"Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: "Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Postautor: vuem » 2010-09-03, 07:11

Antidotum,

W "produkcji papierów" powinna królować zasada minimalizmu.

Oddawałaś program nauczania, czy tam inny wynikowy badziew, prawda?

Otwierasz dokument, zaznaczasz fragmenty tekstu, które Cie interesują, potem ctrl-C i przechodząc do nowego dokumentu ctrl-V.

Jeśli chcesz robić coś, czego w programie nauczania nie ujęłaś i jednocześnie chcesz, by plan prawdę zawierał, to piszesz na wzór i kropka.

Nowemu dokumentowi dajesz tytuł program zajęć wyrównawczych i coś tam coś tam realizowanych w ramach coś tam coś tam i klikasz polecenie drukuj.

Pani dyrektor rzuci okiem, jeśli będzie dość mądrze wyglądać, to każe wrzucić do segregatora.

No chyba, że jest niezrównoważona psychicznie i ma "własną doskonalszą wizję takiego planu". :wink:

Awatar użytkownika
arsandra
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: arsandra » 2010-09-03, 07:29

vuem, zawsze masz dobrą radę na wszystko:D chyba będę się trzymać Twojej teorii, szczególnie odnośnie dokumentów:) Zauważyłam, że u nas w szkole też raczej ona króluje:P Ale cieszę się, bo po co poświęcać czas na coś zupełnie niepotrzebnego:)

epilot
Przedmiot: Inne

Postautor: epilot » 2010-09-04, 16:33

vuem pisze:W "produkcji papierów" powinna królować zasada minimalizmu.

W Polsce?
Chyba żartujesz...

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-09-04, 17:25

Nie zupełnie poważnie.

Ja wiem, że gdy pracuje się pod kierownictwem "papieroluba", któremu trudno się przeciwstawić, na którego trudno wpłynąć, to trudno w to uwierzyć.

Poza tym Polska nie odosobnionym przypadkiem biurokracji, popatrz ile tego dziadostwa idzie z zachodu.

Gdyby tak obiektywnie popatrzeć na przepisy, czy nawet wytyczne, do których szkoła jest zobowiązana się stosować, to by się okazało, że w wielu szkołach produkuje się ponad 200% normy.

Gdyby ocena ogólna papierologii w Polsce zależała tylko od doświadczeń z obecnego miejsca pracy, to Ty powiesz, że jesteśmy nią zawaleni...ale ja powiem coś zupełnie odwrotnego. :wink:

Łapucapu

Postautor: Łapucapu » 2010-09-05, 19:54

vuem pisze:Antidotum,

W "produkcji papierów" powinna królować zasada minimalizmu.

Oddawałaś program nauczania, czy tam inny wynikowy badziew, prawda?

Otwierasz dokument, zaznaczasz fragmenty tekstu, które Cie interesują, potem ctrl-C i przechodząc do nowego dokumentu ctrl-V.

Jeśli chcesz robić coś, czego w programie nauczania nie ujęłaś i jednocześnie chcesz, by plan prawdę zawierał, to piszesz na wzór i kropka.

Nowemu dokumentowi dajesz tytuł program zajęć wyrównawczych i coś tam coś tam realizowanych w ramach coś tam coś tam i klikasz polecenie drukuj.

Pani dyrektor rzuci okiem, jeśli będzie dość mądrze wyglądać, to każe wrzucić do segregatora.

No chyba, że jest niezrównoważona psychicznie i ma "własną doskonalszą wizję takiego planu". :wink:

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Wyprowadziłeś mnie z załamnaia nerwowego ;-)

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2010-09-07, 21:04

matematyka jednak szkodzi :(
właśnie zdałam sobie sprawę, ze karciane to MIESIĄC dodatkowej, darmowej pracy w roku
no i szlag mnie trafił
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

edzia

Postautor: edzia » 2010-09-07, 23:12

Basiek70 pisze:karciane to MIESIĄC dodatkowej, darmowej pracy w roku
No dokładnie. Ja ponadgimnazjalna, więc u mnie to "jedynie" dwa tygodnie, ale jestem równie oburzona.

Bo jeśli tydzień pracy nauczyciela do tej pory nie przekraczał 40 godzin (bo oczywiście przekraczać niby nie mógł :evil: ), ale był zbliżony do 40 godzin, to po dodaniu mu tych dwóch dodatkowych godzin zdecydowanie już przekracza!

