). W mojej szkole ten pomysł raczej nie wypali. A potem my nauczyciele będziemy tłumaczyli się z niskiej frekwencji na specjalnej radzie, będą dyskusje, analizy... :)

Awatar użytkownika
Naauczycielkaa
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Naauczycielkaa » 2009-06-25, 23:25

u mnie w szkole te godziny będziemy odpracowywać w świetlicy szkolnej, w wyniku czego ktoś z pracowników świetlicy straci pracę...

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2009-06-26, 10:44

dushka pisze:I oczywiście nikt nie bierze pod uwagę realnych potrzeb uczniów - nie mogę zrobić zajęć rewalidacyjnych, bo to z 1 uczniem - a mam mieć tłumy.

a dlaczego? nie ma chyba takiego zapisu, u mnie to właśnie jest możliwe
zresztą u nas nie ma problemu z chętnymi uczniami na dodatkowe zajęcia, bardziej problem z miejscem na nie

i "pocieszmy" się za rok każą nam dwie godziny tygodniowo społecznie pracować

A - i trwanie tej "godziny" - przecież to dodatkowa godzina do pensum, było 18, jest 19 i ta dziewiętnasta taka sama przecież musi być jak osiemnaście pozostałych, czyli lekcyjna...
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Klosewik
Przedmiot: Język niemiecki

godzina karciana

Postautor: Klosewik » 2009-07-18, 09:07

Jak będzie u Was wyglądała od tego roku ta godzina ? U nas dopiero się rozstrzygnie sprawa na radzie pedagogicznej w sierpniu. Dosyć późno, moim zdaniem. :roll: Nauczyciele mają przygotować na A4, jak zamierzają z uczniami pracować. Ale pewnie Wy już wiecie, co będziecie w ramach tej godziny robić.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-07-18, 09:27

Skorzystaj z wyszukiwarki, temat jest już przewałkowany.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-07-18, 10:09

Tematy scaliłam. Wystarczy teraz przeczytać cały wątek.

m.strzelec

dodatkowa, obowiązkowa, bezpłatna godzina- język niemiecki

Postautor: m.strzelec » 2009-08-29, 12:02

Czy u Was w szkole też od tego roku będziecie obowiązkowo realizowac jeszcze jedną godzinę, zupełnie bezpłatnie? To jest niby dla uczniów "o specjalnych potrzebach edukacyjnych" :/ co można robic na tej godzinie, macie jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-08-29, 12:06

Ooo kolejna legenda :D Nie tylko dla uczniów o specjalnych potrzebach, ale owszem. 19 godzina jest obowiązkowa. Ale jak masz pół etatu, robisz pół godziny.

misiaczkowe

Postautor: misiaczkowe » 2009-08-29, 14:11

I nie tyczy to tylko nauczycieli języków obcych, ale wszystkich z bibliotekarką włącznie !! W tym roku jedna godzina, od pryszłego dwie. Tym samym zwiększają nam ilośc godzin. Ja podczas tej dodatkowej godziny zaplanowałam współpracę międzynarodową, inne koleżanki poza zajęciami wyrównawczymi np. teatr, gazetkę. Nie może to być jednak czas poświęcony na wycieczki.

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2009-08-29, 14:14

A ja czytałam,że moze to być czas poświęcony na wycieczki...

Awatar użytkownika
agadanuta
Przedmiot: Język polski

Darmowa godzina

Postautor: agadanuta » 2009-08-29, 15:51

Dobra.
My tu gadu-gadu, a ja mam napisać jakiś idiotyczny program zajęć z jakimiś dziecmi (mam sobie wybrać0 - w ramach tej dodatkowej godziny.
Wy też?
A ja myślałam, że np. zajmę się uzupełnianiem strony internetowej szkoły, bo siedzę i tak nad tym w domu....
A tu nie....

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-08-29, 15:54

A myślisz, że temat nie został na forum poruszony? ;) Jest obszerna już dyskusja, poszukaj ;)

Awatar użytkownika
agadanuta
Przedmiot: Język polski

Postautor: agadanuta » 2009-08-29, 15:59

Niestety nie znajduję jej. Trudno.

Wróć do „Prawo oświatowe”