ciąża i jej prawa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

alamakota.wawa
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Re: ciąża i jej prawa

Postautor: alamakota.wawa » 2012-04-03, 10:38

Yoka pisze:
A urlop wypoczynkowy za te wakacje 2012 już wykorzystałaś?

Mozna wykorzystac urlop wypoczynkowy wczesniej niz w wakacje? Na jakiej podstawie?

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-04-03, 11:12

Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2012-04-03, 14:01

alamakota.wawa pisze:
Yoka pisze:

Mozna wykorzystac urlop wypoczynkowy wczesniej niz w wakacje? Na jakiej podstawie?

po urlopie macierzyńskim, jeśli planujesz wychowawczy, to masz prawo wykorzystać urlop wypoczynkowy należny Ci w danym roku zanim przejdziesz na wychowawczy, jeśli tego nie zrobisz, nie możesz go potem po wychowawczym sobie odebrać.

alamakota.wawa

Postautor: alamakota.wawa » 2012-04-03, 15:15

Yoka pisze:
alamakota.wawa pisze:
Yoka pisze:

po urlopie macierzyńskim, jeśli planujesz wychowawczy, to masz prawo wykorzystać urlop wypoczynkowy należny Ci w danym roku zanim przejdziesz na wychowawczy, jeśli tego nie zrobisz, nie możesz go potem po wychowawczym sobie odebrać.

a jesli chce wziac np. tylko miesiac wychowawczego (na czerwiec) to jak wyglada kwestia urlopu?

Yoka

Postautor: Yoka » 2012-04-03, 15:20

ale nie ma opcji wzięcia 1 m-ca wychowawczego, poczytaj sobie KN, wg KP musi to być conajmniej 3 m-ce wychowawczego, choć ten w szkole w tym zakresie nie obowiązuje.

alamakota.wawa

Postautor: alamakota.wawa » 2012-04-03, 16:06

Yoka pisze:ale nie ma opcji wzięcia 1 m-ca wychowawczego, poczytaj sobie KN, wg KP musi to być conajmniej 3 m-ce wychowawczego, choć ten w szkole w tym zakresie nie obowiązuje.

to co zrobic ma matka, ktorej urlop macierzynski i zalegly skoncza sie 30 maja? nie moze wziac wychowawczego na miesiac?

alamakota.wawa

Postautor: alamakota.wawa » 2012-04-03, 16:11

Yoka pisze:ale nie ma opcji wzięcia 1 m-ca wychowawczego, poczytaj sobie KN, wg KP musi to być conajmniej 3 m-ce wychowawczego, choć ten w szkole w tym zakresie nie obowiązuje.

a co powiesz na to:
Termin zakończenia urlopu wychowawczego nauczyciela powinien przypadać na dzień poprzedzający rozpoczęcie roku szkolnego (31 sierpnia), chyba że urlop wychowawczy został udzielony w wymiarze nieprzekraczającym miesiąca (art. 67a ust. 3 Karty Nauczyciela).
http://oswiata.wip.pl/urlopy-nauczyciel ... ii-letnich

Yoka

Postautor: Yoka » 2012-04-03, 19:47

nic nie powiem. Nie jestem prawnikiem.

Natomiast o wypoczynkowym i wychowawczym:

"Urlop wypoczynkowy nie przysługuje za okres urlopu wychowawczego

Za okres przebywania na urlopie wychowawczym trwającym co najmniej 1 miesiąc nauczycielowi nie należy się urlop wypoczynkowy. W przypadku, gdy nauczyciel będzie przebywał cały rok kalendarzowy na urlopie wychowawczym, nie nabędzie za ten rok w ogóle prawa do urlopu wypoczynkowego"

link http://www.kadrydlaoswiaty.pl/urlop-wyc ... 4/215/View

Yoka

Postautor: Yoka » 2012-04-03, 19:59

alamakota.wawa pisze:

to co zrobic ma matka, ktorej urlop macierzynski i zalegly skoncza sie 30 maja? nie moze wziac wychowawczego na miesiac?

no ale jak wykorzystała zaległy urlop, to zaczyna urlop bieżący jej się należący i wówczas właśnie po nim wyjdzie ten wychowawczy w wymiarze 1 m-ca lub ciut więcej podczas lata do rozpoczęcia zajęć, i to moim zdaniem o to chodzi gdy jest mowa o 1 m-cu wychowawczego w KN i od 1 września wraca do pracy.