Awatar użytkownika
iTulka
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: iTulka » 2010-09-07, 23:38

A mi tam nie przeszkadzają dwie godzinki :P I tak zawsze coś z dzieciakami robiłam po godzinach. Tylko zastanawia mnie, czy rzeczywiście w przyszłości liczba tych godzin ma się zwiększyć do 4 tygodniowo? :shock:

edzia

Postautor: edzia » 2010-09-07, 23:47

iTulka pisze:czy rzeczywiście w przyszłości liczba tych godzin ma się zwiększyć do 4 tygodniowo?
Na razie nic nie wskazuje na to.

iTulka pisze:A mi tam nie przeszkadzają dwie godzinki I tak zawsze coś z dzieciakami robiłam po godzinach.
Czym innym jest "coś" robić sporadycznie i spontanicznie, a czym innym regularnie, obowiązkowo i jeszcze to dokumentować.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2010-09-07, 23:48

iTulka, milcz do mnie na ten temat!

widzisz, ja też robiłam, ale sama chciałam i robili ci co chcieli a nie skwaszeni pod przymusem
to raz
a dwa, w mojej szkole fizycznie NIE MA GDZIE! jest prawie pół tysiąca dzieci, 22 klasy, 12 sal lekcyjnych, wliczając pracownię komputerową
i ponad trzydziestu nauczycieli, co daje dodatkowych 60 godzin w tygodniu
już pracujemy do 17-tej, ja nawet boję się pomyśleć, co będzie, jak dwa roczniki zawitają w progi szkoły

Awatar użytkownika
iTulka
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: iTulka » 2010-09-07, 23:58

edzia pisze:Czym innym jest "coś" robić sporadycznie i spontanicznie, a czym innym regularnie, obowiązkowo i jeszcze to dokumentować.

Hmm, ale ja mówię o systematycznych zajęciach i dokumentowanych, np. w zeszłym roku pomagałam jednemu w nauce czytania, a drugiemu w pisaniu. Tych spontanicznych nawet nie biorę pod uwagę, bo to normalne :D Czy mi się chciało? Nie wiem, czułam, że powinnam... Dokumentowałam na prośbę pani dyrektor.

Aj, wiedziałam, że się troszkę oburzycie, ale mi naprawdę nie przeszkadzają te dwie godzinki, traktuję je raczej jako stopniowe wyciszenie po dniu pracy.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-09-08, 06:23

Chętnie wrócę do dyskusji, w której co niektórzy chcieli mnie ukrzyżować za stwierdzenie, że niewielu nauczycieli zbliża się w swej pracy do 40 godzin.

Wtedy argumentowano, że sprawdzanie testów, że przygotowywanie lekcji, że praca dodatkowa z uczniami, czy inne kółka bla bla...

Teraz te godziny są "zarejestrowane" i tyle.

Poza tym nie za darmo, tylko dla większej satysfakcji, a poza tym dostałyście podwyżkę, a pani na kasie w Biedronce nie.

Już żeście się baby wypaliły w tej robocie, czy co? :twisted:

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2010-09-08, 08:49

Basiek70 pisze:iTulka, milcz do mnie na ten temat!

widzisz, ja też robiłam, ale sama chciałam i robili ci co chcieli a nie skwaszeni pod przymusem
to raz
a dwa, w mojej szkole fizycznie NIE MA GDZIE! jest prawie pół tysiąca dzieci, 22 klasy, 12 sal lekcyjnych, wliczając pracownię komputerową
i ponad trzydziestu nauczycieli, co daje dodatkowych 60 godzin w tygodniu
już pracujemy do 17-tej, ja nawet boję się pomyśleć, co będzie, jak dwa roczniki zawitają w progi szkoły

Też robiłam, bo chciałam.

Milcz do mnie na ten temat :D pół tysiąca dzieci, prawie 80 nauczycieli, ponad 250h zajęć indywidualnych tygodniowo. Coś w temacie? :rotfl: Rok temu zajęcia były do 17:30.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2010-09-08, 13:27

vuem, nikt do Ciebie dziadu tu nie mówił, więc bądź uprzejmy milej :twisted:

ja mówię tak: proszę mi zapisać, ze mam pensum 20 godzin tygodniowo i ok, w porządku
a nie wymyśla, że mam OPRÓCZ pensum przepracować tygodniowo DODATKOWO I NIEODPŁATNIE 2 godziny i na dodatek TAK I TAK
o nie
niech to będzie 20 godzin pensum, które dyrektor moze normalnie wplanować, zgodnie z potrzebami szkoły i uczniów i nauczycieli i swoimi

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2010-09-08, 13:29

dushka, no właśnie... problem lokalowy jest i u mnie nie do przeskoczenia
już są osoby planujące zajęcia w soboty :( bo nie mają jak inaczej
a szykuje się podwójny rocznik w szkołach za chwilę.... nie wiem jak to będzie, teraz lekcje są do 17.05...

Wróć do „Prawo oświatowe”