Umowa o pracę na zastępstwo

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

madgringo
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Umowa o pracę na zastępstwo

Postautor: madgringo » 2009-11-20, 19:24

dzieki wszytskim za odpowiedzi. mam jeszcze kilka pytan:
podobno w latach poprzednich dyrekcja zalatwiala tak nauczycieli na zastepstwie, ze wyrownanie za wakacje liczyla od urlopu o dlugosci jak w normalnej pracy, rozumiem, ze moge sie domagac swojego powolujac sie na karte nauczyciela?

kolejna sprawa to wszelkie swiadczenia socjalne, przykladowo bony przed siwetami. uslyszalem, ze nie nazlezy mi sie bo nie pracuje od poczatku roku kalendarzowego. torche mnie to zdziwilo. w poprzedniej szkole pracujac od wrzesnia dostalem bony oczywiscie odpowiednie mniej niz pozostali nauczyciele (za 4 miesiace, ktore przepracowalem). czy moga miec teraz pozbawic wszelkich rzeczy z socjalnego??? w koncu z mojej wyplaty tez na to idzie. kilkoro nauczycieli juz mi podpowiada, zebym zrobil dym ale chce sie upewnic zanim pojde na rozmowe do dyrekcji

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-11-20, 20:44

madgringo pisze:czy moga miec teraz pozbawic wszelkich rzeczy z socjalnego??? w koncu z mojej wyplaty tez na to idzie

Nie, z Twojej wypłaty na to nie idzie. Odpisu na fundusz socjalny dokonuje pracodawca.
Inna sprawa to przyznanie świadczenia. Nie ma znaczenia od kiedy jesteś zatrudniony i w jakim wymiarze. Jedynym kryterium przyznania świadczenia i jego wysokości jest sytuacja materialna pracownika.

aniabra

jak czesto nauczyciel "na zastepstwo" zostaje w sz

Postautor: aniabra » 2010-06-13, 14:07

Zastanawia mnie jak czeste jest zjawisko w ktorym nauczyciel pracujacy podczas nieobecnosci innego i posiadajacy umowe na czas okreslony zostaje w szkole? I zatrudnia sie juz go np. na normalna umowe?
Czy w ogole warto liczyc na przedluzenie umowy , "normalne" zatrudnienie, pozostanie w szkole?
A moze jest wielu nauczycieli ktorzy rozpoczyli od umowy "na zastepstwo" i potem wszystko juz jakos "szlo"?

mr_pl

Postautor: mr_pl » 2010-06-13, 14:34

Jeśli nauczyciel, którego zastępuje się, jest nauczycielem z długim stażem pracy to raczej nie ma zbytnio co liczyć na wiele.

Jeśli to młody nauczyciel, to jest o co walczyć. Dyrektor wybierze tego, który się lepiej sprawdza.

Takie są przynajmniej moje odczucia - i taką mam nadzieję, bo sam jestem na zastępstwo ; )
Cokolwiek napisałem powyżej na pewno nie jest prawdą. Młodzi ludzie nigdy nie mają racji.

aniabra

Postautor: aniabra » 2010-06-13, 16:59

No ale jak to, czy dyrektor moze zwolnic kogos kto wraca z urlopu wychowawczego np? Bo mu sie spodobal nauczyciel "zastepujacy"?

A do kiedy masz umowe? Do czerwca czy do sierpnia? Czy moze jeszcze dluzej?

25dorota
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Umowa za zastępstwo za nauczyciela

Postautor: 25dorota » 2010-12-04, 11:23

Wita mam pytanie odnośnie umowy na zastępstwo, a mianowicie czy istnieje możliwośc selekcjonowania jej wedłóg widzi mi sie dyrektora, czy są na nią jakieś przepisy. Ale może przedstwię moją sytuację jestem nauczycielem kontraktowym, pracowałam w danej szkole o której mowa 2 lata i nastąpiła redukcje stanowisk i zostałam zwolniona. Oczywiście zgłaszałam dyrektowi, że jestem zaineresowana pracą nawet na zastępstwo zostawiła CV i list motywacyjny i wyjechałam do narzeczonego za granicę. Po upływie 7 miesięcy kontaktowałam sie z koleżanką z byłej pracy a ta mi mówi że dyrektor zatrudnił na zastępstwo za kobiete która była nauczycielem w-f i zaszła w ciąże studesta (ps. może zbieg okoliczności ale to jest syn dyrektora innej szkoły). Po powrocie do Polski poszłam do dyrektora i spytałam dlaczego nie zostałam poinformowana a ten mi powiedział że nie będzie sie tłumaczył ze swoich decyzji. Ok złożyłam nowe CV i sprawa sie zakończyła. Tylko że teraz nowa pani odchodzi bo jest w ciąży a więc skontaktowałam sie z dyrektorem że jestem zainteresowana, lecz ten stwierdził że ta ale tylko na 3 miesiące. Ponieeważ chłopak który zastępował 1 panią rozpoczoł awans na nauczyciela kontraktowego a ta pani wraca 8 marca więc ja tylko do tego dnia będę miała umowę a on potem ją przejmnie bo musi dokończyć staż!!!!
Czy są na to jakieś przepisy skąd dyrektor wiedział że 2 pani zajdzie w ciąże i czy mógł z nim podpisać umowę we wrześniu na rok bo taki jest warunek rozpoczęcia stażu. Prosze pomóżcie

Yoka

Postautor: Yoka » 2010-12-04, 12:00

zwolnił Cie,a Ty chcąc jechać za granicę i mieć pewnośc, że będziesz pierwsza brana pod uwagę, gdyby coś się znalazło, mógłaś wystąpić z podaniem o przejście w stan nieczynny, i wtedy dyrektor musiałby Ciebie przyjąć ponownie w przypadku właśnie "nagle" pojawiających się godzin.

