ciąża i jej prawa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

irys82
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: ciąża i jej prawa

Postautor: irys82 » 2012-04-02, 09:21

wszyscy dookoła mnie straszą zwolnieniami, dlatego wpadłam w panikę. Różnica przy urlopie wychowawczym a l4 jest dla mnie duża - chodzi oczywiście o pieniądze.

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2012-04-02, 09:39

ale straszą wszyscy z Twojej szkoły, czy mówisz o mediach?

A widzisz realną szansę na bycie zwolnioną?

Bo tak jak napisałam, jak weźmiesz L4 na m-c, to w maju jesteś w pracy, więc do końca maja wypowiedzenie możesz spokojnie dostać.

irys82

Postautor: irys82 » 2012-04-02, 12:06

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedzi, bo jak na razie tylko Ty masz ochotę mi rozjaśnić trochę ten problem. Może tak: ostatnio mam wrażenie, że chyba się trochę sama nakręcam, ale naprawdę najgorsze co mogłoby mnie teraz spotkać to utrata pracy, dlatego pewnie tak się tego boję i gdybym tylko mogła to wróciłabym do pracy. O L4 myślę dlatego, bo mam nadzieję (są jakieś szanse) że za miesiąc może wyjaśnią się moje sprawy prywatne i może moja teściowa będzie mogła do mnie przyjechać i zostać do końca roku szkolnego żeby zająć się malutką. A w szkole sytuacja wygląda tak: w trakcie trwania mojego urlopu macierzyńskiego zmienił się Dyrektor i między innymi dlatego jestem taka niepewna swego :). Za poprzednika byłam chwalona i zbierałam nagrody, nowego nie znam i On nie zna mnie jako pracownika. Nie miałabym takich dylematów za tamtego dyrektora. Dziewczyna, która była na moje zastępstwo zaszła w ciążę i w godzinę zastąpił ją nową pracownicą. Wydaje się być szybki - jeżeli chodzi o wymiane kadry. I tak to u mnie wygląda. :?

Yoka

Postautor: Yoka » 2012-04-02, 12:17

nie panikuj i nie nakręcaj się, bo na wypowiedzeniu musi być powód zwolnienia.

Jeśli napisze Ci brak godzin, a Ty wiesz, że one są ,to idziesz do sądu i wygrasz, bo nie ma czegoś takiego, że Cię zwalnia z tego powodu, a daje pracę innemu na Twoje miejsce.
A zwolnić za złą pracę, to musi mieć dowody na piśmie, np. opinie metodyka, że źle uczysz, że są skargi ze strony rodziców na piśmie i nie poprawiasz swojego zachowania mimo próśb i interwencji itp itd., a na to już nie ma czasu teraz.

Więc rób tak, aby Tobie i dzidziusiowi było dobrze, a nie marnuj energii na czarnowidztwo. Pracą w razie czego można mieć kolejną i kolejną, a dzidziuś jest jeden i niepowtarzalny więc dbaj o niego:)

irys82

Postautor: irys82 » 2012-04-02, 12:35

Bardzo Ci dziękuję.

irys82

Postautor: irys82 » 2012-04-02, 12:41

Hej zobacz co mi napisali na forum prawnym:"Generalnie nie ma wyjścia . Dyrektor może uznać , że nadużywasz zwolnienia , uzna za nie w pełni przydatną , doda utratę zaufania do pracownika i Sąd Najwyższy cię do pracy nie przywróci . Trzeba wracać do pracy" . Co Ty na to??????

Yoka

Postautor: Yoka » 2012-04-02, 16:37

no to jest to, co napisałam powyżej, że tak długie L4 może wzbudzić podejrzenie albo ZUSu albo dyrekcji. Może ale nie musi. Niemniej, jeśli dyrektor będzie chciał coś udowodnić, to ma prawo poprosić ZUS o zweryfikowanie zasadności Twojego L4, a wiesz, że ZUS na to jak na lato, zwłaszcza, że to on Ci będzie płacił świadczenie po 35 dniu L4, a jak uznają, że L4 niezasadne to musisz wszystko zwrócić i dyrektor zapewne wykorzysta to przeciw Tobie.

Ale to może się stać, ale nie musi.
W mojej szkole, dyrektor nie "nasyła" młodym mamom po macierzyńskim ZUSu, ale w Twojej nie wiem, co zrobi.
Dlatego ja bym poszła na wychowawczy i nie kombinowała z L4 i we wrześniu wróciła do pracy.
Wiem, że to bez kasy jest, ale trudno. Wolałabym spać spokojnie i nie drżeć, czy da mi wypowiedzenie w maju, po tych wszystkich kombinacjach.

