wypowiedzenie umowy o pracę

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
iluka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: wypowiedzenie umowy o pracę

Postautor: iluka » 2014-06-05, 05:58

14. Ale to nieważne i nic nie da.

Tak naprawdę jedynym terminem, którego Ty musisz pilnować, to 7 dni od daty otrzymania wypowiedzenia na odwołanie do sądu pracy.

W końcu nie wiem, na co Ty czekasz?
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

kazikszczepan
Przedmiot: Chemia

Postautor: kazikszczepan » 2014-06-05, 08:13

oficjalnie jeszcze nie odebrałem wyp.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-06-08, 22:25

kazikszczepan
Idziesz jutro do pracy?
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

kazikszczepan

Postautor: kazikszczepan » 2014-06-11, 15:53

na razie jeszcze pracuję , wyp nie odeb. czekam na drugie pow.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-06-11, 16:09

Rozmowy nie było?

kazikszczepan

Postautor: kazikszczepan » 2014-06-11, 16:17

cisza . wyp. wysłane pocztą a w szkole ani mru mru

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-06-11, 16:47

ech, życie, życie :cry:

AgnesG
Przedmiot: Inne

Postautor: AgnesG » 2014-06-11, 18:45

Sąd Najwyższy w uzasadnieniu uchwały, która została wpisana do księgi zasad prawnych przyjął, że cel regulacji art. 20 KN jest taki sam jak ustawy o tzw. "zwolnieniach grupowych", która uchyla ochronę trwałości stosunku pracy z art. 41 k.p. Sąd Najwyższy uznał, że art. 20 KN jest szczególnym i odrębnym od kodeksowego unormowaniem stosowanym wobec wszystkich nauczycieli, pozwalającym na dostosowanie stanu zatrudnienia do aktualnego rozmiaru zadań szkoły przez dopuszczalność rozwiązania stosunków pracy w zamian za rekompensatę za utratę pracy w postaci odprawy, czy przeniesienia w stan nieczynny z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
Wręczenie wypowiedzenia po 31 maja nie uchroni nauczyciela przed rozwiązaniem stosunku pracy. Jednak przyczyna wypowiedzenia musi być rzeczywista i konkretna. W przypadku skróconego okresu wypowiedzenia nauczycielowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za pozostałą część okresu wypowiedzenia. Jeśli nauczyciel przynależy do związków zawodowych, to o zamiarze wypowiedzenia nauczycielowi stosunku pracy z przyczyn określonych w art. 20 ust. 1 pkt 2 KN, dyrektor szkoły musi zawiadomić reprezentującą nauczyciela zakładową (międzyzakładową) organizację związkową, która w terminie 7 dni od dnia otrzymania zawiadomienia może zgłosić na piśmie dyrektorowi szkoły umotywowane zastrzeżenia.

fragola

Postautor: fragola » 2014-06-11, 19:08

iluka pisze:ech, życie, życie :cry:

W sensie, że autor uciekł w zwolnienie, ale jako, że jest na naszym forum to mu współczujemy, wykazując się "zawodową solidarnością"?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-06-11, 20:55

Witaj Agnes G.
Bardzo dobrze, że ktoś kompetentny w dziedzinie prawa oświatowego potwierdza to, co wcześniej już tu pisano.

fragola, tak, współczuję wyrzucanemu ze szkoły, ale westchnęłam sobie w kontekście braku otwartej komunikacji w szkole kazikszczepana.

AgnesG

Postautor: AgnesG » 2014-06-11, 21:19

Nie ma problemu ;)

kazikszczepan

Postautor: kazikszczepan » 2014-06-12, 16:59

"Wręczenie wypowiedzenia po 31 maja nie uchroni nauczyciela przed rozwiązaniem stosunku pracy. Jednak przyczyna wypowiedzenia musi być rzeczywista i konkretna. W przypadku skróconego okresu wypowiedzenia nauczycielowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za pozostałą część okresu wypowiedzenia."
czy przyczyną rzetelną i konkretną może być zmiana planu nauczania?
http://www.kadrydlaoswiaty.pl/zanim-prz ... adwymiarow

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-06-12, 17:56

http://prawo.money.pl/orzecznictwo/sad- ... zenie.html

Zmianą planu nauczania, uniemożliwiającą dalsze zatrudnianie nauczy-
ciela w pełnym wymiarze zajęć (art. 20 ust. 1 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. -
Karta Nauczyciela, jednolity tekst: Dz.U. z 1997 r. Nr 56, poz. 357 ze zm.) jest
także zmiana przydziału planowych godzin dydaktyczno-wychowawczych,
uniemożliwiająca zatrudnienie w pełnym wymiarze w ramach wyuczonej spe-
cjalności zawodowej.
http://prawo.money.pl/orzecznictwo/sad- ... zenie.html

AgnesG

Postautor: AgnesG » 2014-06-12, 21:14

Jeśli uważa Pan, że nie zachodzą przesłanki wynikające z art. 20 ust. 1 pkt 2, to od dnia doręczenia wypowiedzenia stosunku pracy, przysługuje Panu odwołanie w ciągu 7 dni do właściwego Sądu Pracy. Wtedy to sąd będzie badał zasadność Pana roszczenia. Sąd rozpoznając sprawę powinien zbadać okoliczność dopełnienia etatu Pana godzinami innemu nauczycielowi.
Jeśli te godziny w ramach dopełnienia etatu otrzyma nauczyciel, który posiada taki sam bądź wyższy stopień awansu zawodowego i dłuższy staż pracy od Pana, to dyrektor może tak zrobić, o ile faktycznie brakuje godzin. Dyrektor może również zaproponować Panu ograniczenie zatrudnienia na podstawie mianowania z art. 22. ust. 2 KN, ale wtedy musi Panu zaproponować minimum 1/2 obowiązkowego wymiaru zajęć. Oczywiście wtedy Pan musi wyrazić na to zgodę. Jeśli takiej zgody Pan nie wyrazi, to Dyrektor musi wręczyć wypowiedzenie stosunku pracy jeśli zachodzą przesłanki z art. 20 ust. 1 pkt 2 KN.
Podejrzewam, że w tym przypadku dyrektor może mieć taką sytuację, że będzie musiał dopełnić godziny nauczycielowi, o którym pisałam wyżej, i po uzupełnieniu pensum pozostaje mu do dyspozycji mniej godzin niż 1/2 obowiązkowego wymiaru zajęć, których Pan uczył. Wtedy jest zmuszony złożyć Panu wypowiedzenie warunków pracy. Od nowego roku szkolnego może te godziny przydzielić jako ponadwymiarowe nauczycielowi zatrudnionemu w Pana szkole lub nauczycielowi, któremu organ prowadzący nałożył obowiązek uzupełnienia etatu na podstawie art. 22 ust. 1 KN. Równie dobrze dyrektor może zaproponować Panu zatrudnienie na czas nieokreślony w niepełnym wymiarze zgodnie z art. 10 ust. 6 KN, ale nie musi.

kazikszczepan

Postautor: kazikszczepan » 2014-06-13, 16:00

po uzupełnieniu pensum starszych kolegów mi pozostało 1/2 etatu. więc skąd to wyp. zmieniające ? moim zdaniem starszym kolegom chodzi o to, aby przed emeryt. mieć jak najwięcej nadgodzin,a mi za rok - do widzenia

Wróć do „Prawo oświatowe”