A tak, zostałaś zwolniona i od nowa sobie dyrektor zatrudnia kogo chce. Wolny rynek.
Ja przy takim podejściu dyrektora, bym nie pchała się do tej szkoły i nie poniżała błagając o pracę, bo ewidentnie dyrektor nie chce dać Ci etatu u siebie w szkole.

25dorota
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: 25dorota » 2010-12-04, 12:18

Nooo tak, ale wiadomo jak teraz jest z pracą :-(((
Czyli dyrektor może mnie teraz zatrudnić na zastępstwo za nauczyciela gdzie po 3 miesiącach rozwiązuje ze mną umowę i zatrudnia na to samo stanowisko nauczyciela stażyste ?????

Cecylia45

Postautor: Cecylia45 » 2010-12-04, 14:42

Niestety, dyrektor może zatrudnić kogo chce.

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2010-12-04, 15:36

25dorota pisze:czy mógł z nim podpisać umowę we wrześniu na rok bo taki jest warunek rozpoczęcia stażu

Nie musiał podpisywać umowy na rok. Mogła to być umowa na zastępstwo na czas nieobecności nauczyciela. A staż rozpoczął na własne ryzyko. Ma do tego prawo. Jak nieobecność dłuższa, to staż kończy.
25dorota pisze:Czyli dyrektor może mnie teraz zatrudnić na zastępstwo za nauczyciela gdzie po 3 miesiącach rozwiązuje ze mną umowę

Nie, w tym przypadku umowa jest tylko na 3 miesiące i po upływie tego czasu wygasa, czyli sama się rozwiązuje.
Może lepiej poszukaj pracy w innych szkołach?

Awatar użytkownika
JHN

Postautor: JHN » 2010-12-04, 20:00

25dorota pisze:..wedłóg ... rozpoczoł...

O tempora, o mores!

Wszyscy jesteśmy nauczycielami języka polskiego!

Pozdrawiam
Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie!
Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.

kocica

Postautor: kocica » 2011-01-06, 20:21

Mam takie pytanie. Zostałam zatrudniona jako nauczyciel na zastępstwo od grudnia ubiegłego roku. Z tym, że nie dostałam jednej umowy, a juz trzy. Tzn. pierwszą dostałam w grudniu na 2 tygodnie, drugą w grudniu na tydzień (do 22 grudnia), i trzecią (od 3 stycznia do 14 stycznia). To wszystko dlatego, zeby nie płacić mi za święta i ferie. Czy to jest zgodne z prawem?

partita400

Postautor: partita400 » 2011-01-07, 00:26

Trzecia umowa, to umowa na stałe ???Jak dla mnie to zwykły wyzysk :(

edzia

Postautor: edzia » 2011-01-07, 00:39

partita400 pisze:Trzecia umowa, to umowa na stałe
Ale to nie dotyczy umów zawieranych na podstawie KN.

Poza tym @kocica pyta o umowę na zastępstwo. Tutaj tym bardziej ta zasada nie obowiązuje.

kocica pisze:Tzn. pierwszą dostałam w grudniu na 2 tygodnie, drugą w grudniu na tydzień (do 22 grudnia), i trzecią (od 3 stycznia do 14 stycznia).
Możliwe, że to dlatego, że nauczyciel, którego zastępujesz, dostarcza takie krótkie zwolnienia lekarskie. Na okres przerwy świątecznej nauczyciel nie jest potrzebny, więc i nie zatrudniają (zawsze to jakieś oszczędności). A możliwe są i inne przyczyny zawierania tak krótkich umów na zastępstwo.

benia8686
Kto: student

Postautor: benia8686 » 2011-01-17, 19:41

Witam, zwracam się do forumowiczów z następującym pytaniem:

Wiem, że staż można odbyć pracując od 1.09 do 31.08. Czy jednak, aby mi go zaliczono muszę od razu podpisać umowę na rok? Pytam, gdyż jestem obecnie na zastępstwie, najpierw miałam umowę od 1.09 do końca listopada, od 1.12 dostałam aneks na zwiększoną liczbę godzin. Ten aneks na pewno będzie obowiązywał do końca stycznia. Później nie wiem jak to będzie, gdyż sam dyrektor nie ma jeszcze pewnych informacji odnośnie powrotu nauczycieli ( na razie mają zw. lekarskie ). Na razie nie mam pewności czy będę tam uczyła cały rok, ale w razie w złożyłam we wrześniu plan rozwoju, tak jakbym miała ten staż odrabiać.

Wróć do „Prawo oświatowe”