A urlop wypoczynkowy za te wakacje 2012 już wykorzystałaś?

marcmarc

Postautor: marcmarc » 2012-04-02, 18:40

Mam pytanie. Moja żona jest od 1 lutego na L4, jest w ciąży. JAk jest wypłacane wynagrodzenie podczas tego okresu. 1 lutego i 1 marca zona otrzymała normalnie wynagrodzeni, dziś księgowa oświadczyła że następne wynagrodzenie otrzyma z dołu bo tak musi być. Czy to prawda, jakie przepisy to regulują?

Ignatius
Przedmiot: Chemia

Postautor: Ignatius » 2012-04-02, 19:10

irys82 pisze:wszyscy dookoła mnie straszą zwolnieniami, dlatego wpadłam w panikę. Różnica przy urlopie wychowawczym a l4 jest dla mnie duża - chodzi oczywiście o pieniądze.

Jeśli jutro złożysz podanie o urlop wychowawczy, stracisz tylko dwa wypłaty.
Urlop rozpocznie się za miesiąc (3 maja), nie dostaniesz wypłaty za maj i czerwiec.
Za wakacje wynagrodzenie będzie wypłacane normalnie.

Yoka

Postautor: Yoka » 2012-04-02, 19:21

ZUS przejął wypłacanie świadczenia chorobowego, a ZUS płaci na koniec m-ca za m-c, który minął. I nie jest ważne, że w szkole płacą z góry, w ZUSie tego nie uwzględniają.

irys82

Postautor: irys82 » 2012-04-02, 19:34

Hej Yoka! Z tym urlopem wypoczynkowym za 2012 to raczej wykorzystałam - miałam od końca lutego2012 do kwietnia 2012. To ten tak? Chwilę miałam iskierkę nadziei :) Teraz widzę, że miałaś rację z tym l4 to za duże kombinatorstwo... chyba przebieduje na wychowawczym, ale będzie ciężko - nie dostanę nic bo zarobki przekraczają jak się nie mylę o 20 zł.

Yoka

Postautor: Yoka » 2012-04-02, 19:47

przebiedujesz, a będziesz spokojniejsza.

Dochód na członka chyba nie może przekroczyć 504 zł brutto - toż to prawdziwy szał, ta pomoc dla rodzin z dziećmi, co nie?

Upewnij się, że na pewno wykorzystałaś urlop z tych nadchodzących wakacji, bo jak weźmiesz wychowawczy to on przepadnie.

marcmarc

Postautor: marcmarc » 2012-04-02, 21:01

Yoka pisze:ZUS przejął wypłacanie świadczenia chorobowego, a ZUS płaci na koniec m-ca za m-c, który minął. I nie jest ważne, że w szkole płacą z góry, w ZUSie tego nie uwzględniają.

Ale przecież wkarcie nauczyciela zagwarantowana jest wypłata wynagrodzenia 1 dnia każdego miesiąca.

Yoka

Postautor: Yoka » 2012-04-02, 21:44

ale to ZUS płaci a nie szkoła. Zawsze tak to działało, jak L4 jest powyżej 35 dni i dalej.
Jak Ci się nie podoba, to złóż sprawę do sądu...To żart, z tym sądem.

marta_83
Przedmiot: Matematyka

Postautor: marta_83 » 2012-04-02, 22:00

Przejrzałam forum, ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Jestem nauczycielem kontraktowym zatrudnionym na czas nieokreślony. Ponieważ od września wchodzi reforma, w naszej szkole będzie brakowało godzin dla jednego matematyka. Wypadło na mnie, ponieważ koleżanki mają mianowanie bądź dyplomowanie. Po świętach mam dostać trzymiesięczne wypowiedzenie obowiązujące od czerwca. Ponieważ od jakiegoś czasu myślę o dzidziusiu zastanawiam się, co się stanie jeśli zajdę w ciążę przed początkiem czerwca czyli teoretycznie przed obowiązującym okresem wypowiedzenia (choć wypowiedzenie to dostanę w kwietniu), bądź jeśli ciąża nastąpi np. w lipcu. Czy dyrektor może mnie wtedy zwolnić?

Wróć do „Prawo oświatowe”