W życiu jak pracuję i mnóstwo moich koleżanek rodziło dzieci o różnych porach roku, żadna nie miała wychowawczego w środku r.szk. na 1 m-c. Szkoła jest dośc specyficznym miejscem pracy.

zkt
Przedmiot: Informatyka

Postautor: zkt » 2012-04-04, 16:12

marta_83 pisze:Przejrzałam forum, ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Jestem nauczycielem kontraktowym zatrudnionym na czas nieokreślony. Ponieważ od września wchodzi reforma, w naszej szkole będzie brakowało godzin dla jednego matematyka. Wypadło na mnie, ponieważ koleżanki mają mianowanie bądź dyplomowanie. Po świętach mam dostać trzymiesięczne wypowiedzenie obowiązujące od czerwca. Ponieważ od jakiegoś czasu myślę o dzidziusiu zastanawiam się, co się stanie jeśli zajdę w ciążę przed początkiem czerwca czyli teoretycznie przed obowiązującym okresem wypowiedzenia (choć wypowiedzenie to dostanę w kwietniu), bądź jeśli ciąża nastąpi np. w lipcu. Czy dyrektor może mnie wtedy zwolnić?

Kodeks pracy chroni kobietę od 1 dnia ciąży, zgodnie z KP Wypowiedzenie umowy o pracę zostaje unieważnione również w sytuacji, kiedy kobieta otrzymała je, nie wiedząc, że jest w ciąży lub jeżeli zaszła w nią będąc na okresie wypowiedzenia.

marcmarc

Postautor: marcmarc » 2012-04-04, 23:22

Zasiłku nie wypłaca zus tylko zakład pracy, zgodnie z USTAWĄ
z dnia 25 czerwca 1999 r.
o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa zakład pracz który ma powżej 20 ubezpieczonych wypłaca zasiłek.

Yoka

Postautor: Yoka » 2012-04-04, 23:31

nie będę bawiła się w wyszukiwanie przepisów o tej godz.
Po 35 dniu L4 pieniądze daje ZUS, który je przelewa na konto zakładu pracy, a ten je wypłaca pracownikowi. Ponieważ ZUS przelewa te pieniądze na konto pracodawcy po 25 dniu każdego m-ca za miniony m-c, ów pracownik również je otrzymuje na koniec danego m-ca z dołu. Szkoła więc nie otrzymuje pieniążków od organu prowadzącego pieniędzy na rzecz wypłaty pani, która wiadomo, że do dnia porodu do pracy nie wróci. I dlatego ta pani nie może ich dostać z góry i KN nieistotne co mówi, ponieważ mówi o wynagradzaniu z góry za pracę świadczącą, a nie mówi nic o tym, jak to jest na L4.

Wiem, co mówię, bo to przerabiałam, ale zawsze można zapytać się osoby obliczającej wypłatę w danej szkole, czemu tak jest i zadzwonić do ZUSu, to miłe panie tam pracujące wszysto wytłumaczą, zamiast snuć domysły na forum.

zkt
Przedmiot: Informatyka

Postautor: zkt » 2012-04-05, 11:18

Oboje macie trochę racji. Tyle, że Zus (gdy w zakładzie pracy jest powyżej 20 pracowników) nie przelewa nic, tylko szkoła rozlicza to z ZUSem poprzez odprowadzane do Zusu składki (dokładnie nie powiem, a nie chce mi sie szukać). Też już to przerabiałam.
Ja obecnie właśnie jestem na zasiłku chorobowym z powodu ciąży. Pracuję w jednej szkole na pełny etat, a w drugiej na cześć etatu. Żeby było ciekawie, to tam gdzie mam etat płaca mi (po 33 dniach, czyli jak już z ZUSu) z dołu, a tam gdzie mam cześć etatu płacą nadal z góry.

Napewno macierzyński płatny jest z dołu. Gdzieś czytałam, że zasiłek chorobowy musi być płatny zgodnie z regulaminem płacy (czyli w szkole z góry), chyba, że przelew robi ZUS. Ale księgowej chyba łatwiej rozliczać z dołu, ja już nie kłóciłam się i tak w którymś momencie przejdzie sie na macierzyński z dołu.

Yoka

Postautor: Yoka » 2012-04-05, 11:32

nic nie da kłócenie się. Szkoły większością tak działają, gdy jest długofalowe L4 i tak, jak piszesz, macierzyński też płatny z dołu, więc nie wiem, o co afera. Przecież pieniądze wpływają na konto i to jest kwestia jednego m-ca, kiedy robi się luka w napływie, a potem się stabilizuje, zawsze na koniec m-ca i tyle.

marta_83
Przedmiot: Matematyka

Postautor: marta_83 » 2012-04-05, 20:07

zkt pisze:Kodeks pracy chroni kobietę od 1 dnia ciąży, zgodnie z KP Wypowiedzenie umowy o pracę zostaje unieważnione również w sytuacji, kiedy kobieta otrzymała je, nie wiedząc, że jest w ciąży lub jeżeli zaszła w nią będąc na okresie wypowiedzenia.

Dzięki za odpowiedź. A co jeśli nie ma godzin dla jednego nauczyciela i zostanie mniej niż 3 miesiące do rozpoczęcia roku szkolnego?

Wróć do „Prawo oświatowe”