Zwolnienie lekarskie

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Oinone81

L4 - zwolnienie lekarskie

Postautor: Oinone81 » 2009-10-28, 20:24

Witam po dłuższej nieobecności ...

Jak w temacie-interesuje mnie kwestia L4, która dla mnie brzmi absurdalnie, dlatego postanowiłam zasięgnąć nieocenionej pomocy Osób działających na tym forum i będących Dobrze Poinformowanymi =)

Dowiedziałam się właśnie, że branie krótkiego L4 (takiego jakie zawsze brałam, a więc 2-3 dni (bo przecież weekend pozwoli się 'dokurować)) jest dla biorącego je nauczyciela SZKODLIWE FINANSOWO z oczywistych względów, podczas gdy wzięcie L4 na minimum 4 dni-najlepiej od 5 w górę :shock: staje się wręcz KORZYSTNE z finansowego punktu widzenia, ponieważ.. no właśnie - z jakiej racji?

Jesli to prawda... jak to w ogóle można skomentować?? Okazuje się, że uczciwość i przodownictwo pracy :rotfl: się KOMPLETNIE NIE OPŁACAJĄ?

Proszę o potwierdzenie / wyprowadzenie mnie z błedu...

załączam pozdrowienia ...

edzia

Re: Zwolnienie lekarskie

Postautor: edzia » 2009-10-28, 23:30

Oinone81 pisze:Dowiedziałam się właśnie, że branie krótkiego L4 (takiego jakie zawsze brałam, a więc 2-3 dni (bo przecież weekend pozwoli się 'dokurować)) jest dla biorącego je nauczyciela SZKODLIWE FINANSOWO z oczywistych względów, podczas gdy wzięcie L4 na minimum 4 dni-najlepiej od 5 w górę staje się wręcz KORZYSTNE z finansowego punktu widzenia
Ja uważam, że jest dokładnie odwrotnie.

Awatar użytkownika
Oinone81

Postautor: Oinone81 » 2009-10-29, 07:07

Edzia,

na to wskazywałaby logika...I do tej pory byłam o tym świecie przekonana,ale wczoraj koleżanka która pracuje zdecydowanie dłużej ode mnie w tym zawodzie - zasiała ziarno niepokoju :-)

Potrzebowa(ły)byśmy zapewne jakiegoś konkretnego wyliczenia kogoś,kto ma za sobą różne L4 albo po prostu zna przepisy to regulujące...

malgosi35

Postautor: malgosi35 » 2009-10-29, 13:33

Ja wiem że dobrze jest chorować po 13 pensji, po wypłacie nadgodzin, bo wtedy liczy się średnią z ostatnich trzech miesięcy. :twisted: :lol:
Małgorzata

motylek8
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: motylek8 » 2009-10-29, 16:22

Nasza sekretarka ( i obecna, i poprzednia) też twierdzi, że opłaca się iść na L4 na dłużej (najlepiej od pon. do piątku). Kiedys nawet mi to tłumaczyła, ale ja humanistka, niewiele pojęłam:)

Awatar użytkownika
Andulencja
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Andulencja » 2009-10-29, 16:38

A to może przy okazji jak to jest z realizacją nowej podstawy. U nas w szkole chodzą słuchy, że n-l może nie zrealizować podstawy (chodzi o określoną liczbę godzin) jeśli jego zwolnienie przekraczało 7 dni. Ale to wydaje mi się kolejnym szkolnym mitem :|

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-10-29, 17:25

Andulencja pisze:U nas w szkole chodzą słuchy, że n-l może nie zrealizować podstawy (chodzi o określoną liczbę godzin) jeśli jego zwolnienie przekraczało 7 dni.

A to już zmartwienie dyrektora. Powinien zastępstwa zorganizować.

edzia

Postautor: edzia » 2009-10-29, 19:18

Andulencja pisze:U nas w szkole chodzą słuchy, że n-l może nie zrealizować podstawy (chodzi o określoną liczbę godzin) jeśli jego zwolnienie przekraczało 7 dni. Ale to wydaje mi się kolejnym szkolnym mitem
Mit. Jeden nauczyciel nie zrealizuje podstawy programowej, choćby i nie korzystał z żadnych zwolnień lekarskich, inny zrealizuje, mimo, że był na zwolnieniach np. miesiąc i nikt za niego w zastępstwie nie realizował programu. Naprawdę długość zwolnienia nie ma tu wiele do rzeczy, a już na pewno nie ma finansowego wpływu na zarobki nauczyciela.

