basienka pisze: Mam 2 pytania.Jesli ktoś moze mi pomóc.Dostałam od dyrekcji ograniczenie etatu do 12 godzin-czy od tego będzie płacony zus (od jakiej ilości godzin jest odprowadzany zus ?)
oczywiście, że będzie płacony.
basienka pisze: drugie pytanie-mam do konca miesiąca odpowiedzieć na pismie że przyjmuję te 12 godzin-ale co się z tym wiąże
1.Jeśli się zgodzę to czy Wydział E znajdzie mi uzupełnienie etatu? Czy wywiną "kota ogonem" zgodziła się pani tylko na 12!
2.Czy jesli się nie zgodzę to od razu dostane wypowiedzenie pracy i nic mi juz nikt nie znajdzie?
zakaładam, że jestes zatrudniona na podstawie mianowania..
jeśli wyrazisz zgodę to jak organ prowadzący nie znajdzie możliwości uzupełnienie etatu w innej szkole bedziesz otrzymywała wynagrodzenie proporcjonalne czyli za 12/18. Jeśli znajdzie godziny w innej szkole może nakazać Ci uzupełnienie etatu na podstawie art. 22 ust. 1 KN.
Jeśli nie wyrazisz zgody na organiczenie etatu to dyrektor musi zastosować art 20 KN czyli wypowiedzieć Ci stosunek pracy i wtedy albo dostajesz odprawę 6 miesiączną z końcem sierpnia i tracisz pracę albo na swój wniosek możesz zostac przeniesiona w stan nieczynny. Wniosek musisz złozyć nie później niż 30 dni po otrzymaniu wypowiedzenia. Jeśłi zdecydujesz sie na stan nieczynny wtedy bedziesz w nim przebywac 6 miesięcy i stosunek pracy wygaśnie. Ale bedąc w stanie nieczynnym możesz podjąć pracę w tej szkole na tych 12/18 (o ile dyrektor się zgodzi) na okres stanu nieczynnego. Po tym dyrektor może zatrudnić Cię dalej do końca roku na tych 12/18.
Tu trzeba się pogadać z dyrektorem jakie sa szanse na uzupełnienie etatu w innej szkole. Zawsze jednak 12/18 to coś niż nie mieć nic.. Stan nieczyny też może być jak jeszcze dyrektor zatrudni Cię na te 12/18 ale to trzeba z min pogadać.
No to chyba tyle...