Awatar użytkownika
mateoo
Przedmiot: Muzyka

Postautor: mateoo » 2009-11-11, 23:04

Zgadza się, że lepiej iść na cały tydzień zwolnienia niż 3 dni, bo po prostu jest się stratnym ;)
Sztuka jest pokarmem duszy.

edzia

Postautor: edzia » 2009-11-11, 23:18

mateoo pisze:Zgadza się, że lepiej iść na cały tydzień zwolnienia niż 3 dni, bo po prostu jest się stratnym
Czy potrafisz uzasadnić, dlaczego jest się stratnym? Czy ktoś, kto też tak twierdzi, potrafi to uzasadnić? Mam wrażenie, że wyłapaliśmy kolejny funkcjonujący w oświacie (i chyba nie tylko w oświacie) mit.

Bo ja potrafię uzasadnić, że jest odwrotnie. ;) W wolnej chwili napiszę, jak dokładnie oblicza się zasiłek chorobowy. Najpierw poczekam jednak na wyjaśnienia tych, co twierdzą, że korzystniej finansowo jest brać zwolnienia dłuższe, niż krótsze. ;)

Awatar użytkownika
mateoo
Przedmiot: Muzyka

Postautor: mateoo » 2009-11-12, 14:53

Nie nie, ja nie opieram się na jakichś pogłoskach. Ze 2 lata temu dotknęła mnie sytuacja, że z racji tego, iż moje zwolnienie trwało 2 lub 3 dni, nie pamiętam dokładnie, zostało mi potrącone z wypłaty. Jak ma się na pełne 5 dni to nie ubywa nic.
Sztuka jest pokarmem duszy.

loga
Przedmiot: Inne

Postautor: loga » 2009-11-12, 15:56

mateoo pisze:Nie nie, ja nie opieram się na jakichś pogłoskach. Ze 2 lata temu dotknęła mnie sytuacja, że z racji tego, iż moje zwolnienie trwało 2 lub 3 dni, nie pamiętam dokładnie, zostało mi potrącone z wypłaty. Jak ma się na pełne 5 dni to nie ubywa nic.

kolejna legenda :lol: :lol: :lol: :lol:
przecież za te dni dostaje się 80% wynagrodzenia

edzia

Postautor: edzia » 2009-11-12, 16:02

mateoo pisze:moje zwolnienie trwało 2 lub 3 dni, nie pamiętam dokładnie, zostało mi potrącone z wypłaty. Jak ma się na pełne 5 dni to nie ubywa nic.
Nie ma takiej opcji, naprawdę.

Zasada obliczania zasiłku chorobowego polega (w wielkim skrócie) na tym, że:
1. Oblicza się podstawę wymiaru zasiłku (średnia z ostatnich m-cy poprzedzających powstanie choroby - jednak, co wchodzi w tę podstawę, a co nie, to już temat na oddzielny "wykład")
2. Oblicza się kwotę zasiłku przypadającego na jeden dzień (obliczoną podstawę dzieli się przez 30) - to jest 100 % kwoty. Tyle wynosi kwota zasiłku, jeśli choroba przypada na okres ciąży. W zwykłej chorobie tę kwotę mnoży się przez 80 %.
3. Obliczoną kwotę zasiłku za 1 dzień mnoży się przez ilość dni choroby (wynikającą z zapisu na zwolnieniu lekarskim).

W związku z p. 3 nie jest możliwe, by zwolnienie 5-dniowe było korzystniejsze finansowo dla pracownika. Po prostu, im dłużej się choruje, tym bardziej się traci, bowiem kwota zasiłku za 1 dzień to tylko 80 % podstawy.

edzia

Postautor: edzia » 2009-11-12, 16:27

Bez obrazy, ale obliczanie zasiłków chorobowych, czy w ogóle wynagrodzeń, to są sprawy naprawdę trudne dla niewtajemniczonych. Dlatego dziwi mnie pewność, z jaką np. mateoo przedstawia swoje stanowisko, jednocześnie go nie argumentując.

Awatar użytkownika
Oinone81

jednodniowe L4?

Postautor: Oinone81 » 2010-01-22, 10:10

Witam,
mam pytanie dotyczące L4, a konkretnie jego jednodniowego wymiaru.
Sytuacja zmusza mnie do odbycia wizyty u lekarza w godzinach, w ktorych pracuję w szkole (lekarz jest w przychodni zatrudniony tylko na poranki) - czy praktykuje się wydawanie L4 na jeden zaledwie dzień? (jako czegoś w rodzaju 'usprawiedliwienia?') Z oczywistych względów nie chcę brać dnia urlopu bezpłatnego, a żadne inne przywileje zw. z dniami wolnymi mi nie przysługują.
Będę wdzięczna za odpowiedzi i ewentualne sugestie co do innych możliwości.

Wróć do „Prawo oświatowe”